Comitetul Internaţional Paralimpic (IPC) a anunţat joi că a decis să excludă sportivii din Rusia şi Belarus de la Jocurile Paralimpice de iarnă programate la Beijing (4-13 martie), cu o zi înaintea startului competiţiei, informează AFP.

Sportivii din Rusia și Belarus nu vor participa la Jocurile Paralimpice 2022

Sesizat în urma invaziei ruse din Ucraina, la care colaborează şi Belarus, Comitetul Internaţional Paralimpic hotărâse iniţial, miercuri, ca sportivii ruşi şi belaruşi să participe la Jocuri sub drapel neutru, o decizie contestată de mai multe ţări.

Într-un comunicat difuzat joi, IPC şi-a justificat schimbarea de poziţie prin faptul că "echipele şi sportivii ameninţă acum că nu vor participa, compromiţând şansele de succes ale Jocurilor Paralimpice de iarnă de la la Beijing 2022".

"Situaţia din Satul sportivilor se deteriorează şi garantarea siguranţei acestora a devenit imposibilă", a adăugat Comitetul, cu o zi înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor, care se vor derula în capitala chineză până pe 13 martie.

Mai multe federații de sport au decis să excludă din competiții sportivii ruși

După ce trupele ruse au invadat Ucraina, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a acuzat Rusia că a încălcat Armistiţiul Olimpic şi a cerut federaţiilor internaţionale să interzică sportivii ruşi şi belaruşi din toate competiţiile.

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a exclus, astfel, Rusia de la Cupa Mondială din Qatar, în timp ce multe federaţii (atletism, patinaj, rugby, box, înot) au anunţat măsuri de excludere care vizează sportivii ruşi, iar în unele cazuri şi pe cei din Belarus, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană a exclus șapte bănci din Rusia din sistemul SWIFT, în urma sancțiunilor aplicate pentru invazia armatei rusești asupra Ucrainei.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.