Jon Voight i-a criticat pe actorii Penelope Cruz si Javier Bardem -care au denuntat intr-o scrisoare deschisa incursiunea armata a Israelului in Fasia Gaza, calificand-o drept "genocid"-, starul american spunand despre cei doi ca sunt "ignoranti" in ceea ce priveste istoria Israelului si antisemiti.

"Numele meu este Jon Voight si sunt mai mult decat furios, sunt deznadajduit ca oameni ca Penelope Cruz si Javier Bardem pot incita la antisemitism in intreaga lume si sunt orbi din cauza raului pe care l-au cauzat", isi incepe Voight scrisoarea deschisa, publicata in The Hollywood Reporter, scrie MEDIAFAX.

Scrisoarea lui Voight vine in contextul in care mai multe personalitati spaniole, printre care actorii Penelope Cruz, Javier Bardem si regizorul Pedro Almodovar, au denuntat, intr-o scrisoare deschisa, incursiunea armata a Israelului in Fasia Gaza, descriind aceasta actiune ca fiind "un genocid". De asemenea, acestia au lansat un apel catre Uniunea Europeana pentru "a condamna atentatele terestre, maritime si aeriene impotriva civilizatiei palestiniene din Fasia Gaza".

La randul sau, Jon Voight spune ca Penelope Cruz si Javier Bardem sunt "ignoranti" in ceea ce priveste istoria Israelului, precizand ca, "in 1948, poporului evreu i-a fost oferita de la Natiunile Unite o parte din teritoriul care i-a fost luat in 1921, iar palestinienilor arabi le-a fost oferita cealalta jumatate. Arabii au respins oferta, iar evreii au acceptat-o si au fost atacati de cinci tari arabe din jur (...)", se arata pe site-ul hollywoodreporter.com.

Voight mai spune, in scrisoarea deschisa, ca israelienii au castigat, iar arabii au incercat din nou, in 1967, apoi in 1973, lansand un atac in timpul unei sarbatori evreiesti.

"De fiecare data, evreii au izbutit, dar nu fara mari pierderi omenesti. Iar, cand Israelul nu a fost (implicat, n.r.) intr-un razboi major, s-a aparat impotriva campaniilor teroriste. Si, cu toate acestea, Israelul a luptat intotdeauna pentru o relatie pasnica cu vecinii arabi. A inapoiat voluntar peninsula Sinai Egiptului, in schimbul pacii, si a dat palestinienilor toata Fasia Gaza, ca un gest de pace. Care a fost raspunsul? Palestinienii au ales Hamas, o organizatie terorista, si au inceput sa lanseze mii de rachete catre Israel", mai spune Voight in scrisoarea deschisa.

Acesta precizeaza ca, dupa ce israelienii au incercat ani la randul sa stabileasca pacea si au fost atacati si sunt in continuare atacati de inamici, dupa ce au pierdut sute de civili in luptele duse de-a lungul anilor, primesc acum "scrisori otravitoare" impotriva lor.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

"Ati uitat cum a inceput acest razboi. Nu a rapit si a ucis Hamas trei adolescenti de dragul de a ucide si a sarbatorit dupa ce i-a ucis? Ce parodie a justitei. Le cer tuturor colegilor care au semnat scrisoarea otravitoare impotriva Israelului sa examineze motivele lor. Puteti lua inapoi avantul de antisemitism care face acum ravagii peste tot in lume. Ati putut deveni faimosi si ati castigat bani pentru ca sunteti intr-o tara democratica: America. Credeti ca ati fi putut face asta in Iran, Siria, Liban etc.? Aveti o mare responsabilitate sa va folositi celebritatea pentru a face bine. In schimb, ati defaimat singura tara democratica a intelegerii din Orientul Mijlociu: Israel", mai spune acesta, precizand ca celor care au semnat scrisoarea ar trebui sa le fie rusine si ar trebui sa regrete ce au facut si sa ceara iertare de la poporul care sufera in Israel.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Totusi, Javier Bardem a declarat, in urma cu cateva zile, ca el si sotia sa nu sunt antisemiti si ca au fost intelesi gresit.

"Semnatura mea a fost doar o pledoarie pentru pace", a spus Bardem intr-o declaratie de presa."Distrugerile si ura genereaza doar mai multa ura si mai multe distrugeri", a mai spus acesta, care a explicat ca a criticat raspunsul militar al Israelului in Gaza si nu pe israelieni, fata de care are un mare respect si simte o profunda compasiune.

"Detestam antisemitii si consecintele oribile si dureroase ale razboiului", a mai spus acesta, adaugand ca protesteaza fata de toate actele de violenta comise din motive religioase, etnice si de granita.

Dupa ce si-a exprimat regretul pentru faptul ca in acest conflict au murit prea multi civili, mai ales femei si copii, Bardem a adaugat ca atat palestinienii, cat si israelienii merita siguranta, sa li se respecte drepturile, sa traiasca in pace.

Citeste si:
Iohannis: Pericolul revenirii atitudinilor xenofobe și antisemite...
Klaus Iohannis: „Guvernul să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.