Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a ajuns vineri la Bucureşti. Mesajul său pentru români. 
 

Kamala Harris a ajuns în România. Mesajul vicepreședintelui SUA pentru români

Declarațiile vicepreședintelui SUA, Kamala Harris

„Mulțumesc pentru primirea pe care mi-ați făcut-o în România și pentru parteneriatul constant pe care îl avem. Aș vrea să mulțumesc poporului român. România a fost extraordinară prin curajul și solidaritatea pe care l-a arătat. Am văzut cum ați primit refugiații și știm greutățile pe care le întâmpinați geografic. Am discutat azi cu președintele să reîntărim parteneriatul nostru.

Noi luăm în serios parteneriatul și suntem gata să acționăm. Un atac împotriva unei țări NATO este un atac împotriva NATO. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Sunt aici, în România, astăzi, ca să reîntăresc acest angajament și să mulțumesc poporului român.

Angajamentul nostru este să respectăm, să apărăm integritatea teritorială a țărilor NATO. 2.000 de militari sunt gata să apere flancul estic al alianței. Am reîntărit acțiunile noastre de descurajare și de apărare colectivă.Mulțumesc președintelui și poporului român pentru că ați primit zeci de mii de refugiați și ați făcut asta cu multă înțelegere. Voi încheia prin a spune că este o relație puternică și care este scoasă în evidență în acest moment. Va continua, cu siguranță, în continuare. Mulțumesc pentru tot ce faceți.”

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis

„I-am transmis doamnei vicepreședinte aprecierea României pentru eforturile SUA, ale președintelui Biden, ale domniei sale și ale întregii administrații americane, în acest context complicat. Am coagulat împreună un răspuns ferm și prompt, atât în planul asistenței pentru Ucraina, cât și în ceea ce privește sancțiunile aplicate Rusiei și măsurile din flancul estic.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Aceasta a garantat că orice lovitură va primi orice stat NATO va primi răspunsul alianței. NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României. Este un scenariu pe care cu toții dorim să-l evităm, dar noi, ca aliați, nu vom ceda niciun centimetru în privința angajamentului care ne leagă.

Fiecare cetățean al României poate să fie liniștit, fără grijă pentru securitatea sa și a familiei sale. Am discutat și despre necesitatea, în acest context tensionat, a creșterii prezenței militare americane în România pe termen lung, ca măsură suplimentară a asigurării siguranței în țara noastră. Am stabilit să cooperăm pentru a consolida măsurile de securitate.

Am evaluat implicațiile pe termen lung ale situației din Ucraina. E necesară operaționalizarea rapidă a grupului de lucru în țară. Am discutat și despre spijinul necesar pe care trebuie să îl acordăm Republicii Moldova. Situația în care se află țara vecină este dificilă, din cauza numărului mare de refugiați ucraineni. Am analizat și perspectivele securității energetice. A fost de acord că această criză este o oportunitate pentru a trece la o sursă independentă de gaz, prin investizii la surse regenerabile.

Citeste si:
Vicepreședintele CJ Suceava Cristinel Crețu, prins de DNA când...
Vicepreședintele CJ Suceava...

Context

  • Oficialul american a fost întâmpinat la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
  • Kamala Harris se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis.
  • Ceremonia primirii oficiale va avea loc pe platoul de ceremonii de la Cotroceni.
  • Klaus Iohannis şi Kamala Harris vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri oficiale, la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune.

Întrevederea celor doi oficiali se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice, şi vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliaţi din 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat preşedintele Klaus Iohannis şi care au avut loc la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

Citeste si:
Brigitte Pastramă a slăbit enorm din cauza problemelor de sănătate....
Brigitte Pastramă a slăbit...

"În acest context, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia", a precizat Administraţia Prezidenţială.

Vizita vicepreşedintelui Kamala Harris are loc şi în contextul împlinirii, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral. De asemenea, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea dintre Klaus Iohannis şi Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea ataşamentului comun pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi promovarea valorilor şi rezilienţei democratice. AGERPRES

Citeste si:
SAGA Festival anunță Nicki Minaj la București
SAGA Festival anunță Nicki...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Martie 2022 - 04 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.