Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, va ajunge vineri în România, unde va avea o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat luni că vizita oficialului american are ca scop transmiterea unui mesaj de solidaritate cu aliații de pe flancul estic. 

Vicepreședintele Kamala Harris vine în România ca să demonstreze sprijinul SUA

Kamala Harris este așteptată în România și Polonia în perioada 9-11 martie. Oficialul american va discuta în cadrul vizitei sale în cele două țări despre următoarele măsuri de răspuns la invazia Rusiei din Ucraina și va da asigurări ambelor teritorii, în întâlnirile cu liderii lor, de sprijinul Washingtonului.

Polonia și România sunt neliniștite de agresiunea Rusiei din regiune, fiind cele mai estice membre ale NATO, având graniță cu Ucraina și primind astfel refugiați ucraineni, comentează agenția internațională de presă Reuters.

Vicepreședintele SUA se va axa pe mijloacele prin care statele membre ale NATO pot implementa sancțiunile economice adoptate și pot merge înainte împreună, au comunicat înalți oficiali ai administrației americane.

Ea va reitera mesajul că președintele rus Vladimir Putin „a făcut o greșeală care va duce la o înfrângere strategică răsunătoare pentru Rusia”, a spus unul dintre oficialii administrației americane.

„O mare parte din discuţiile din cele două capitale vor fi despre următorii paşi, despre cum se poate merge înainte", a precizat unul dintre oficiali.

Comunicat de presă

Președintele României, Klaus Iohannis, o va primi vineri, 11 martie 2022, la Palatul Cotroceni, pentru consultări politice pe Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, care se va afla în vizită oficială în România.

Prezența Vicepreședintelui Kamala Harris în România reconfirmă soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral și angajamentul ferm al Statelor Unite de a susține securitatea României și a aliaților NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea Administrației americane pentru abordarea responsabilă și implicată a țării noastre în contextul amenințărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federației Ruse, precum și în gestionarea fluxurilor de refugiați de la granițe și acordarea de asistență umanitară.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Întrevederea Președintelui României cu Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii se înscrie în cadrul eforturilor aliate și transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situației de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securității euroatlantice, și vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliați (din 11, 18 și 28 februarie), la care a participat Președintele României și care au avut loc la inițiativa Președintelui Statelor Unite, Joseph R. Biden.

În acest context, Președintele Klaus Iohannis și Vicepreședintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creșterii în continuare a prezenței militare americane și aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunității transatlantice privind adoptarea de noi sancțiuni privind Rusia.

Citeste si:
Volodimir Zelenski, vizită istorică în România. Se va întâlni cu...
Volodimir Zelenski, vizită...

Vizita Vicepreședintelui Kamala Harris are loc și în contextul împlinirii în acest an a douăzeci și cinci de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral – moment aniversar relevant pentru a stimula aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic, pe toate dimensiunile sale.

De asemenea, întrevederea dintre Președintele Klaus Iohannis și Vicepreședintele Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea atașamentului comun pentru consolidarea relației transatlantice și promovarea valorilor și rezilienței democratice.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Martie 2022 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.