2013 este considerat de multi critici anul cu cea mai impresionanta abundenta creativa din ultima vreme - prin prisma genurilor cinematografice, a temelor abordate si a tehnicilor inovatoare -, dar si anul in care recordul global de incasari are sanse mari sa fie doborat pana pe 31 decembrie.

2013 pare sa aiba alura unui an vintage pentru cinema, incarcat de magie, care aminteste de epoca de glorie a acestei industrii, conform criticilor de la Vanity Fair, citaza MEDIAFAX.

Ce are, asadar, 2013 de oferit in comparatie cu acei ani extraordinari? Inainte de toate, multa imaginatie, creativitate, o paleta vasta de genuri cinematografice abordate si mult curaj in privinta subiectelor alese de cineasti pentru filmele lor.

Printre cele mai ofertante pelicule din acest punct de vedere,

  • "Marele Gatsby", regizat de Baz Luhrman, a impresionat spectatorii cu un spectacol de imagine excelent, fiind, probabil, una dintre cele mai bune adaptari ale celebrului roman omonim scris de F. Scott Fitzgerald;
  • "World War Z" a fost unul dintre cele mai inteligente si cel mai bine produse blockbusteruri din sezonul de vara (tinand cont de bugetul alocat si de genul abordat - filme cu zombie), chiar daca a fost totusi depasit in boxoffice de "Gravity", de Alfonso Cuaron, considerat unul dintre cele mai spectaculoase filme SF- din punctul de vedere al efectelor vizuale - care au fost produse vreodata;
  • "Captain Phillips", de Paul Greengrass, i-a adus inca o data talentatului Tom Hanks sansa de a se numara printre principalii pretendenti la Oscarul din 2014;
  • "Iron Man 3" a devenit filmul cu cele mai mari incasari din acest an, fiind sustinut de prestatia plina de verva, umor si imaginatie a actorului Robert Downey Jr.;
  • "La Grande Belleza", magnificul nou film al regizorului Paolo Sorrentino, care i-a facut pe critici sa il compare cu "La Dolce Vita" al marelui Federico Fellini, spunand ca pelicula lui Sorrentino este fie "un tribut", fie "un furt" (in sens admirativ), fie "o continuare neoficiala" a peliculei din 1960.

Tot in 2013, cineastii independenti au lansat la randul lor o serie de pelicule care au impresionat atat criticii de film, cat si publicul - "Mud", "Fruitvale Station", "Blue Jasmine", "The Butler", "Enough Said", "The Place Beyond the Pines", "Side Effects", "Before Midnight", "Blue Caprice", "The Spectacular Now".

Blockbusterele in schimb au avut un an foarte prost, din moment ce filmele lansate in sezonul estival le-au dat spectatorilor sentimentul unui deja-vu. Al treilea opus din franciza "Marea mahmureala" nu s-a mai bucurat de succesul primelor doua filme din serie, "Star Trek Into Darkness" a fost votat cel mai prost film din franciza "Star Trek" de fanii acesteia reuniti la o conventie la Las Vegas, iar "Man of Steel", noul film din seria "Superman" regizat de Zack Snyder, a fost criticat de critici si de fanii francizei, desi a obtinut incasari rezonabile. "The Lone Ranger" si "After Earth" au fost lansate ca blockbustere, dar au fost esecuri financiare din toate punctele de vedere.

Cu toate acestea, au existat si cateva blockbusteruri care au impresionat.

"Gravity", regizat de Alfonso Cuaron, a fost o adevarata bijuterie SF, un blockbuster 3D care s-a ridicat la inaltimea tehnologiei sale si s-a bazat in acelasi timp pe un foarte bine alcatuit studiu al personajelor.

Liderul de box office din acest an, "Iron Man 3" - ce include o prestatie actoriceasca spectaculoasa, tipica pentru Robert Downey Jr. - a inclus un ocol neasteptat in Tennessee-ul rural.

La randul sau, "The Hunger Games: Catching Fire", ajutat din plin de distributia sa impresionanta, a ridicat stacheta la un nivel mult mai inalt, in comparatie cu primul film din franciza, care a avut cateva scene mai putin reusite.

Anul care se incheie a fost unul profitabil pentru cinematografia mondiala, in pofida efectelor prelungite ale crizei economice, incasarile pentru primele 10 filme din box office-ul nord-american depasind pentru al cincilea an consecutiv pragul de 10 miliarde de dolari, recesiunea determinandu-i pe oameni sa redescopere "magia" salilor de cinematograf.

Citeste si:
Smiley, părere sinceră despre filmul „Teambuilding”. De ce nu a...
Smiley, părere sinceră despre...

Potrivit boxofficemojo.com, pana la data de 21 decembrie, incasarile din 2013 provenind din vanzarile de bilete in America de Nord pentru primele 10 filme au totalizat 10,32 miliarde de dolari.

Aceasta cifra este destul de apropiata de recordul absolut in domeniu, stabilit in 2012 - cand incasarile pentru primele zece filme de pe piata nord-americana au totalizat 10,83 miliarde de dolari.

Acest record are sanse mari sa cada in 2013, intrucat numeroase filme asteptate cu nerabdare de spectatori si regizate de cineasti de renume au fost lansate de Craciun, pe 25 decembrie, si ar putea genera incasari spectaculoase in ultimele zile ale acestui an.

Pentru 2014, specialistii prevad o continuare a tendintelor exprimate in 2013, marile studiouri urmand sa se concentreze cel mai probabil tot pe continuarile unor francize de succes, pe lansarea unor noi comedii, a unor filme SF si a lungmetrajelor de animatie, pentru impulsionarea acestei industrii de divertisment, devenita atat de profitabila intr-o perioada in care criza mondiala i-a determinat pe oameni sa opteze pentru petrecerea timpului liber, la pret rezonabil, la cinema.

Citeste si:
10 ani de Marvel, sarbatoriti cu un succes rasunator de box-office...
10 ani de Marvel, sarbatoriti...

Cele mai asteptate filme ale anului 2014


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.