Ziua 13 de război între Rusia și Ucraina este marcată de promisiunea Moscovei de a înceta focul pentru evacuarea civililor din Kiev, Harkov și alte orașe ucrainene. Aproape toate rutele de evacuare duc înspre Rusia sau Belarus, iar ucrainenii au respins deja aceste variante. O nouă rundă de negocieri s-a încheiat, luni seară, fără rezultat. Discuțiile vor continua, iar cele două delegații s-ar putea întâlni, joi, în Turcia. 

Război Rusia - Ucraina

UPDATE 20:55 Postul BBC a anunțat că își reia, începând de marți, transmisiile în limba engleză din Rusia, după ce suspendase serviciul de acolo în urma adoptării unei legi ruse care prevede pedepse cu închisoarea pentru difuzarea de „informații mincinoase despre armata” rusă.

„Vom prezenta această parte crucială a istoriei de manieră independentă şi imparţială, respectând normele editoriale stricte ale BBC. Securitatea personalului nostru în Rusia rămâne prioritatea noastră numărul unu'', precizează postul britanic.

UPDATE 20:31 Volodimir Zelenski, apel către Regatul Unit: „Faceți mai mult ca să ne ajutați!”. „Ucraina va lupta pentru supravieţuirea sa, indiferent de costuri”, a completat președintele ucrainean.

UPDATE 20:08 Joe Biden: Ucraina nu va fi niciodată ninonimă cu victoria pentru Vladimir Putin.

„Putin va continua cu orice preţ să avanseze, cu costuri înfiorătoare, dar este clar că Ucraina nu va fi niciodată sinonimă cu o victorie pentru (el). Putin poate captura în cele din urmă un oraş, dar niciodată nu va putea avea ţara. (...) Vom continua să sprijinim poporul ucrainean curajos care luptă pentru țara sa”, a spus el.

UPDATE 19:43 Vladimir Putin și-ar putea intensifica ofensiva în Ucraina, în pofida dificultăților, estimează șefii serviciilor americane de informații.

„Evaluarea analiştilor noştri arată că este puţin probabil ca Putin să fie descurajat de asemenea eşecuri şi, dimpotrivă, el ar putea escalada'' conflictul, a declarat în timpul unei audieri în Comitetul de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA (Director of National Intelligence - DNI), Avril Haines.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

UPDATE 19:28 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un interviu pentru ABC, că nu mai vrea să insiste pentru obţinerea aderării Ucrainei la NATO.

„În ceea ce priveşte NATO, mi-am temperat poziţia asupra acestei probleme deja de ceva timp, atunci când am înţeles" că NATO nu este gata să accepte Ucraina”, a declarat șeful de stat.

UPDATE 19:24 Rușii atacă infrastructura civilă. Un copil a murit de sete sub dărâmături la Mariuopol, a declarat Ihor Terehov, primarul orașului, pentru CNN.

„Au loc atacuri la grădiniţe, şcoli, maternităţi, clinici. Când sunt sute şi sute de clădiri civile, nu este un accident. Acesta este un atac ţintit. (...) Consider acesta un act de genocid împotriva oraşului Harkov”, a spus edilul.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

UPDATE 18:29 Statele Unitel ale Americii au interzis importul de petrol din Rusia, a anunțat președintele american Joe Bide.

UPDATE 17:47 Bulgaria, dependentă de gazul și petrolul din Rusia, a declarat că este reticentă față de interzicerea importurilor de combustibili fosili din Moscova. Rezerve asemănătoare au și Germania și Țările de Jos.

„Susţinem pe deplin sancţiunile existente... dar nu ne putem permite să oprim importurile de petrol şi gaz'', a declarat premierul Kiril Petkov, în marja unei sesiuni a Parlamentului.

Dacă Uniunea Europeană ar trebui să se pronunţe pentru un embargo, „ne-am găsi în mare dificultate”, a avertizat el.

UPDATE 17:29 Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare de la începutul anului 2021, a cerut continuarea protestelor împotriva invaziei ruse în Ucraina, conform EFE.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

UPDATE 16:24 Conform DailyMail, preşedintele american Joe Biden este aşteptat să anunţe interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale şi cărbune din Rusia.

UPDATE 15:15 „Avem responsabilitatea de a asigura că conflictul nu escaladează şi nu se răspândeşte dincolo de Ucraina. Vom proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în urma convorbirilor purtate la Riga cu președintele leton Egils Levits.

UPDATE 15:08 Ministrul de Finanțe rus Anton Siluanov a anunţat marţi prin intermediul presei că se vor plăti de la bugetul de stat alocaţii suplimentare pentru familiile cu copii între 8 şi 16 ani, conform ordinelor preşedintelui Vladimir Putin.

UPDATE 14:30 Zelenski s-a declarat deschis la discuții despre Donbas și Crimeea, într-un interviu pentru ABC.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

„Sunt pregătit de dialog, dar nu suntem pregătiţi de capitulare. Putem discuta şi găsi un compromis despre cum ar putea merge mai departe aceste teritorii", a spus președintele Ucrainei.

UPDATE 13:20 Majestatea Sa Margareta, în vama Siret.

UPDATE 12:40 Viktor Ianukovici, fost președinte ucrainean, i-a cerut lui Volodimir Zelenski să renunțe la războiul împotriva Rusiei, conform Ria Novosti și DPA.

„Înţeleg foarte bine că aveţi mulţi +consilieri+, dar personal sunteţi obligat să opriţi vărsarea de sânge şi să ajungeţi la un acord de pace cu orice preţ", a scris politicianul pro-Moscova într-un mesaj difuzat marţi de agenţia de presă de stat rusă Ria Novosti.

„Aceasta este ceea ce aşteaptă Ucraina, Donbasul şi Rusia de la dumneavoastră. Probabil că visaţi să deveniţi un adevărat erou! Dar eroismul nu este ostentativ, nu este vorba despre a lupta până la ultimul ucrainean. El este în sacrificiul de sine, în victoria asupra propriei mândrii şi ambiţii de dragul salvării vieţii oamenilor”, a continuat fostul președinte.

UPDATE 11:33 Rusia ar putea intra în default chiar din aprilie, susține Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume.

UPDATE 10:58 Vicepremierul Ucrainei, Irina Veresciuk, a anunțat deschiderea unui coridor umanitar pentru civili în Sumî, scrie Reuters. Coloana va călători 175km, spre sud, până în orașul Poltava.


UPDATE 10:52 Statul Major General al armatei ucrainene a anunțat printr-un comunicat, citat de EFE şi Unian, că Rusia și-a continuat marți ofensiva în nordul, sudul și estul Ucrainei, dar ritmul înaintării sale a încetinit.

UPDATE 10:22 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis marţi să retragă forţele de menţinere a păcii ucrainene din toate misiunile de pe mapamond pentru ca acestea să se alăture eforturilor de apărare a ţării împotriva ofensivei militare ruse, confrom EFE şi Ukrainska Pravda.

„Zelenski a decis să recheme forţele de menţinere a păcii din toate misiunile din lume. Obiectivul este ca ele să participe la apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului", a explicat legislativul de la Kiev.

Decretul nu a fost publicat încă pe site-ul oficial al președinției ucrainene.

UPDATE 09:20 Banca Mondială a aprobat un pachet finanțare de urgență de 723 de milioane de dolari pentru Ucraina, împrumuturi și granturi. Instituția a anunțat și că va lucra la crearea unui alt pachet de sprijin de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina, care urmează să fie lansat „în următoarele luni”, potrivit CNN.

UPDATE 08:40 Vitali Gerasimov, fost general-maior, șef de stat major și prim-adjunct al comandantului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei, a fost ucis în timpul luptei de lângă Harkov, potrivit serviciului de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării. BBC nu poate verifica informaţia, iar oficialii ruși nu o comentează. Gerasimov a luat parte la al doilea război cecen şi la operaţiunea militară rusă din Siria și a primit o medalie „pentru întoarcerea Crimeei”.

UPDATE 08:10 Rusia ameninţă în mod direct că va opri livrările de gaz prin Nord Stream 1, pentru prima dată de la invazia din Ucraina.

„Avem dreptul deplin (...) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă", a spus vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, relatează DPA.

UPDATE 07:20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un videoclip în care spune că rămâne în biroul său din Kiev cât timp este nevoie pentru a câştiga războiul, potrivit BBC.

„Sunt aici, pe strada Bankova (unde este sediul Administraţiei Prezidenţiale - n.r.). Nu mă ascund. Şi nu mi-e frică de nimeni. [Eu stau] atât timp cât este nevoie pentru a câştiga acest... război!"

UPDATE 07:15 Cel puțin 10 civili, inclusiv copii, au murit într-un atac al rușilor la Sumî, a anunțat şeful administraţiei regionale din Sumî, Dmitri Jiviţki, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE 07:00 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA) a declarat luni că a primit informații conform cărora obuze de artilerie au avariat o instalație de cercetare nucleară din Harkov, fără „consecințe radiologice”, potrivit AFP.

„Inventarul materialelor radioactive ale sitului este foarte scăzut”, a argumentat AIEA, asigurând că „daunele (...) raportate nu ar fi avut nicio consecinţă radiologică”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Martie 2022 - 08 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.