Război Rusia - Ucraina, ziua 9. Un incendiu a izbucnit, în această dimineață, la centrala nucleară de la Zaporojie, în sud-estul Ucrainei. Conform BBC News, care citează declarațiile primarului localității învecinate, Energodar, deflagrația a fost provocată de bombardamente rusești. Nu au fost raportate modificări ale nivelului de radiații. Joe Bidel a vorbit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre incident, notează CNN. Joi seară, în cea de-a doua rundă de negocieri, cele două tabere s-au înțeles la asigurarea comună a coridoarelor umanitare pentru evacuarea cetățenilor, livrarea de alimente și medicamente. De asemenea, președintele ucrainean a cerut o întâlnire directă cu Vladimir Putin, pentru „o oprit acest război”. Oficialul a avertizat că, „dacă Ucraina cade, Rusia va ataca țările baltice și Europa de Est”. SUA le vor impune noi sancțiuni oligarhilor ruși, iar Roman Abramocivh, după aproape 19 ani la Chelsea, vinde clubul londonez, legătura cu Putin și războiul declanșat de liderul de la Kremlin obligându-l să ia această decizie. 

 

Război Rusia - Ucraina, ziua 9

UPDATE 21:40 Ucraina: Putin a semnat legea care pedepsește cu închisoarea difuzarea de „informații mincinoase” despre armată.

UPDATE 20:39 Agenţia rusă pentru supravegherea comunicaţiilor, Roskomnadzor, a ordonat vineri blocarea Facebook pe teritoriul ţării. Instituția a acuzat rețeaua de socializare de „discriminare”.

UPDATE: 20:20 Pentagon: Rusia a lansat, din 24 februarie și până acum, 500 de rachete asupra Ucrainei.

UPDATE 20:10 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la Bruxelles că Uniunea Europeană este pregătită să adopte „noi sancțiuni dure” dacă Vladimir Putin „nu oprește războiul pe care l-a declanșat” în Ucraina.

UPDATE 18:45 Vladimir Putin a declarat, într-o discuţie telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz, că dialogul în favoarea păcii cu Ucraina nu este posibil decât dacă „toate cererile ruseşti" sunt acceptate de către Kiev.

UPDATE 18:23 Bilanțul bombardamentelor rusești de la Cernigov: „Potrivit informaţiilor detaliate de instituţiile medicale, ieri, 3 martie, un bombardament al aviaţiei ruse asupra teritoriului Cernigov a ucis 47 de persoane: 38 de bărbaţi şi 9 femei. Optsprezece persoane au primit îngrijiri", au indicat pe Facebook autorităţile locale.

UPDATE 17:30 Ucraina se așteaptă la o nouă rundă de negocieri cu Rusia în acest weekend.

„A treia etapă ar putea avea loc mâine sau poimâine, suntem în contact permanent”, a spus unul dintre negociatorii ucraineni, Mihailo Podoliak, consiler al şefului administraţiei prezidenţiale, citat de France Presse.

UPDATE 16:23 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia lansează bombe cu fragmentare asupra Ucrainei.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Am văzut utilizarea bombelor cu fragmentare şi am văzut rapoarte despre utilizarea altor tipuri de arme care încalcă legislaţia internaţională", a afirmat Stoltenberg.

UPDATE 15:45 Petro Kotin, șeful Energoatom, a transmis un mesaj pe Telegram conform căruia forţele ruse „au intrat pe teritoriul centralei nucleare, au preluat controlul personalului și conducerea centralei nucleare. Conducerea stației lucrează acum sub amenințarea armelor invadatorilor".

UPDATE 15:42 Kremlinul le cere rușilor „să se unească în jurul” lui Putin. „Nu este momentul pentru divizări, este momentul de a ne uni. Să ne unim în jurul preşedintelui nostru", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul conferinţei de presă.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

UPDATE 15:17 E haos în gara Odessa. Ucrainenii încearcă să fugă din oraș.

UPDATE 15:05 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ieșit la declarații:


  • Cerem lui Putin să oprească războiul. Intensificăm sprijinul pentru Ucraina.

  • Nu trimitem avioane și militari în Ucraina.

  • Zilele următoare ar putea fi și mai rău.

  • I-am transmis lui Putin că va plăti un const semnificativ.

  • Facem descurajare prin apărare.

  • Invazia din Ucraina este o încălcare a legilor internaționale.

UPDATE 15:01 Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba susține să soldații ruși comit violuri în orașele ocupate în Ucraina.

„Când bombele cad asupra oraşelor noastre, când soldaţii violează femei în oraşele ocupate - şi avem, din păcate, numeroase cazuri în care soldaţi ruşi au violat femei în oraşe ucrainene -, este dificil, bineînţeles, să vorbim despre eficienţa dreptului internaţional", a spus Kuleba la un eveniment la Chatham House din Londra.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

„Însă acesta este singurul instrument al civilizaţiei pe care îl avem la dispoziţie pentru a ne asigura că în cele din urmă cei care au declanşat acest război vor fi aduşi în faţa justiţiei”, a continuat oficialul.

UPDATE 14:32 Violențe la Herson, orașul ocupat de ruși. Bărbații sunt reținuți și duși în afara orașului.

UPDATE 14:20 Vladimir Putin le-a cerut vecinilor Rusiei să nu escaladeze tensiunile.

„Nu avem intenţii rele la adresa vecinilor noştri. Şi i-aş sfătui şi pe ei să nu escaladeze situaţia, să nu introducă nicio restricţie. Ne îndeplinim obligaţiile şi vom continua să le îndeplinim", a declarat Putin într-o serie de remarci televizate.

„Aici, nu vedem rostul să agravăm sau să înrăutăţim relaţiile noastre. Şi toate acţiunile noastre, dacă vor apărea, vor apărea întotdeauna ca răspuns la acţiuni neprietenoase, acţiuni împotriva Federaţiei Ruse", a continuat el.

Citeste si:
Războiul s-a mutat în Rusia. Ce este obligată să facă armata lui...
Războiul s-a mutat în Rusia....

UPDATE 13:41 Consilier prezidențial ucrainean: Avansarea trupelor ruse în orașul-port Mikolaiv de la Marea Neagră a fost oprită.

„Putem avea un optimism precaut cu privire la perspectivele viitoare ale ofensivei inamice. Cred că aceasta va fi oprită şi în alte zone", a declarat consilierul militar al preşedintelui Zelenski, Oleksi Arestovici, într-o conferinţă de presă televizată.

UPDATE 13:10 Trei militari ucraineni au murit în atacul de la centrala nucleară Zaporojie, au transmis reprezentanții companiei nucleare, citați de Sky News.

UPDATE 11:40 Franța și-a activat celula de criză nucleară după incendiul de la Zaporojie, a anunțat vineri ministrul Energiei, Barbara Pompili, într-un mesaj pe Twitter.

UPDATE 11:00 Trupele ruse încercuiesc Kievul, iar Mariupol este bombardat.

UPDATE 10:10 Armata ucraineană a raportat „pierderile totale ale inamicului din 24.02 până în 04.03": 251 tancuri, 939 blindate, 33 de avioane, 37 de elicoptere, 18 sisteme antiaeriene, 50 de sisteme de artilerie reactivă (Grad, Smerch etc), 105 tunuri de artilerie, 60 de cisterne și vehicule de aprovizionare cu combustibil, 3 drone, 2 bărci și 404 vehicule.

UPDATE 09.48 Ambasada Ucrainei la Berlin a cerut guvernului german noi livrări de arme pentru a o ajuta să se apere în faţa Rusiei, informează vineri dpa.

UPDATE 09:00 Forțele militare ruse ar fi capturat centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a anunțat vineri o autoritate locală, potrivit Reuters.

UPDATE 08:33 Peste 28.000 de ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore.

UPDATE 08:00 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că echipamentul „esențial” al centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina nu este afectat, iar nivelul radiațiilor este neschimbat.

UPDATE 07: 30 Boris Johnson: Acțiunile nesăbuite ale lui Putin ar putea amenința siguranța întregii Europe. Oficialul mai spune că Regatul Unit va „face tot posibilul pentru a se asigura că situația nu se va deteriora în continuare”.

UPDATE 07:10 Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a fost stins, potrivit unui comunicat al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei.

"La ora 06:20, incendiul de la clădirea de antrenament al CNE Zaporojie din Enerhodar a fost stins. Nu există morți sau răniți", se arată în comunicat, potrivit CNN.

UPDATE 6:30 Volodimir Zelenski: „Europeni, treziţi-vă, vă rog! Ruşii trag în centrala nucleară din Ucraina".



Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Martie 2022 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.