Războiul Rusia - Ucraina ajunge în ziua 14. Abia astăzi autoritățile din Ucraina au anunțat prima evacuare reușită. Pe de altă parte, Rusia a mutat un tren blindat plin de armament din Crimeea în Ucraina, a informat Pentagonul. Tot aceeași sursă a anunțat că o nouă coloană rusă se îndreaptă spre Kiev și se pregătește încercuirea capitalei Ucrainei. În paralel, Moscova a anunțat astăzi că va înceta focul, începând cu ora 09:00, în 5 orașe importante, inclusiv în Kiev, pentru a permite evacuarea civililor. Cu o seară înainte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că nu mai vrea să insiste pentru obținerea aderării Ucrainei la NATO, iar șeful de stat american Joe Biden a anunțat interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA. Mișcarea administrației americane va avea efect doar în ceea ce privește petrolul pe care SUA îl importă din Rusia în procent de 8% din totalul importurilor. 

 

LIVE TEXT Război Rusia - Ucraina


  • Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ziua în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2, ZIUA 3, ZIUA 4, ZIUA 5, ZIUA 6, ZIUA 7, ZIUA8, ZIUA 9, ZIUA 10, ZIUA 11, ZIUA 12 şi ZIUA 13.

UPDATE: 20:57 Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit miercuri la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre eforturile „politico-diplomatice" care vizează încetarea ostilităţilor din Ucraina şi crearea de coridoare umanitare.

Oficialii au acordat o atenţie particulară aspectului umanitar al situaţiei din Ucraina", iar Putin „a furnizat informaţii în legătură cu subiectul măsurilor luate pentru crearea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor", se arată într-un comunicatul de la Kremlinului.

UPDATE 20:38 Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat Die Zeit că Rusia este o amenințare pentru țări europene precum Polonia și statele baltice. Președintele ucrainean a completat că liderul de la Kremlin vrea să „sfâșie” Europa.

„Sunt sigur că Polonia este de asemenea în pericol. De fapt, întregul continent este ameninţat atât timp cât Rusia are posibilitatea să atace un alt stat'', spune preşedintele ucrainean.

UPDATE 19:40 Anchetatorii independenţi care documentează de ani ororile conflictului sirian i-au îndemnat pe liderii lumii să facă tot posibilul pentru a evita ca Ucraina să aibă aceeaşi soartă ca Siria.

„După 2015, vedem astăzi practici ale Federaţiei Ruse în acest conflict (sirian) într-o altă ţară", a declarat preşedintele Comisiei internaţionale de anchetă asupra Siriei, Paulo Pinheiro, făcând aluzie la Ucraina.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

UPDATE 18:59 Antony Blinken, secretar de stat al Statelor Unite ale Americii: Suntem uniți să ajutăm Ucraina.

UPDATE 18:28 Armata rusă a distrus peste jumătate din aviația militară ucraineană și că aceasta ar adăposti avioane în România, a comunicat Ministerul rus al Apărării.

„Când a fost lansată operaţiunea specială, Forţele Armate ale Ucrainei aveau până la 250 de avioane de luptă şi elicoptere în stare de funcţionare. Forţele Aerospaţiale Ruse au distrus 89 de avioane de luptă şi 57 de elicoptere la sol şi în aer”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

„Unele dintre avioanele (de luptă) ucrainene au fost relocate în România şi nu iau parte la confruntări”, a susţinut acesta.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

UPDATE 17:49 Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat miercuri, la Berlin, că țara pe care o reprezintă va trimite Ucrainei material militar suplimentar.

„Trimitem ajutor umanitar, am pus în aplicare sancţiuni extrem de severe pentru a-l pedepsi pe (Vladimir) Putin şi pe oligarhi, iar astăzi eu anunţ alocarea a 50 de milioane de dolari (canadieni) suplimentari, pentru a trimite echipamente militare în Ucraina", a declarat Trudeau în timpul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul federal german Olaf Scholz.

UPDATE 17:26 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susţine că președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să recunoască peninsula Crimeea ca regiune rusă, precum şi independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

Poziţia noastră este bine-cunoscută. Crimeea este o regiune rusă şi acest lucru trebuie recunoscut”, a spus Peskov jurnaliştilor.

UPDATE 16:28 Premierul olandez Mark Rutte a afirmat că nu este în favoarea opririi livrărilor de petrol și gaz rusești, acest lucru fiind nefavorabil pentru statele UE.

UPDATE 15:56 Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell le-a cerut europenilor „să dea căldura mai încet în locuinţe", pentru că trebuie „plătit un preţ" pentru „tăierea cordonului ombilical" care uneşte economia UE de cea rusă, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

UPDATEA 15:32 Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl a fost oprită, informează AFP. Operatorul ucrainean al centralei spune că, fără energie electrică, răcirea combustibilului nuclear uzat nu este posibilă şi există risc de creştere a radiaţiilor.

Citeste si:
Războiul s-a mutat în Rusia. Ce este obligată să facă armata lui...
Războiul s-a mutat în Rusia....

UPDATE 15:17 Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat în plenul Parlamentului European că „trebuie să ajutăm Ucraina prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”. „Rusia se așteaptă acum ca noi să facem rapid câțiva pași înapoi”, a continuat oficialul.

UPDATE 14:44 Kremlinul susține că SUA au declarat război economic Rusiei, în urma anunțului făcut de Washington privind introducerea unui embargou asupra importurilor americane de petrol și gaz rusesc, între alte sancțiuni, a declarat presei purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

UPDATE 13:59 Avertisment din partea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova: Țările care trimit arme sau mercenari în Ucraina „vor răspunde” pentru gestul lor și își asumă „consecințele”.

„Aceste ţări ar trebui să înţeleagă ce responsabilitate vor avea pentru aceasta. Cum vor înţelege? Este destul de simplu. Diplomaţii, ambasadorii şi ambasadele noastre au transmis acestor capitale poziţia noastră clară şi bine formulată", a reiterat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, citată de TASS.

UPDATE 13:31 Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că măsurile luate de NATO au dus tensiunile dintre Rusia și Ucraina până la un „punct de rupere”.

China „se opune sancţiunilor unilaterale" pentru că acestea „nu aduc pace şi securitate", ci mai degrabă „dificultăţi economice grave locuitorilor din ţările vizate", a afirmat Zhao Lijian, citat de EFE.

UPDATE 12:44 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-o conferință de presă că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina prin discuții.

„Au fost realizate unele progrese" în negocierile destinate să "pună capăt cât mai curând posibil vărsării de sânge fără sens şi rezistenţei forţelor armate ucrainene", a spus ea.

„Operaţiunea militară specială" a Federaţiei Ruse nu are ca scop răsturnarea actualului guvern al Ucrainei sau distrugerea statalităţii acestei ţări, ci are drept obiective protejarea republicilor populare Doneţk şi Lugansk (DPR şi LPR), demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, precum şi eliminarea ameninţării militare la adresa Rusiei”, a declarat Zaharova, citată de TASS.

UPDATE 12:04 Rusia și Ucraina au convenit miercuri să respecte încetări ale focului în jurul unei serii de culoare umanitare pentru evacuarea civililor, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, transmit AFP şi Reuters. Moscova a confirmat că va respecta măsura între orele locale 09:00-21:00 (07:00-19:00 GMT) în jurul a şase zone lovite de lupte.

UPDATE 11:22 Propaganda rusă a fabricat un nou motiv pentru invadare: Susține că Ucraina pregătea un atac asupra Donbas, așa că Rusia era obligată să apere cetățenii ruși.

UPDATE 10:54 Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, va ajunge în România vineri.

UPDATEA 10:33 Beatrice Fihn, şefa ICAN (Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare) - o coaliţie de organizaţii neguvernamentale care militează pentru eliminarea armelor nucleare - a declarat că președintele rus Vladimir Putin exercită un „șantaj” nuclear pentru a împiedica lumea să ajute Ucraina, un „exercițiu extrem de periculos”.

„Cred că acesta este unul dintre momentele cele mai înfricoşătoare în ceea ce priveşte armele nucleare", a recunoscut Beatrice Fihn, într-un interviu acordat AFP.

UPDATE 09:48 Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, a declarat că sarcina Ucrainei este să reziste în fața atacului Rusiei în următoarele 7-10 zile.

„Au nevoie măcar de o victorie înainte de a fi forţaţi să intre în negocierile finale. Prin urmare, sarcina noastră este să rezistăm în următoarele 7-10 zile”, a scris Denisenko pe Facebook.

UPDATE 09:21 Pentagonul descrie ca fiind „neviabilă" propunerea Poloniei de a transfera avioane de luptă în subordinea SUA pentru a fi trimise în Ucraina.

„Pur și simplu nu ne este clar că există o justificare de fond pentru aceasta. Vom continua să ne consultăm cu Polonia și cu ceilalți aliați ai noștri NATO cu privire la această problemă și la provocările logistice dificile pe care le prezintă, dar nu credem propunerea Poloniei este una sustenabilă", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, potrivit CNN.

UPDATE 08:59 Japonia trimite în Ucraina veste antiglonț, potrivit CNN, care precizează. Acesta este un gest istoric al ţării care şi-a respectat Constituţia pacifistă după Al doilea Război Mondial. Este pentru prima dată când Japonia trimite veste antiglonţ în străinătate.

UPDATE 08:04 Gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, vizat de sancţiuni adoptate de Berlin şi Washington după invazia rusă din Ucraina, este "mort" şi nu poate fi "resuscitat", a declarat marţi numărul trei al diplomației americane, Victoria Nuland, în cadrul unei audieri parlamentare.

UPDATE 07:56 Presa rusă susţine că Zelenski se află în România, la Braşov

UPDATE 07:55 Garda Națională a Rusiei deține în prezent controlul deplin asupra centralei nucleare ucrainene Zaporijjea (Zaporizhzhya), potrivit presei de stat citată de BBC, anunţă Mediafax.

UPDATE 07:15 Banca centrală a Rusiei a anunţat o serie de măsuri pentru a ajuta companiile de pe piaţa financiară


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Martie 2022 - 08 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.