Violonista Patricia Kopacinskaia din Republica Moldova va sustine, la sfarsitul acestei luni, un concert special pentru vioara, in orasul elvetian Berna, pe care il va dedica bunei sale prietene pianista Mihaela Ursuleasa, decedata in 2012, informeaza MEDIAFAX.RO.

Violonista basarabeana a ajuns pe prima pagina a presei internationale anul trecut, dupa ce a interpretat, demonstrandu-si virtuozitatea, un concert pentru vioara dedicat celor sapte astronauti care au murit in accidentul navetei spatiale americane Columbia, in 2003.

Interpretarea ei uluitoare din acel concert pentru vioara, compus in 2006 de muzicianul maghiar Peter Eotvos, intitulat "Seven" ("Sapte"), a fost recompensata, in 2013, cu cel mai important trofeu - "inregistrarea anului" - la gala premiilor decernate de prestigioasa revista Gramophone.

Vioara muzicienei Patricia Kopacinskaia din Republica Moldova "aproape s-a dezintegrat sub forta interpretarii ei spectaculoase", afirmau editorii acestei reviste muzicale.

Patricia Kopacinskaia va implini varsta de 37 de ani la sfarsitul lunii martie si va sustine cu aceasta ocazie un concert pentru vioara, la Berna, in Elvetia.

Muziciana basarabeana spune ca va dedica acest concert unei bune prietene, pianista Mihaela Ursuleasa, care a murit, in 2012, la varsta de 33 de ani. Moartea ei a afectat-o atat de mult pe Patricia Kopacinskaia, incat aceasta spune ca s-a lasat "transportata" de muzica in timp ce compunea aceasta compozitie. Totodata, ea spune ca nu este sigura ca va putea sa interpreteze partitura pana la capat, din cauza incarcaturii emotionale a acesteia.

"S-ar putea sa nu fie o muzica scrisa prea realist, este o utopie", a spus Patricia Kopacinskaia. "E ceva care si-a luat singur forma finala. Muzica m-a controlat pe mine, eu nu puteam sa controlez ceea ce compuneam", a completat aceasta.

Intensitatea si spontaneitatea artistei din Republica Moldova au devenit o marca proprie a acesteia, recunoscute in cercurile muzicale, iar Kopacinskaia a impresionat inca o data, recent, in calitate de prim-violonista, la un concert sustinut alaturi Britten Sinfonia, o orchestra de camera fara dirijor. Interpretarile ei ale unor compozitii de Brahms, Bartok, Janacek si Tigran Mansurian au fost laudate in presa de specialitate.

Citeste si:
Cât cere Erika Isac pentru un concert? Cântăreața a stârnit...
Cât cere Erika Isac pentru un...

Patricia Kopacinskaia a afirmat ca performantele muzicale trebuie sa contina un element de risc. Fara el, a spus artista, muzica clasica ramane in suspensie.

"Cred ca reprezentatiile de muzica clasica au devenit in societatea noastra un fel de divertisment social de nivel inalt, in care totul trebuie sa fie perfect si frumos. Insa muzica nu consta doar in a-i face pe oameni sa se simta confortabil si relaxati in timp ce se bucura de sunete. Arta, in general, e ceva care nu este prea confortabil de vazut sau de experimentat - fie ca e vorba de literatura, pictura sau muzica", a spus Patricia Kopacinskaia.

Pianista Mihaela Ursuleasa a fost gasita decedata pe 2 august 2012, in apartamentul ei din Viena, de impresara sa, Andreea Butucariu. Mihaela Ursuleasa, care avea 33 de ani, se stabilise la Viena de foarte multi ani, unde locuia cu mama ei si fetita sa.

Citeste si:
9 motive sa vizitezi Elvetia, patria ciocolatei si a turismului montan
9 motive sa vizitezi Elvetia,...

Autoritatile vieneze au indicat drept cauza probabila a mortii pianistei - care era cetatean austriac de foarte multi ani - o comotie cerebrala.

Mihaela Ursuleasa a fost inmormantata, pe 10 august 2012, pe Aleea Artistilor de la cimitirul Bellu din Bucuresti, cu onoruri militare si in aplauzele a zeci de persoane prezente la ceremonie.

Nascuta pe 27 septembrie 1978, Mihaela Ursuleasa a avut sansa, la varsta de 13 ani, sa fie ascultata de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-si construi intreaga pregatire muzicala printr-o bursa de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost castigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competitii internationale, "Clara Haskil", din Elvetia - in 1999. Au urmat aparitii sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg si München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

Mihaela Ursuleasa a concertat frecvent alaturi de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda si orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varsovia, Berlin. A avut aparitii incununate de succes la Carnegie Hall si Royal Symphony Hall.

Patricia Kopacinskaia s-a nascut in 1977 la Chisinau, intr-o familie de muzicieni. Ambii parinti sunt artisti renumiti de muzica populara, iar mama ei este violonista. Patricia a luat lectii de vioara inca de la varsta de sase ani. In 1989, familia ei a emigrat in Austria si s-a stabilit la Viena.

Patricia Kopacinskaia a studiat compozitie si vioara la Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. La varsta de 21 de ani a primit un stipendiu pentru a studia la conservatorul din Berna, unde a absolvit in anul 2000.

Citeste si:
Doliu în lumea filmului internațional. Ryan O'Neal s-a stins din viață
Doliu în lumea filmului...

Apoi, artista basarabeana si-a creat propriul drum in industria muzicala, cu un stil de interpretare propriu, spectaculos, in care granitele dintre muzica clasica, pop, folk si jazz au fost eliminate.

"Vreau sa las deschise toate sursele de inspiratie, totul ar trebui sa fie deschis. N-as putea niciodata sa spun ce voi face peste 10 ani, pentru ca totul va fi diferit. Cred ca este important pentru un artist sa ramana proaspat si deschis in fata lucrurilor care se petrec in lume si sa nu se autodefineasca niciodata, pentru ca in momentul in care o face va deveni un monument, iar asta este moarte, e o arta moarta, iar arta ar trebui sa fie vie", a spus Patricia Kopacinskaia.

Patricia Kopacinskaia a cantat de-a lungul anilor alaturi de unele dintre cele mai prestigioase orchestre din lume si a participat la numeroase festivaluri muzicale de amploare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.