Secretarul general al ONU Antonio Guterres se va deplasa joi în Ucraina unde va participa la o întâlnire cu preşedinţii ucrainean şi turc pentru a discuta mai ales despre exportul de cereale din porturile ucrainene, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, citat de France Presse.

Întâlnire între Zelenski, Erdogan și Guterres, joi, în Ucraina (ONU)

„La invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Lvov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean", a declarat Stephane Dujarric în timpul unei conferinţe de presă, precizând că Antonio Guterres va merge apoi la Odesa şi după aceea în Turcia.

La reuniune va fi „examinată" implementarea acordului internaţional semnat în iulie la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina, acord "în care Turcia este un element cheie", a adăugat el.

„Vor fi ridicate în general o serie de probleme precum necesitatea unei soluţii politice a conflictului. Nu am nicio îndoială că se va discuta şi chestiunea centralei nucleare (Zaporojie) şi altele", a spus purtătorul de cuvânt, precizând că o întâlnire bilaterală ar trebui să aibă loc între preşedintele ucrainean şi secretarul general.

Vineri, Antonio Guterres se va duce la Odesa, unul dintre cele trei porturi ucrainene utilizate în cadrul acordului internaţional ce a permis deja plecarea a 21 de vase încărcate în special cu porumb şi grâu. El îşi va încheia această deplasare sâmbătă la Istanbul pentru a vizita Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supravegherea acordului.

Ambasadorul Estoniei, convocat la Ministerul de Externe ungar după critici ale politicienilor estoni

Ambasadorul Estoniei a fost convocat la Ministerul de Externe ungar în legătură cu remarci „inacceptabile" ale politicienilor estoni criticând Ungaria, a anunţat marţi secretarul de stat în minister responsabil pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, citat de agenţia MTI.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Tamas Menczer a declarat într-un video pe Facebook că l-a informat pe ambasadorul Estoniei despre poziţia Ungariei în legătură cu războiul din Ucraina şi i-a spus că „criticile fără temei şi false" la adresa Ungariei sunt „inacceptabile".

Poziţia Ungariei în ceea ce priveşte războiul este axată pe pace, a subliniat el. „Suntem de partea păcii", a adăugat el, afirmând că pacea este singura soluţie pentru ameninţările fizice, provocările economice şi criza economică şi energetică.

Menczer a mai spus că l-a informat pe ambasadorul Estoniei că Ungaria desfăşoară cea mai mare acţiune umanitară din istoria sa în legătură cu Ucraina.

Aproximativ un milion de refugiaţi au fost primiţi de Ungaria din Ucraina şi cei care decid să rămână primesc ajutor pentru a-şi găsi de lucru şi trimite copiii la şcoală, a declarat el. Guvernul Ungariei este gata să reconstruiască un spital şi o şcoală în Ucraina şi continuă să furnizeze ajutor umanitar ţării vecine, a adăugat el.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Ungaria este alături de Ucraina şi sprijină suveranitatea teritorială şi integritatea Ucrainei, a spus Menczer. Criticile venite din partea politicienilor unei ţări al cărei spaţiu aerian este protejat de asemenea de soldaţi unguri şi avioane ungare sunt „ciudate" în timp ce Ungaria participă la apărarea spaţiului aerian al Estoniei, a remarcat el.

Forţele armate ale Ungariei se află în prezent într-o misiune în Estonia cu patru avioane Gripen şi cincizeci de soldaţi, ceea ce înseamnă că ungurii lucrează pentru securitatea Estoniei, a mai notat el.

„În schimb, nu ne aşteptam la minciuni fără temei şi făţărnicie", a adăugat el, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 August 2022 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.