Războiul lent dintre Rusia și Ucraina ajunge în ziua 15. Miniștrii de Externe ai celor două teritorii, Dmitri Kuleba și Serghei Lavrov, se întâlnesc, astăzi, în Turcia, pentru prima dată de la începutul conflictului armat. Nimeni nu are mari așteptări de la această întrunire. Cu o zi în urmă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de genocid și crime de război, după ce un spital de copii, cu maternitate, din Mariupol, a fost distrus de un bombardament. Tragedia s-a soldat cu 17 răniți. Atacul a fost calificat de Casa Albă drept „barbar”. Tot ieri Ministerul rus al Apărării a susținut că unele avioane militare ucrainene au fost relocate în România și prin urmare acestea nu participă la lupte. 

Război Rusia - Ucraina


  • Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ziua în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2, ZIUA 3, ZIUA 4, ZIUA 5, ZIUA 6, ZIUA 7, ZIUA8, ZIUA 9, ZIUA 10, ZIUA 11, ZIUA 12 , ZIUA 13 și ZIUA 14.

UPDATE 20:59 Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că omologul său rus, Vladimir Putin, a formulat condiții inacceptabile pentru conflictul armat din Ucraina.

„Trebuie să mărturisesc că astăzi condiţiile oferite (de Putin - n. red.) nu sunt acceptabile", a spus Macron. Șeful de stat a făcut referire la convorbirea telefonică de o oră pe care o avusese ceva mai devreme cu Putin şi cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Întrebarea este, deci: e gata Putin să reia relaţia în mod sincer şi să propună ceva?", a adăugat preşedintele Franţei.

UPDATE 19:18 Preşedintele american Joe Biden a reacţionat joi după anunţul creşterii ratei anuale a inflaţiei în SUA în luna februarie la 7,9%, cel mai ridicat nivel în ultimii 40 de ani. Acesta a acuzat invazia Rusiei în Ucraina pentru creșterea costurilor și a spus că prețul pe care Rusia îl dă azi prin sancțiunile împotriva ei este „mult mai devastator” decât cel pe care îl suportă americanii pe plan intern.

„Raportul de astăzi privind inflaţia este un rapel că bugetele americanilor sunt sub presiunea creşterilor de preţuri şi familiile încep să simtă impactul creşterilor de preţuri provocate de (preşedintele rus Vladimir) Putin. O mare contribuţie la inflaţia de luna aceasta revine creşterilor de preţuri la gaze şi energie ca reacţie la acţiunile agresive ale lui Putin”, a explicat Biden într-o declaraţie transmisă de CNN.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Aşa cum am spus de la început, vor fi costuri interne după ce impunem sancţiuni puternice ca răspuns la războiul neprovocat declanşat de Putin, dar americanii ştiu asta: costurile pe care noi le impunem lui Putin şi acoliţilor săi sunt mult mai devastatoare decât costurile pe care noi le suportăm”, a motivat în continuare liderul de la Casa Albă.

UPDATE 18:30 Președintele polonez Andrzej Duda a decalrat că acțiunile Rusiei sunt echivalente cu genocidul.

„Când bombardezi spitale cu femei însărcinate şi copii...., când arunci bombe şi lansezi rachete în zone rezidenţiale unde nu există nicio infrastructură militară, acesta este un barbarism care poartă marca genocidului", a afirmat Duda la Varşovia, după o întâlnire cu vicepreşedintele american Kamala Harris.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

UPDATE 18:02 Ministrul de externe rus Serghei Lavrov, a declarat după a patra rundă de negocieri că Rusia este pregătită să discute despre garanțiile pentru securitatea sa.

UPDATE 17:26 Liudmila Denisova, responsabilă cu drepturile omului pe lângă parlamentul de la Kiev, a afirmat joi pe Telegram că cel puțin 71 de copii au fost uciși de la începutul conflictului militar din Ucraina și până în 10 martie.

UPDATE 16:58 Ministerul rus al Energiei a anunțat că specialiștii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei de la Cernobîl.

UPDATE 16:28 Tancuri ruse au ajuns la marginea de nord-est a Kievului, transmite France Presse.

UPDATE 16:09 Ucraina e dispusă să renunțe la intrarea în NATO în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU și țările vecine, inclusiv Rusia, îi garantează securitatea, a transmis ministru de Externe ucrainean Dmitro Kuleba.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

„Este ceva ce suntem dispuşi să discutăm. (...)Ce mi-a transmis (Lavrov) este că (Rusia) îşi va continua agresiunea până când Ucraina îi va îndeplini cererile. Şi această cerere este capitularea, ceea ce nu este acceptabil (...) Ucraina este puternică, ea luptă”, a declarat Kuleba.

UPDATE 15:07 Un diplomat european de rang înalt a transmis că Ucraina nu este „deloc aproape” de standardele impuse pentru țările candidate la aderarea la Uniunea Europeană, relatează DPA.

UPDATE 14:18 Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron au purtat joi o discuţie telefonică cu președintele rus Vladimir Putin. Oficialii i-au cerut liderului de la Kremlin o încetare imediată a focului în Ucraina, a transmis guvernamentalul german, conform Reuters și AFP. Cei trei șefi au convenit să rămână în contact în zilele următoare, a menționat Scholz.

Citeste si:
Războiul s-a mutat în Rusia. Ce este obligată să facă armata lui...
Războiul s-a mutat în Rusia....

„Macron şi Scholz au insistat că orice soluţie la această criză trebuie să vină prin negocieri între Ucraina şi Rusia', a mai indicat oficialul guvernamental de la Berlin.

UPDATE 13:34 Un oficial al autorităţii aviatice din Rusia a declarat că Moscova susține că autoritățile din China refuză să îi mai livreze componente de avioane, după ce Boeing și Airbus au oprit livrarea de componente.

UPDATE 13:06 Media ucrainene relatează că civilii pot trage asupra soldaților identificați ca forțe ostile, conform noii legi, care a intrat în vigoare luni. Furnizarea de arme va fi reglementată de Ministerul de Interne.

UPDATE 12:34 Atac aerial în Mariupol - oficial ucrainean.

UPDATE 12:10 Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a ieșit la declarații după discuția cu omologul ucrainean. Primele concluzii:


  • Să cădem de acord pentru a readuce securitatea.

  • Să asigurăm rute sigure pentru civili.

  • Vrem ca Ucraina să fie neutră.

  • Opinia publică este manipulată.

  • Vestul i-a cerut Ucrainei să aleagă între Vest și Rusia.

  • Vom face totul pentru a ne asigura că nu depindem de Vest.

  • Suntem gata să dăm garanții de securitate.

  • Nu ne justificăm acțiunile în Ucraina.

UPDATE 11:49 Aderarea Ucrainei la UE „va dura ceva timp”, a declarat joi ministrul francez pentru afaceri europene Clement Beaune, în timp ce liderii UE s-au reunit în Franţa pentru a discuta despre criza provocată de invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE 11:34 Lavrov și Kuleba au început discuțiile în Turcia, în prezenţa şefului diplomaţiei ţării gazdă, Mevlüt Cavusoglu, a confirmat un diplomat turc pentru France Presse.

UPDATE 10:50 Ucraina va crea rezerve de alimente suficient de mari pentru a hrăni populația și forțele armate în timpul războiului cu Rusia, a declarat premierul Denis Șmigal, potrivit serviciului de presă al executivului de la Kiev.

„Statul va reface stocurile de cereale şi de alte produse în cantităţi pentru consumul anual al întregii ţări, din bani de la bugetul de stat. Asta va asigura mâncare întregii țări”, a declarat prim-ministrul.

UPDATE 10:30 Ministerul de Externe de la Moscova a anunțat joi că Rusia nu va mai participa la activitățile Consiliului European.

„Statele membre ale UE şi NATO, care sunt neprietenoase faţă de Rusia, abuzează de majoritatea lor absolută în Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei şi îşi continuă cursul spre distrugerea Consiliului Europei şi a spaţiului umanitar şi legal comun în Europa', afirmă ministerul rus într-un comunicat.

„Rusia nu va lua parte la tentativele NATO şi ale UE, care îi calcă (acestuia) cu obedienţă pe urme, de a transforma cea mai veche organizaţie europeană într-un alt loc în care sunt incantate mantrele supremaţiei şi narcisismului occidentale. Să-i lăsăm să se bucure unii de compania celorlalţi fără Rusia”, se mai arată în comunicat.

UPDATE 10:20 Responsabilul administraţiei militare municipale Dimitro Jiviţki a denunțat bombardamente în suburbiile locuite ale orașului Sumî.

UPDATE 09:19 Reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Poliaski, a susținut că informația conform căreia armata rusă a bombardat un spital de copii din orașul Mariupol este o știre falsă, deoarece clădirea este o fostă maternitate care fusese preluată de multă vreme de trupele ucrainene din care trag în ruși.

„Așa se nasc știrile false”, a scris oficialul pe Twitter.

UPDATE 08:10 Statul major ucrainean a anunţat într-un buletin că în unele zone operaţionale unităţile ruseşti şi-au pierdut puterea de luptă şi aduc rezerve. Forțele ruse înconjoară Kievul și își întăresc unitățile în jurul localității Mikolaiv din sudul Ucrainei.

UPDATE 08:01 SUA au acuzat Rusia şi China că răspândesc „În mod intenţionat minciuni" despre presupuse laboratoare americane de arme biologice şi chimice în Ucraina, spunând că se tem că Rusia foloseşte astfel de arme interzise, notează AFP.

UPDATE 07:30 Miniștrii de Externe rus și ucrainean vor avea astăzi discuții, în Turcia, pe fondul continuării luptelor din Ucraina. Ambele părți afirmă că nu vor accepta să facă nicio concesie, iar Zelenski e de părere că doar convirbiri directe între el și Putin pot deschide calea păcii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Martie 2022 - 08 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.