Ucraina e atacată neîntreupt de 8 zile. Armata Rusiei bombardează masiv în nord, est și sud. Miercuri seară s-au purtat lupte grele în Mariupol, iar sirenele de raid aerian au sunat din nou la Kiev, unde o rachetă de croazieră a fost doborâtă de apărarea antiaeriană a Ucrainei, a informat un consilier al Ministerului de Interne ucrainean. Alarme au fost și în Odessa. Rușii au pus stăpânire pe Herson, cel mai mare oraș capturat de la începutul invaziei. Președintele Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj de mobilizare către oamenii săi și o nouă rundă de negocieri va avea loc astăzi. 

 

Război Rusia - Ucraina

UPDATE 20:05 A doua rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina s-a încheiat.


  • Delegațiile au convenit ca a treia rundă de discuții să aibă loc în viitorul apropiat.

  • Cele două părți au ajuns la un acord de princiu: „coridoare umanitare să fie deschise, astfel încât civilii din localitatățile bombardate să poată fi scoși din Ucraina”.

  • Ucrainenii au cerut încetarea focului, un armistițiu și coridoare umanitare.

UPDATE 19:54 Nave rusești de război lângă Odessa. Surse: În orașul-port se vor instala mai multe tabere militare ruse.

UPDATE 19:51 Într-un nou discurs, Volodimir Zelenski i s-a adresat direct lui Vladimir Putin, cerându-i să vină la masa negocierilor, „pentru că asta este singura modalitate de a opri acest război. Nu atacăm Rusia și nu intenționăm să o atacăm. Ce vrei de la noi? Lasă-ne pe pământul nostru. Stai cu mine la masă. Doar nu la 30 de metri distanță”.

UPDATE 19:50 Armata rusă bombardează masiv civili ucraineni.

UPDATE 19:40 Administraţia SUA va impune joi noi sancţiuni oligarhilor ruşi, inclusiv o interdicție de intrare în Statele Unite, a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

UPDATE 19:00 Ucraina: O coloană de vehicule blindate rusești a intrat în Energodar. Locuitorii încearcă să opună rezistență forțelor ruse. Lângă o baricadă ridicată în oraș se duc lupte, a informat edilul Dmitri Orlov pe Telegram.

UPDATE: 18:45 Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE.

UPDATE 18:42: Avertisment de ultimă oră al lui Zelenski: Dacă Ucraina cade, Rusia va ataca țările baltice și Europa de Est.

„Dacă noi dispărem - să ne apere Dumnezeu -, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc. Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!'', a spus Zelenski în faţa presei, cerând statelor occidentale ''să închidă cerul'' ucrainean în faţa avioanelor ruse, adică să creeze o zonă de excludere aeriană, şi să dea avioane forţelor aeriene ucrainene.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

UPDATE 18:40 Bombadamente în Cernihov. 22 de morți.

UPDATE 18:05 Refugiat luat cu ambulanța din vama Isaccea.

UPDATE 18.02 Ucraina: Rusia a lansat bombe cu dispersie și termobarice în Harkov.

UPDATE 17:05 Președintele Franței, Emmanuel Macron, e de părere, după discuția telefonică de o oră și jumătate cu liderul rus Vladimir Putin, că „ce e mai rău abia acum urmează, iar ambiția Rusiei este să cucerească toată Ucraina”.

Convorbirea a fost la cererea liderului de la Kremlin. Putin i-a transmis lui Macron că Rusia își va atinge obiectivele și va demilitariza cu succes Ucraina. La rândul său, președintele francez i-a transmis omologului său că face o „greșeală majoră”.

UPDATE 16:55 Dicuțiile Rusiei cu Ucraina au început.

UPDATE 16:50 Guvernatorul ucrainean Viaceslav Chaus a transmis, într-o postare online, că cel puțin nouă persoane au murit și patru au fost rănite, joi, în urma unui atac aerian rus asupra a două școli și case private din Cernigov.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

UPDATE 16:00 Rusia salută eforturile președintelui francez Emmanuel Macron, de mediere a războiului ruso-ucrainean, a declarat, joi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-o conferință de presă, a informat agenţia de presă de stat rusă, TASS.

„Aş dori să repet că salutăm eforturile de mediere ale domnului Macron. Preşedintele Putin i-a explicat în repetate rânduri cum vedem noi căile posibile de ieşire din această situaţie şi dacă preşedintele Macron îl convinge pe domnul Zelenski să nu mai fie prins între NATO şi UE, în timp ce încearcă să obţină negocieri", a precizat oficialul rus.

UPDATE 15:40 Primarul orașului Mariupol din Ucraina, Vadim Boicenko, a declarat pe Telegram că Rusia vrea să supună orașul-port unei „blocade”.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

„Au distrus podurile, au distrus trenurile pentru a ne împiedica să ne scoatem soţiile, copiii şi bătrânii. Ne împiedică să ne aprovizionăm. Caută să ne impună o blocadă, ca la Leningrad”, a transmis edilul.

UPDATE 13:58 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat poporului ucrainean și întregii lumi, joi, prin intermediul unei filmări postate pe contul său oficial de Facebook. Oficialul a declarat că nu se va preda și că stoicismul poporului ucrainean nu poate fi distrus, indiferent de consecinţele nefaste ale războiului. Șeful statului a avut și un mesaj pentru Vladimir Putin: „Du-te acasă!”.

„Au vrut să ne distrugă de atâtea ori. Nu au putut. Am trecut prin atâtea! Şi dacă cineva crede că, după ce au depăşit toate acestea, ucrainenii vor fi speriaţi, dezbinaţi sau se vor preda, nu ştie nimic despre Ucraina. Şi nu are ce căuta în Ucraina”, a declarat Volodimir Zelenski.

Citeste si:
Războiul s-a mutat în Rusia. Ce este obligată să facă armata lui...
Războiul s-a mutat în Rusia....

„Du-te acasă; la tine acasă și apără-ți oamenii tăi vorbitori de limba rusă și nu pe cei din toată lumea, doar pe cei de la tine de acasă. Nici acolo nu sunt puțini, aproximativ 150 de milioane de persoane. Dar aici, Slavă Ucrainei!”, a conchis șeful statului ucrainean.

UPDATE 13:11 Mai mulți oficiali americani și europeni au avertizat că Rusia schimbă strategia în Ucraina. Potrivit acestora, Kremlinul va lovi din ce în ce mai multe ținte civile, în timp ce intenționează să atace lent soldații ucraineni. Un oficial de top al serviciilor de informații occidentale afirmă că schimbarea de plan a Moscovei reflectă, cel mai probabil, recunoașterea eșecului din primele zile de război.

UPDATE 13:07 Noua rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina, în regiunea belarusă Brest, vor începe în jurul orelor 12:00 GMT, a anunţat joi şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, conform EFE. Pentru moment, nu există o confimare din partea ucraineană.

„De la bun început, din cauza complexităţii logistice pentru partea ucraineană, care se reuneşte în Polonia şi apoi vine până aici, către regiunea Brest din Belarus, (începerea discuţiilor) a fost anunţată pentru ora (locală) 15:00 (12.00 GMT)", a declarat oficialul rus, citat de agenţia oficială belarusă Belta.

UPDATE 12:18 Consiliul orășenesc din Mariupol: „Ne distrug”. Municipalitatea a anunțat joi că armata rusă bombardează constant și intenționat infrastructuri civile de importanță critică din orașul-post din sudul Ucrainei, lăsându-l fără apă, căldură sau electricitate.

„Ne distrug ca națiune. Acesta este un genocid împotriva poporului ucrainean”, a avertizat consiliul orășenesc din Mariupol.

„Ne distrug proviziile de alimente, ne prind într-o blocadă, ca în vechiul Leningrad. Intenţionat, timp de şapte zile, au distrus infrastructura de importanţă vitală a oraşului. Nu avem electricitate, apă sau căldură", a completat consiliul orăşenesc într-o declaraţie.

UPDATE 12:00 Orașele ucrainene Harkov, Cernihiv și Mariupol „rămân în mâinile ucrainenilor”, a declarat joi Ministerul Apărării din Marea Britanie (MOD).

„Forțe ruse au intrat în orașul Herson, dar situația militară rămâne neclară", a anunțat oficialul, potrivit CNN.

UPDATE 11:00 Rusia și Belarus au fost interzise de la Jocurile Paralimpice din 2022.

UPDATE 10:00 Ministrul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a făcut joi un apel la „rezistenţă totală'' împotriva trupelor ruse şi la creşterea presiunii asupra rivalului, transmite EFE.

„A sosit momentul să sporim presiunea asupra duşmanului, care a pierdut iniţiativa. A sosit momentul să trecem la rezistenţa totală", a transmis Reznikov într-un comunicat postat pe Facebook.

UPDATE 09:50 Bombardament în Sumî, 5 persoane rănite, a transmis șeful Administraţiei Regionale de Stat, Dmytro Zhyvytsky, pe Telegram.

UPDATE 09:40 Ministerul Economiei german a aprobat livrarea a 2.700 de rachete sol-aer pentru Ucraina.

UPDATE 08:50 Un raport al serviciilor occidentale arată că oficiali chinezi le-au cerut unor înalți oficiali ruși, la începutul lunii februarie, să nu invadeze Ucraina înainte de terminarea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Conform New York Times, care citează un reprezentant al administrației lui Joe Biden, raportul indică faptul că oficialii chinezi aveau informații, într-o oarecare măsură, despre planurile lui Vladimir Putin. Președintele rus a avut o întrevedere cu omologul său chinez, Xi Jinping, în data de 4 februarie, înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

UPDATE 07:20 Marina Fenina, angajat al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, a fost ucisă în timpul bombardamentului de la Harkov, a transmis Secretarul OSCE din Viena.

„Marina a fost ucisă în timp ce făcea provizii pentru familia ei într-un oraș care a devenit zonă de război", se arată în comunicat, potrivit agenției TASS.

UPDATE 06.40

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a divulgat informaţii care au îngrijorat Ucraina, cu privire la un complot de asasinat împotriva președintelui Volodimir Zelenski.

„Informaţiile scurse de FSB rus au alertat Ucraina despre un complot de asasinat împotriva preşedintelui @ZelenskyyUa. Acum, ne putem aştepta la o luptă internă pentru putere la Kremlin pentru a răsturna regimul Putin. Între timp, să continuăm cu atacurile”, anunţă Anonymous.

UPDATE 06:00 Responsabili ucraineni au confirmat că rușii au pus mâna pe Herson, cel mai mare oraș capturat de la începutul invaziei. Moscova a anunțat că l-a cucerit în dimineața de miercuri.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Martie 2022 - 07 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.