Vladimir Putin, Ursula von der Leyen, Antonio Guterres, Joe Biden, Emmanuel Macron și Boris Johnson au reacționat după moartea lui Mihail Gorbaciov de marți. Ultimul lider sovietic a încheiat perioada Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să împiedice prăbușirea Uniunii Sovietice.

Reacții după moartea lui Mihail Gorbaciov: Vladimir Putin, Ursula von der Leyen, Antonio Guterres, Emmanuel Macron, Joe Biden și Boris Johnson

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat „profundele condoleanţe" pentru moartea lui Mihail Gorbaciov, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Vladimir Putin îşi exprimă profundele condoleanţe în urma morţii lui Mihail Gorbaciov, urmând a trimite dimineaţă o telegramă de condoleanţe familiei şi rudelor" fostului lider, a afirmat Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă TASS.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov salutând „un lider demn de încredere şi respectat". Acesta „a jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier. El a deschis calea către o Europă liberă. Este o moştenire pe care nu o vom uita. RIP. Mihail Gorbaciov", a scris von der Leyen pe Twitter.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi-a exprimat „profunda tristeţe" după moartea lui Mihail Gorbaciov, aducând un omagiu „unui om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei". „A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru a provoca în mod paşnic sfârşitul Războiului Rece", a completat Antonio Guterres într-un comunicat de presă, în care mai spune că „lumea a pierdut un mare lider mondial, dedicat multilateralismului şi apărător neobosit al păcii".

Premierul britanic Boris Johnson a amintit „curajul și integritatea” ultimului lider al URSS, afirmând că „angajamentul său neobosit” a fost un „exemplu” în contextul războiului din Ucraina. „Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Întotdeauna am admirat curajul şi integritatea de care a dat dovadă pentru a pune capăt Războiului Rece", a scris Boris Johnson pe Twitter. „În momentul agresiunii lui (Vladimir) Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit de a deschide societatea sovietică rămâne un exemplu pentru noi toţi".

Citeste si:
Mitică Dragomir, cuvinte dure la adresa lui Petre Roman după...
Mitică Dragomir, cuvinte dure...

Și președintele Franței, Emmanuel Macron, a adus miercuri un omagiu lui Mihail Gorbaciov. Șeful de stat i-a mulțumit pentru „angajamentul său față de pacea în Europa”. Macron a salutat, într-o postare pe Twitter, amintirea unui „om al păcii, al cărui alegeri au deschis o cale către libertate pentru ruși”. „Angajamentul său pentru pace în Europa a schimbat istoria noastră comună”.

Președintele american Joe Biden l-a numit „un lider rar”. Acțiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficientă „imaginație pentru a vedea că un alt viitor este posibil și curajul de a-și risca întreaga carieră pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigură și mai multă libertate pentru milioane de oameni”.

„În calitate de lider al URSS, a colaborat cu preşedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două ţări, spre marea uşurare a oamenilor din întreaga lume care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice", a spus Joe Biden într-un comunicat.

Citeste si:
Rishi Sunak va fi numit premier al Marii Britanii de către regele...
Rishi Sunak va fi numit...

A murit Mihail Gorbaciov

Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, a murit marți, la vârsta de 91 de ani, la spital, unde acesta era internat. „Astăzi seară (marţi), după o lungă boală gravă, Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit", a indicat Spitalul Clinic Central (TSKB), potrivit AFP.

Între 1990 şi 1991, Mihail Gorbaciov a ocupat funcţia de preşedinte al Uniunii Sovietice, după care a fost nevoit în cele din urmă să demisioneze pe 25 decembrie 1991, ceea ce a dus la sfârşitul URSS.

Gorbaciov, care a primit Premiul Nobel pentru pace în 1990, a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu SUA şi parteneriate cu statele occidentale pentru a îndepărta Cortina de Fier, care a divizat Europa după cel de-al doilea război mondial, şi a dus la reunificarea Germaniei.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.