Primarul Constantei, Radu Mazare, l-a interpretat, sambata seara, pe domnitorul Stefan cel Mare, la carnavalul de la Mamaia, edilul sustinand ca acest rol a fost inaltator si mai complex decat altele si ca tot spectacolul a fost pus in scena in mod "cuviincios".

Costumat la fel ca Stefan cel Mare, purtand peruca si mustata pentru a aduce cat mai mult cu domnitorul Moldovei, dar si o sabie in mana, Radu Mazare s-a urcat pe carul alegoric al Primariei in Piateta Perla din statiune, amenajat special pentru aceasta editie a carnavalului, avand in frunte un cap de bour, iar in mijloc un cal artificial pe care s-a asezat primarul Constantei, scrie MEDIAFAX.

Invitatele speciale ale primarului Constantei, cantaretele de muzica populara Irina Loghin si Maria Carneci au interpretat rolurile mamei lui Stefan cel Mare si, respectiv, cel al Vrancioaiei, ele urcand pe carul alegoric, care a mers apoi pana in Piateta Cazino pe ritmuri folclorice. Oamenii aflati la ora respectiva pe faleza s-au oprit pentru cateva secunde pentru a-l fotografia pe Radu Mazare in costumul lui Stefan cel Mare sau pe cele doua cantarete de muzica populara.

Dupa ce carul alegoric al Primariei a ajuns in apropierea scenei special amenajate in zona Cazino a inceput spectacolul propriu-zis, seara fiind deschisa de catre Irina Loghin, care a interpretat piesa "Cand a fost sa moara Stefan", dupa care Grigore Ureche a dat citire unui fragment din Letopisetul Tarii Moldovei. Spectatorii au putut urmari apoi un moment din tabara turcilor, din care nu au lipsit jocurile si dansurile traditionale.

Radu Mazare si-a facut aparitia pe scena in momentul in care domnitorul Stefan cel Mare se intoarce invins de la o batalie si nu este lasat sa intre in castel de catre mama sa, prilej pentru Irina Loghin si primarul Constantei sa interpreteze poezia lui Dimitrie Bolintineanu "Muma lui Stefan cel Mare".

Dupa ce are o intalnire cu Daniil Sihastru, Stefan cel Mare ajunge in casa Vrancioaiei, interpretata de Maria Carneci, se odihneste o noapte, iar a doua zi femeia ii spune domnitorului ca a hotarat sa-i trimita la lupta pe cei sapte fii ai sai. Impreuna cu ei, domnitorul strange o ostire cu care va da batalia de la Podul Inalt si in care va invinge armata otomana. Spectacolul se incheie pe acordurile melodiei Trandafir de la Moldova, dar si pe ritmuri orientale. La final, Radu Mazare a tinut sa multumeasca Irinei Loghin si Mariei Carneci, dar si cascadorilor care au facut posibile luptele spectaculoase.

Citeste si:
Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia, revenire de gală, cu o...
Festivalul Național de Muzică...

"Acesta a fost Stefan cel Mare. Vreau sa le multumesc in primul rand reginelor cantecului si portului popular romanesc, care si-au dorit din tot sufletul, s-au bucurat sa fie alaturi de mine si de noi in acest spectacol. Sa le aplaudam pe doamna Irina Loghin si pe doamna Maria Carneci. Este o bucurie pentru sufletul nostru de romani sa putem asculta si vechile cantari si vechile traditii. Vreau sa le multumesc cascadorilor de la Buftea, care au filmat cu Sergiu Nicolaescu si care acum au fost printre noi si ne-au invatat sa ne luptam si sa ne purtam ca niste osteni adevarati", a spus Mazare.

El nu i-a omis nici pe reprezentantii comunitatii turco-tatare, amintind ca in Dobrogea traiesc in armonie mai multe etnii.

"Vreau sa le multumesc celor de la comunitatea turco-tatara care au venit aici cu costumele lor traditionale, cu dansurile lor traditionale, nu au costume de carnaval, au costumele lor traditionale. Traiesc impreuna cu noi in Constanta, in buna pace, pentru ca daca acum 500 de ani era vrajmasie intre neamuri si intre credinte acum nu mai este asa. In Dobrogea traim cu totii romani, greci, turci, machidoni, tatari, in buna pace. Din pacate insa, in neamul romanesc politica a bagat vrajmasie si sa stiti ca imperii sunt inca si sunt multi care vor sa faca sa sufere acest popor si sa suga sangele lui, ar trebui sa ne gandim la asta si sa ne gandim la stramosii nostri", a afirmat Mazare in incheierea discursului sau sustinut pe scena.

Citeste si:
Radu Mazăre va rămâne în continuare în închisoare
Radu Mazăre va rămâne în...

Edilul le-a spus apoi jurnalistilor ca rolul lui Stefan cel Mare a fost mai complex ca celelalte de pana acum, dar si inaltator.

"A fost un rol ceva mai complex, de la lupta pana la poezia recitata, si a trebuit sa fie ceva mai concentrat. Sigur, lumea sta in slapi si in pantaloni scurti, iar eu stau cu blana pe mine, nu e usor. Sa stii ca a fost inaltator pentru mine ca si conducator, insa in orice caz intri in pielea personajului. Ma si prinde, recunosc. Probabil ca daca ar fi trebuit sa fiu un simplu spahiu mi-ar fi fost mai greu, dar un conducator roman am putut sa-l interpretez bine, iar cuvintele pe care le-am spus de fiecare data au fost altele, au fost doar ideile in care eu am crezut, insa nefiind un actor profesionist nu le-am invatat niciodata pe dinafara", a explicat Radu Mazare.

Edilul Constantei s-a declarat multumit de calitatea spectacolului, precizand ca hainele purtate au fost perfecte pentru lupta, iar coroana nu l-a incomodat si ca, atunci cand a dat-o jos, "parca lipsea ceva".

Citeste si:
Un barbat de 30 de ani a fost lovit de metrou la statia Stefan cel...
Un barbat de 30 de ani a fost...

Intrebat daca nu si-ar fi dorit mai multi copii, avand in vedere ca Stefan cel Mare a avut multi urmasi, Radu Mazare a raspuns glumind ca s-ar putea apuca mai serios de treaba.

"Studiam acum pentru Ramses si am vazut ca a avut si el vreo 100 si ceva de copii. Ma uit la Stefan, ma uit la Fidel Castro pe care o sa-l facem la anul, toti aveau multi copii. Cred ca as putea sa ma apuc mai serios de treaba, ca am cu cine, Slava Domnului. Astept sa termin cu procurorii sa nu mai am atatea preocupari sa pot sa ma ocup de copii", a afirmat Mazare.

El a precizat ca nu a fost nimic necuviincios in acest spectacol si ca nu a mai ramas pe scena in continuarea carnavalului pentru ca nu a vrut sa asocieze imaginea domnitorului cu ceea ce urma, adica spectacolul oferit de reprezentantii cluburilor.

"A fost mai mult decat cuviincios pus in scena, nu cred ca a deranjat pe cineva, ba chiar dimpotriva. La continuare carnavalului nu am mai ramas ca si rege al carnavalului imbracat in Stefan cel Mare pentru ca el este sfant si nu am vrut sa-l asociez cu ceea ce inseamna restul carnavalului", a explicat Radu Mazare.

Citeste si:
5 idei de costume de carnaval sau petrecere pentru fetița ta
5 idei de costume de carnaval...

A fost pentru prima oara cand primarul Constantei nu a ramas pana la finalul spectacolului, in conditiile in care el ramanea de obicei pe scena si urmarea de acolo reprezentantii cluburilor din statiune.

Chiar daca Radu Mazare a plecat, showul a continuat, cluburile din Mamaia prezentand un spectacol de muzica si dans, dar avand loc si diverse prezentari de moda, manifestarea incheindu-se cu putin timp inainte de miezul noptii.

La editiile anterioare ale carnavalului, Radu Mazare a purtat diverse costume, fiind pe rand spartan, sultan, samurai, maharajah, rege britanic, Ludovic al XIV-lea, Nabucodonosor si Suleyman Magnificul. In aceasta vara el a mai fost Cezar, iar la finalul lunii august urmeaza sa-l interpreteze pe Ramses.

Este pentru al treilea an consecutiv cand Mamaia gazduieste un asemenea carnaval, acesta fiind de fapt un spectacol oferit de cluburile din statiune, reprezentantii acestora defiland pe care alegorice pe faleza din Mamaia si oferind apoi o reprezentatie de dans si muzica in Piateta Cazino.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.