Rusia ar trebui să fie de acord cu crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, care se află în mâinile forţelor ruse începând din luna martie, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Casa Albă: Rusia ar trebui să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de trei săptămâni de bombardamente asupra acestei centrale, ceea ce provoacă temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. În prezent centrala Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse, dar este deservită de personal ucrainean.

Jean-Pierre a spus de asemenea că, într-o convorbire telefonică avută joi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele Joe Biden a reiterat sprijinul SUA pentru Ucraina împotriva agresiunii ruse.

În data de 24 februarie anul cutren, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine constant că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Operator ucrainean: Centrala nucleară Zaporojie a fost „complet deconectată” de la rețeaua electrică

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse şi vizată de mai multe bombardamente, este „complet deconectată" de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie, a anunţat joi operatorul ucrainean Energoatom, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres. Ultimele două reactoare în funcţiune ale centralei Zaporojie au fost oprite după ce incendii din apropiere au avariat liniile electrice, precizează Energoatom.

Incendiile au izbucnit în gropile de cenuşă ale unei termocentrale pe cărbune din apropierea centralei şi au afectat liniile electrice care conectează centrala de reţeaua electrică ucraineană. Aprovizionarea cu electricitate a centralei nucleare este asigurată de respectiva termocentrală.

Citeste si:
Casa Albă respinge acuzațiile că SUA ar profita de pe urma...
Casa Albă respinge acuzațiile...

„Cele două reactoare ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei", a declarat grupul de stat Energoatom pe Telegram.

Sistemele de securitate ale centralei funcţionează normal şi în prezent se încearcă reconectarea unuia dintre reactoare la reţeaua electrică, mai afirmă compania ucraineană.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de trei săptămâni de bombardamente asupra acestei centrale, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. Centrala Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean.

Întrevedere a președintelui Franței cu premierul Poloniei privind Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, îl va primi luni pe premierul polonez Mateusz Morawiecki pentru a discuta cu privire la sprijinul acordat Ucrainei în faţa Rusiei şi consecinţele conflictului pentru europeni, a anunţat joi Elysée.

Citeste si:
Centrala nucleară Zaporojie rămâne sub controlul Rusiei
Centrala nucleară Zaporojie...

În afară de războiul din Ucraina, cei doi lideri reuniţi la Elysée „vor discuta despre provocările suveranităţii europene în materie de apărare şi securitate, precum şi despre cooperarea pentru securizarea deplină a flancului estic al Europei", a precizat preşedinţia. Vizita premierului naţionalist-populist, care a vizitat deja Franţa în martie 2021, survine după o perioadă de tensiune între Paris şi Varşovia.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 August 2022 - 03 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.