O responsabilă SUA a declarat marți că gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania, vizat de sancțiuni adoptate de Berlin și Washington după începerea conflictului militar în Ucraina, este „mort” și nu poate fi „resuscitat”. 

SUA consideră că gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania este „mort”

„Consider că Nord Stream 2 este în prezent mort", "este o mare bucată de metal pe fundul mării, şi nu cred că poate fi resuscitat", a spus numărul trei al diplomaţiei americane, Victoria Nuland, în cadrul unei audieri parlamentare.

„Cred că acest gazoduct nu se va mai întoarce vreodată", a completat ea în faţa unui senator american care cerea ca sancţiunile americane să devină permanente.

SUA s-au opus în repetate rânduri acestui gazoduct dorit de Germania şi Rusia, argumentând că ar întări capacitatea Moscovei de a folosi aprovizionarea cu energie a Europei ca „armă" geopolitică.

Totuși, proiectul a progresat, acum fiind aproape terminat, așa că, printre altele, pentru a evita să irite pe termen lung Berlinul, preşedintele american Joe Biden a renunţat în 2021 să îi sancţioneze pe operatorii principali.

La scurt timp după începerea invaziei ruse din Ucraina, Germania a anunţat suspendarea Nord Stream 2, care nu era încă în funcţiune, în coordonare cu SUA, care au adoptat propriile sancţiuni. Din acel punct, operatorul gazoductului germano-rus, cu sediul în Elveţia, şi-a cerut falimentul, iar cei 106 angajaţi ai săi au fost concediaţi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.