Cineastul Cristian Mungiu si asociatia Voix de femmes au primit, vineri, premiul pentru diversitate culturala pe 2013, o distinctie atribuita de Coalitia franceza pentru diversitate culturala, o asociatie care lupta pentru protejarea si promovarea diversitatii expresiilor culturale.

Din 2011, Coalitia franceza pentru diversitate culturala lupta pentru a proteja si promova diversitatea expresiilor culturale, informeaza site-ul toutelaculture.com.

Premiile acordatate de aceasta asociatie recompenseaza in acelasi timp personalitati angajate, in viata lor profesionala sau politica, care favorizeaza lupta pentru diversitate culturala, si asociatii sau manifestatii care sprijina accesul la cultura si pretuiesc toate formele de expresie culturala, scrie MEDIAFAX.

In acest an, premiile au fost atribuite cineastului roman Cristian Mungiu si asociatiei Voix de femmes, organizatoarea festivalului "Voix de femmes" din Belgia.

Cineastul roman a fost premiat de mai multe ori la Cannes - mai intai, a castigat trofeul Palme d'Or, in 2007, cu cel de-al doilea lungmetraj al sau, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", iar in 2012 a castigat premiul pentru scenariu si cel pentru interpretare feminina cu pelicula "Dupa dealuri".

"Aparator al diversitatii culturale, Cristian Mungiu joaca in Romania un rol activ in procesul de implementare a unui sistem de sprijinire a cinematografiei. Recent, el a aparat in Europa, alaturi de alti cineasti, exceptia culturala, contestata in cadrul acordurilor de liber schimb dintre Uniunea Europeana si Statele Unite", a precizat Coalitia franceza pentru diversitate.

Asociatia Voix de femmes organizeaza de 11 ani un festival cu acelasi nume si diverse actiuni in domeniul apararii demnitatii femeii si solidaritatii interculturale, in Belgia, Brazilia, Burkina Faso, Tunisia si Maroc.

In 2012, laureatii acestui premiu au fost Louise Beaudoin, Raoul Peck si asociatia ASPAS din Marsilia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.