Procurorii DNA Cluj-Napoca au descins luni la sediul Consiliului Județean (CJ) Suceava, unde au realizat un flagrant. Afaceristul Vasile Ioan Rîpan, mituitor, și oficialul Silviu Cristinel Crețu, cel care a luat mită, au fost prinși în sediul instituției cu banii pe masă. Antreprenorul a dat banii în condițiile în care a făcut o sesizare la DNA. Potrivit datelor transmise ulterior de organizația juridică, Rîpan îi mai dăduse lui Crețu, în decembrie 2021, alți 40.000 de euro, dar a considerat că nu se mai poate lăsa șantajat, iar de această dată a beneficiat de prevederile legii legate de denunțători. Viceprimarul CJ Suceava a fost ridicat de procurori și dus la sediul DNA pentru a fi audiat.

Vicepreședintele CJ Suceava Cristinel Crețu a fost prins de DNA când primea mită 40.000 de euro

Vasile Ioan Rîpan a reziliat recent contractul pe care îl avea în vigoare privind modernizarea a două mari porțiuni de drum județean, pe axialul Suceava-Iași. Lotul începe de la limita județului Iași, trece prin Dolhasca, Liteni, Udești, Bosanci, Ipotești și continuă cu al doilea lot, care leagă localitățile Liteni, Stroiești, Costâna și Dărmănești cu drumul european E85.

Omul de afaceri a reziliat contractul argumentând că nu mai poate lucra în condițiile financiare de la semnare, mai ales din cauza exploziei prețurilor. În această perioadă, el era deznădăjduit de faptul că instituția CJ Suceava a procedat la executarea garanțiilor de bună execuție emise de către Exim Bank și a garanțiilor pentru plata reținerilor emise de către Banca Comercială Română pentru lucrarea cu pricina.

„Considerăm că executarea garanților a fost efectuată în mod abuziv, prin fapte delictuale reprobabil, generatoare de prejudicii delictuale directe și indirecte cu consecințe extrem de grave față de patrimoniul subscrisei.

Vă somăm să ne restituiți de îndată, în totalitate, sumele pe care le-ați executat prin plățile ordonate emitenților garanțiilor, împreună cu dobânda legală penalizatoare în relațiile dintre profesioniști. Prezenta cerere nu este de natură a acoperi întregul prejudiciu pe care ni l-ați creat și care în prezent continuă să se dezvolte. Ulterior prezentei vom reveni cu o cerere de reparare a întregului prejudiciu direct și indirect.

Considerăm că pentru prejudiciile generate de executarea abuzivă a instrumentelor financiare de garantare sunt responsabili deopotrivă Consiliul Județean Suceava, cât și funcționari publici care au redactat actele preparatoare cererilor de executare, sens în care vă solicităm să ne comunicați copii după documentele care au stat la baza deciziei de executarea garanțiilor”, se arată într-o adresă recentă a firmei Autotehnorom, administrată de Rîpan, către CJ Suceava.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

Două tranșe de 40.000 de euro pentru ca un contract să decurgă în condiții bune

Procurorii DNA Cluj-Napoca au comunicat primele date oficiale despre anchetă. Se confirmă că este vorba despre două tranșe de 40.000 de euro, pentru două contracte diferite, bani dați la un interval de mai bine de doi ani.

„La începutul lunii decembrie 2020, suspectul Crețu Silviu-Cristinel, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi acceptat și primit, de la administratorul unei societăți comerciale, suma de 40.000 de euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea unui contract încheiat de instituție cu firma administratorului să decurgă în bune condiții, iar plățile să fie făcute la fimp.

Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: ziua a doua ne-a adus primele...
„Autostrada electrică” a...

Ulterior, în perioada 16029 martie 2022, supectul Crețu Silviu-Cristinel, în legătură cu un alt contract de întreținere a drumurilor județene pentru care avea atribuții de verificare, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o altă sumă de 40.000 de euro, pentru desfășurarea fără impedimente a contractului încheiat de firma acestuia cu Consiliul Județean Suceava.

În acest context, la data de 4 aprilie 2022, suspectul Crețu Silviu-Cristinel ar fi primit de la omul de afaceri, cu titlul de mită, suma de 40.000 euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante în interiorul clădirii CJ Suceava”, este notat într-un comunicat al DNA Suceava, potrivit Monitorul de Suceava.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.