Rusia a amenințat în premieră, în mod direct, că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1, potrivit unor comentarii făcute de vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, scrie DPA. Oficialul a asigurat că Moscova nu face încă acest pas, dar a adăugat că țara se simte împinsă în această direcție de către politicienii europeni, acuzațiile și sancțiunile lor. 

 

Rusia, amenințare către Europa: Va opri livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1

„Avem dreptul deplin (...) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă", a spus Novak luni, menționând că o astfel de măsură ar fi asemănătoare cu hotărârea Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2.

Reuters relatează că Novak a atras atenția și la prețul petrolului, despre care a spus că ar putea crește de peste două ori, până la 300 de dolari barilul, dacă SUA și aliații săi ar interzice importurile de petrol rusesc, o sursă importantă de venit, după ce Rusia a fost scoasă de pe piețele financiare occidentale.


  • Nord Stream 1 asigură aproape 60 de miliarde de cubi de gaz pe an. Este transmis din Rusia spre Germania, apoi redistribuit spre mai multe țări europene.

  • Germania a suspendat procesul de aprobare a gazoductului Nord Stream 2 după ce Moscova a recunoscut independența provinciilor separatiste din estul Ucrainei.

  • SUA fac presiuni în rândul aliaților să interzică importurile de petrol din Rusia ca sancțiune pentru conflictul militar pornit în Ucraina.

  • Există temeri pentru un război energetic între Rusia și Occident.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Martie 2022 - 03 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.