LifeStar 2 Iulie 2014 19:08
Violonistul Alexandru Tomescu va fi decorat, miercuri, cu Ordinul "Steaua Italiei" in grad de Cavaler, pentru merite deosebite in promovarea culturii italiene, distinctia fiindu-i oferita din partea presedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, de ambasadorul republicii la Bucuresti, Diego Brasoli.

Potrivit unui comunicat, momentul face parte din concertul prin care se celebreaza preluarea de Italia a presedintiei rotative a Consiliului European. Evenimentul va avea loc miercuri, de la ora 19.00, la Ateneul Roman din Capitala, scrie MEDIAFAX:

Legatura dintre Alexandru Tomescu si cultura italiana este una stransa si dateaza de mult timp. In 1995, Alexandru Tomescu a castigat Concursul International "Niccolò Paganini" de la Genova, Italia. De-a lungul anilor, violonistul a consacrat multe ore de studiu diferitilor compozitori italieni, totul culminand cu proiectul "Paganini - inger sau demon", prezentat in Turneul National Stradivarius din 2011, cand cele 24 de Capricii de Paganini - cantate fara intrerupere - au fost combinate cu scurtmetraje. Totodata, versiunea oferita de Alexandru Tomescu "Concertului nr. 2", de Niccolò Paganini, se regaseste pe o inregistrare recomandata de prestigioasa revista Classica (Franta) la rubrica "Descoperirea lunii" in 1999.

Alexandru Tomescu va interpreta acest concert - "Concertul nr. 2 pentru vioara si orchestra de Paganini" - miercuri seara, la Ateneul Roman, sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri, in cadrul unui program alcatuit exclusiv din lucrari semnate de compozitori italieni. Seara reprezinta un omagiu al Italiei adus Uniunii Europene si Romaniei: in calitate de presedinte prin rotatie al Consiliului UE in urmatoarele sase luni, Italia va lucra in stransa colaborare cu celelalte tari pentru a promova si a dezvolta proiectul unei integrari tot mai puternice la toate nivelurile. Pe durata presedintiei, temele centrale vor fi combaterea somajului, cresterea economica si controlul migratiei clandestine, intr-o abordare care priveste vecinii (la est si la sud) intr-o optica de colaborare crescanda.

Cu ocazia concertului de inaugurare a presedintiei italiene a Consiliului Uniunii Europene, Ambasada Italiei doreste sa reaminteasca activitatea organizatiei "Hope and Homes for Children", care, de 15 ani, se implica in sustinerea copiilor defavorizati din Romania. Peste 24.000 de copii au fost sprijiniti de aceasta fundatie care le-a redat o casa si o familie. Alexandru Tomescu este ambasador HHC Romania inca din 2012, reusind prin Turneul National Stradivarius sa stranga fonduri care s-au indreptat catre proiecte destinate luptei impotriva abandonului.

Citeste si:
Un medic român ar putea fi propus pentru funcția de ministru al...
Un medic român, decorat de...

Drumul lui in muzica a inceput odata cu lectiile de vioara primite de la mama sa, Mihaela Tomescu, si a continuat apoi cu studii indrumate de maestrul Stefan Gheorghiu in Romania si de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci si Herman Krebbers in strainatate. Pregatirea exceptionala de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioara: Marguerite Long - Jacques Thibaud (Paris, Franta), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (Bucuresti, Romania), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schöntal (Germania) etc.
Au urmat concerte in sali celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théatre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.

A concertat sub bagheta unor maestri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur. Studiile si activitatea concertistica de peste granite au insemnat pentru Alexandru Tomescu dobandirea unei experiente pe care si-a propus sa o valorifice in propria sa tara, astfel ca a decis sa revina la Bucuresti pentru a schimba perceptia asupra muzicii clasice.

Citeste si:
25 de ani de la moartea violonistului Ion Voicu. 55 de ani de...
25 de ani de la moartea...

A initiat primele turnee de muzica clasica finantate exclusiv prin fonduri private, demonstrand ca in Romania exista disponibilitate pentru produse culturale de calitate. Din 2002, acesta este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.