Morgan Stanley, una dintre cele mai importante bănci de investiții din lume, susține că Rusia ar putea intra în default în stil Venezuela chiar din aprilie. Riscurile ca Moscova să nu-și poată plăti datoria externă cresc pe măsură ce prețurile obligațiunilor scad, completează reprezentanții instituției.
Rusia ar putea intra în default în stil Venezuela din aprilie, susține Morgan Stanley
În Rusia, recesiunea amenință tot mai mult la orizont, la fel se adună și restricțiile de plată în urma sancțiunilor impuse după declanșarea invaziei în Ucraina.
„Considerăm default-ul (n.r. incapacitatea de plată) ca fiind cel mai probabil scenariu”, a scris luni într-o notă informativă Simon Waever, analist șef la Morgan Stanley, potrivit Bloomberg.
„În caz de incapacitate de plată, este puțin probabilca aceasta să fie una normală, Venezuela, poate fi cea mai relevantă comparație”, adaugă acesta.
Drept urmare, Rusia s-ar putea găsi în incapacitatea de a plăti dările chiar înainte de 15 aprilie 2022, lucru care ar înseamna finalul unui interval de grație de 30 de zile pentru plățile pe care guvernul rus le datorează la obligațiunile în dolari scadente în anul 2023 și 2043, a mai explicat el.
Costurile indicative relevă că investitorii evaluează obligațiunile din 2023 la aproximativ 29 de cenți pe dolar american, cel mai mic de până acum, chiar dacă se pare că nu au existat tranzacții la acel nivel.
Deși este neobișnuit ca datoria suverană să scadă până la o singură cifră, Morgan Stanley a anunțat că obligațiunile Rusiei „s-ar putea apropia” de această „prăpastie”.
Analist: Rusia e ca Venezuela
Libanul și Venezuela sunt exemplele recente de scădere atât de mare a datoriei unei țări. Venezuela și compania petrolieră de stat, Petroleos de Venezuela S.A., nu au putut plăti cele 60 de miliarde de dolari restante, în urmă cu patru ani.
Astfel, Statele Unite ale Americii (SUA) au impus sancțiuni care interziceau tranzacționarea valorilor mobiliare în 2019. Obligațiunile în dolari ale Venezuelei au fost, de asemenea, eliminate din indicii de referință ai băncii, în 2019, după ce sancțiunile au redus tranzacțiile.
Venezuela este gata să aprovizioneze piața mondială cu petrol și gaze

Conform spuselor lui Simon Waever, Rusia este ca Venezuela, dat fiind că are și active petroliere semnificative. În cazul în care nu plătește datoria, iar creditorii obțin hotărâri judecătorești, s-ar putea ajunge în punctul în care Rusia să acceseze toate activele înghețate acum în afara teritoriului, inclusiv rezervele valutare.
Datoria Rusiei a adus investitorilor pierderi, în medie, de 81% de la începutul anului curent. Numai datoria guvernamentală în dolari din Belarus a avut rezultate mai slabe în 2022, cu pierderi de 93%. Incapacitatea de plată ar putea fi legată de refuzul Rusiei de a plăti creditorii străini din cauza sancțiunilor impuse de SUA și aliații săi.
„Potențialul unei vânzări semnificative va pune presiune suplimentară asupra prețurilor. Vedem foarte puține stimulente pentru orice investitor să cumpere obligațiuni suverane rusești în acest moment”, a scris Waever.
Citeste si:Motivul pentru care Pentagonul a declasificat imaginile cu drona...
![]()
Rusia, cea mai sancționată țară din lume
Rusia a depășit Iranul și Coreea de Nord, devenind cel mai sancționat teritoriu din lume, la doar zece zile după începerea conflictului militar în Ucraina. Federația Rusă a devenit ținta a 2.778 de sancțiuni noi, ducând totalul la peste 5.530, conform Castellum.ai, o bază de date globală care monitorizează sancțiunile. Țara care a aplicat cele mai multe pedepse Rusiei este Elveția - 568; Uniunea Europeană - 518, Franța - 512, iar SUA - 243.
„Acesta este război nuclear din punct de vedere financiar și cel mai mare eveniment de sancționare din istorie”, a comentat Peter Piatetsky, un fost oficial al Trezoreriei americane, care a co-fondat baza de date Castellum.ai.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Putinică, Microsoft: Cum lucrezi? Îmbrățișezi tehnologia sau te speli pe mâini?
Sursa: start-up.ro
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
Cât costă carnea de miel în 2023? Prețurile din magazine și de la fermieri
Sursa: retail.ro
-
Sebastian Burduja: „Sectorul bancar a mobilizat sectorul public”
Sursa: futurebanking.ro
-
Roșu în gât: Ce afecțiuni poate indica?
Sursa: garbo.ro
-
Tarot Zilnic: Cine te iubește în secret?
Sursa: kudika.ro
-
Ford a prezentat al doilea SUV electric. Noul Explorer folosește platforma...
Sursa: wall-street.ro