Rusia și Ucraina intră în ziua 16 de război, iar situația rămâne tensionată. Miniștrii de Externe rus și ucrainean s-au întâlnit, joi, în Turcia, pentru prima dată de la începutul conflictului armat. Cele două părți nu au făcut niciun progres cu privire la încetarea focului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că a cerut guvernului de la Kiev să demareze un program de reconstrucție pentru toate orașele „distruse de ruși”, în vreme ce autoritățile din Mariupol, oraș încercat de bombardamente rusești în ultimele zile, anunță că rezervele de mâncare scad simțitor. 

LIVE TEXT Război Rusia - Ucraina

Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ziua în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2, ZIUA 3, ZIUA 4, ZIUA 5, ZIUA 6, ZIUA 7, ZIUA8, ZIUA 9, ZIUA 10, ZIUA 11, ZIUA 12 , ZIUA 13, ZIUA 14 și ZIUA 15.

UPDATE 21:36 Uniunea Europeană va interzice exporturile de produse de lux către Rusia, pentru a da „o lovitură elitei ruse”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Cei care susţin maşina de război a lui Putin nu ar trebui să poată profita de stilul lor de viaţă somptuos în timp ce în Ucraina cad bombe asupra unor nevinovaţi'', a afirmat Von der Leyen într-un comunicat.

UPDATE 21:06 Elveția a decis să interzică survolarea teritoriului său de către toți cei care vor să ofere sprijin militar beligeranților din Ucraina, a anunțat guvernul, potrivit AFP.

UPDATE 20:53 Youtube a anunțat că blochează toate canalele presei rusești de stat. Serviciul de fluxuri video a invocat în sprijinul deciziei politica sa de interzicere a conţinutului care neagă sau banalizează evenimentele violente a căror realitate este bine documentată.

UPDATE 20:09 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan e de părere că invazia rusă în Ucraina a marcat „falimentul” sistemului Organizației Națiunilor Unite (ONU), dat fiind că organizația nu a reușit să prevină războiul.

„Când o tabără în conflict este unul dintre membrii permanenţi cu drept de veto, capacitatea Consiliului de Securitate (al ONU) de a se impune este nulă: sistemul se declară în faliment'', a declarat Erdogan.

„Dat fiind că deciziile Adunării Generale a ONU nu sunt constrângătoare, nu a fost luată nicio măsură pentru a pune capăt luptelor'' în Ucraina, a continuat preşedintele turc.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

UPDATE 19:37 Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat noi sancțiuni împotriva unor oligarhi ruși, printre care și Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, ca reacție la invazia rusă în Ucraina.

„Astăzi anunţăm sancţiuni împotriva altor cinci persoane, inclusiv Roman Abramovici.(...)Aceste persoane vor fi împiedicate să facă afaceri în Canada, iar activele lor vor fi blocate", a declarat Trudeau presei la Varşovia, la finalul unui turneu de şase zile în Europa.

UPDATE 19:12 Joe Biden a susținut în cadrul unui discurs susținut vineri la Casa Albă, în care a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, că țara care a declanșat conflictul armat în Ucraina „va plăti un preț ridicat dacă utilizează arme chimice”.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

„Nu vom lupta un război împotriva Rusiei în Ucraina", a mai spus liderul american.

UPDATE 18:43 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat într-un videoclip postat pe Telegram, în care apare pe stradă, fără cască sau vestă antiglonț, că Uniunea Europeană (UE) trebuie „să facă mai mult” pentru Ucraina.

„Trebuie mers mai departe. Nu este ceea ce aşteptăm'', a spus Zelenski.

„Deciziile politicienilor trebuie să coincidă cu starea de spirit a popoarelor lor, a popoarelor europene (...) Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru noi, pentru Ucraina'', a adăugat el.

UPDATE 17:39 Președintele american Joe Biden a anunţat că Statele Unite, G7 şi Uniunea Europeană îi va revoca Rusiei statutul de „naţiunea cea mai favorizată", lucru care va afecta relaţiile economice internaţionale. „Va eșua. Putin deja a eșuat”, a completat șeful de stat.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

UPDATE 17:26 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere agricultorilor ucraineni să însămânțeze cât mai mult pentru a evita o criză de cereale.

„În toată ţara (...), primăvara aceasta, la fel ca în fiecare primăvară, trebuie să însămânţăm peste tot - cât mai mult posibil. Totul depinde de oameni, pentru că aici este vorba despre viaţă”, a spus Zelenski într-un mesaj video.

UPDATE 17:10 Rusia: Acțiune penală împotriva Meta, care a decis să permită apeluri la violență împotriva unor ruși.

UPDATE 16:31 Oficiul ONU pentru Drepturile Omului dispune de „informaţii credibile” conform cărora Rusia a folosit de mai multe ori în timpul conflictului armat declanșat în Ucraina bombe cu submuniție. În acest timp, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a documentat numeroase atacuri asupra unor ţinte civile în Ucraina care pot fi considerate crime de război, relatează vineri agenţiile EFE şi DPA.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

UPDATE 15:42 Șeful de stat rus Vladimir Putin a declarat vineri, în timpul unei întrevederi cu aliatul său belarus Aleksandr Lukașenko, că vede „paşi pozitivi" în negocierile cu Ucraina, informează AFP.

„Vă voi informa (...) despre cum se derulează negocierile, care au loc de acum aproape în fiecare zi. Există unii paşi pozitivi", a declarat Putin.

UPDATE 15:40 Joe Biden va anunța vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei.

UPDATE 15:11 O dronă militară de producție rusească şi aflată probabil în dotarea armatei ucrainene s-a prăbuşit joi seară într-un parc din Zagreb, Croația, după ce survolat România şi Ungaria, a declarat vineri premierul croat Andrej Plenkovic.

UPDATEA 14:34 Direcția de informații a Ministerului Apărării din Ucraina a transmis că Vladimir Putin a ordonat un atac terorist la Cernobîl.

UPDATE 14:29 Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că rușii cărora le e rușine de conflictul din Ucraina nu sunt ruși adevărați.

„Unui rus adevărat nu îi este niciodată ruşine să fie rus", a spus Peskov în cadrul unei conferinţe de presă, întrebat despre sloganul "Mi-e ruşine să fiu rus!" pe care unii cetăţeni ruşi îl scandează atât în interiorul Federaţiei Ruse, cât şi în afara ei.

„Dacă cineva spune astfel de lucruri înseamnă că nu este pur şi simplu rus şi nu avem nicio pretenţie faţă de o astfel de persoană. Nu este cu noi”, a insistat oficialul.

UPDATE 13:30 Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a ajuns în România.

UPDATE 13:18 Vladimir Putin cere propuneri de redesfășurări militare la granițele de est ca răspuns la consolidările NATO.

UPDATE 12:35 Forțele ruse au ucis mai mulți civili decât soldați în Ucraina, a declarat ministrul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov.

„Vreau ca acest lucru să se audă nu doar la Kiev, ci în întreaga lume", a afirmat Reznikov.

UPDATE 12:10 Ucraina a denunţat vineri faptul că în regiuni ucrainene cum ar fi Herson (sud), capturată de armata rusă, ocupanţii încearcă să creeze `birouri de comandă", un fel de reţea administrativă, pentru a menţine sub control populaţia, transmite EFE.

UPDATE 11:35 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat ordin vineri armatei sale să înlesnească trimiterea unor combatanţi „voluntari" în Ucraina, ca răspuns la trimiterea, potrivit lui, de „mercenari" de către Occident, şi a aprobat transferul sistemelor de rachete occidentale capturate de la ucraineni combatanţilor rebeli susţinuţi de ruşi în Donbas, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE 10:10 Forțele armate ucrainene anunţă că „au lichidat un alt luptător de elită al lui Putin".

UPDATE 09:53 Un înalt responsabil din cadrul Ministerului american al Apărării a transmis că forțele ruse caută să încercuiască principalele orașe ucrainene, între care și capitala Kiev.

„Harkov şi Cernigov, Mariupol - vedem aceste eforturi de a le încercui şi înconjura", a indicat acesta.

„Acelaşi gen de eforturi" au fost detectate şi în jurul capitalei ucrainene, cu "numeroase linii de avansare" ale soldaţilor ruşi.

UPDATE 08:47 Agenţia oficială chineză de presă Xinhua, citată de Reuters, a relatat vineri că adrese de internet din SUA sunt folosite pentru a controla calculatoare chineze cu scopul de a lansa acțiuni informatice ofensive în Rusia, Ucraina și Belarus.

„Monitorizarea realizată de CNCERT/CC de la sfârşitul lunii februarie arată că internetul din China s-a confruntat neîntrerupt cu atacuri cibernetice din străinătate. Aceste grupări din străinătate au atacat preluând controlul asupra unor calculatoare în ţară cu scopul de a comite atacuri cibernetice asupra Rusiei, Ucrainei şi Belarusului", susţine centrul tehnic de securitate cibernetică din China (CNCERT/CC), care se ocupă cu prevedenirea și detectarea amenințărilor informatice din țară.

"Analizele arată că majoritatea adreselor aflate la originea acestor atacuri provin din SUA", adaugă instituţia, precizând că unele au ca origine alte ţări, precum Germania şi Olanda.

UPDATE 08:42 Ucraina şi Rusia sunt „dispuse" să discute pentru a garanta securitatea siturilor nucleare ucrainene, compromise de război, a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, conform AFP.

UPDATE 08:23 Premierul chinez Li Keqiang a chemat la reţinere în conflictul din Ucraina pentru a evita un dezastru umanitar, informează vineri DPA. Prim-ministrul a evitat vineri să critice invazia rusă într-o conferinţă de presă la Beijing, la încheierea sesiunii anuale a Congresului Popular Chinez (CPPC).

„Sperăm sincer că situaţia se va linişti şi pacea va reveni cât mai curând", a spus Li. Este important acum să sprijinim Rusia şi Ucraina în negocierile lor, a adăugat premierul.

„Susţinem şi încurajăm toate eforturile care conduc la soluţionarea paşnică a crizei”, a mai spus el.

Acesta a mai spus și că „sancţiunile relevante vor dăuna recuperării economiei mondiale. Nu este în interesul nimănui”.

UPDATE 08:05 SUA au declarat joi că Ucraina nu are nevoie cu adevărat de avioane de luptă pentru a contracara atacurile Rusiei, dar au luat în considerare să-i furnizeze mai multe sisteme de apărare sol-aer, notează AFP.

„Avioanele nu sunt ceea ce au nevoie în principal partenerii noştri ucraineni în acest moment", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

UPDATE 07:50 Noi imagini din satelit realizate joi arată că convoiul militar rusesc aflat la nord-vest de Kiev, care se întindea pe mai bine de 64 de kilometri s-a dispersar, potrivit Maxar Technologies.

UPDATE 07:40 Explozii puternice se aud în orașele Luțk și Dnipro din nord-vestul Ucrainei. Atacul din Luțk a vizat un aerodrom, potrivit localnicilor, citați de BBC Ucraina.

UPDATE 07:25 Ucraina a anunțat că a lovit zece avioane rusești, potrivit BBC News.

UPDATE 07:20 Boris Johnson: Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în Ucraina.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Martie 2022 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.