Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni, in unanimitate si la initiativa Statelor Unite, o noua serie de sanctiuni impuse Coreei de Nord, care interzic exporturile de textile si reduc aprovizionarile acestei tari izolate cu petrol si gaz.

Aceasta a opta serie de masuri, sustinuta de China si Rusia, cele mai apropiate sustinatoare ale Coreei de Nord, vizeaza sa pedepseasca regimul din cauza testului nuclear pe care l-a efectuat la 3 septembrie.

Prin sanctiunile sale, de fiecare data mai dure, ONU vrea sa determine Phenianul sa-si negocieze programele de inarmare nucleara si conventionala, considerate o amenintare la adresa stabilitatii lumii, informeaza News.ro.

In opinia Statelor Unite, Regatului Unit, Frantei, sau Italiei, rezolutia adoptata luni este ”foarte solida”, ”echilibrata” si permite ONU sa-si afirme ”unitatea” si ”hotararea”.

”Noi nu cautam razboiul”, a dat asigurari ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley, care aprecia saptamana trecuta ca Phenianul ”doar asta cauta”. Ea a recunoscut luni ca Nordul ”nu a trecut de un punct din care nu mai exista intoarcere”.

Primul proiect al textului american, facut public miercuri, era ”maximal” in ”absolut totul”, potrivit unui diplomat.

El prevedea un embargo total asupra petrolului, produselor petroliere si gazelor naturale, trimiterea in Coreea de Nord a expatriatilor - aproximativ 93.000 de persoane potrivit Washingtonului -, blocarea averii lui Kim Jong-un, interzicerea importurilor de textile nord-coreene si inspectii cu forta a navelor in apele internationale suspectate ca incalca rezolutiile ONU.

PRETENTII REDUSE

Cu scopul de a-si asigura sustinerea Rusiei si Chinei in acest vot, Statele Unite au fost nevoite sa-si revizuiasca in scadere pretentiile si sa consolideze paragrefele referitoare la cautarea unei solutii ”pasnice” a crizei.

Dupa mai multe zile de negocieri intense, embargoul cu privire la gazele naturale a fost pastrat, insa in privinta petrolul vanzarile vor fi limitate la 500.000 de barili pe o perioada de trei luni, incepand la 1 octombrie, si urmeaza sa creasca la doua milioane de barili incepand de la 1 ianuarie, pe o perioada de 12 luni.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Este vorba despre o reducere cu 10% a produselor petroliere, potrivit Departamentului american al Energiei, care estimeaza la 2,2 milioane de barili importurile nord-coreene. Phenianul importa in principal benzina si disel din China, potrivit Statelor Unite.

”Este un picior in parg”, a subliniat un diplomat sub acoperirea anonimatului, in opinia caruia, chiar si cu aceste concesii, textul adoptat este foarte dur.

In cadrul discutiilor, blocarea averii liderului nord-coreean, pe care Moscova nu a vrut-o, a fost retrasa din text. Statele Unite au dat asigurari ca nu vor schimbarea regimului, iar astfel este dificil sa fie vizat in mod direct Kim Jong-un, a pledat Moscova, potrivit unei surse diplomatice.

Interdictia cu privire la textile nu a ridicat probleme.

Masurile cu privire la expatriatii nord-coreeni si inspectarea navelor suspecte sunt mai putin stricte decat in textul initial, mai ales la cererea Moscovei, potrivit unor diplomati. In Rusia muncesc aproximativ 35.000 de expatriati nord-coreeni.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

In ultima rezolutie care impune santiuni, adoptata pe 5 august, numarul muncitorilor expatriati nord-coreeni a fost plafonat. Noua rezolutie prevede o informare cu privire la expirarea contractelor de munca a expatriatilor.

Noua rezolutie il adauga pe Pak Yong Sik, unul dintre conducatorii programului cu privire la rachete, pe o lista ”neagra”, impreuna cu alte trei agentii nord-coreene, inclusiv cea insarcinata cu propaganda regimului.

”NUMEROASE OCOLIRI”

Inaintea adoptarii textului, Coreea de Nord si-a exprimat sus si tare opozitia fata de noile masuri. Ea a avertizat Statele Unite ca le va provoca ”cea mai mare dintre suferinte si dureri”, in cazul in care continua sa vrea ca ONU sa inaspreasca sanctiunile pe care i le impune.

Nordul ”va face astfel incat sa fie absolut sigur ca Statele Unite vor plati pretul”, a insistat Phenianul.

Citeste si:
Coreea de Nord a înregistrat circa 1,5 milioane de cazuri de...
Coreea de Nord a înregistrat...

Ultima serie de sanctiuni internationale, pe 5 august, a fost impusa dupa doua tiruri de rachete intercontinentale nord-coreene. Ea interzice importurile de carbune, de fier si peste provenind din Coreea de Nord si vizeaza sa priveze regimul de venituri in valoare de un miliard de dolari pe an.

Efectele sanctiunilor pot fi masurate doar pe termen foarte lung. De exemplu, a fost nevoie de peste zece ani de sanctiuni ca Iranul sa-si negocieze programul nuclear.

Intr-un raport publicat in weekend, experti ONU noteaza ca, ”cu cat este mai extins regimul sanctiunilor” impuse Coreei de Nord, ”cu atat ocolirile sunt mai numeroase”, indiferent ca este vorba despre ”embargoul cu privire la armament”, ”sanctiunile financiare” sau ”sectoriale dure”.

In document se denunta totodata o aplicare aleatorie a sanctiunilor si se precizeaza ca Phenianul a devenit ”maestru” in ”arta” de a folosi tari terte pentru a-si trimite incarcaturile sau a inchea tranzactii financiare.

Citeste si:
ONU condamnă încălcări ale dreptului internațional în Fâșia...
ONU condamnă încălcări ale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.