Bilantul atentatelor de joi, de la Barcelona si Cambrils, a crescut la 14 morti, au anuntat serviciile de urgenta, citate de BBC News.

Update 21:50- Un tribunal a emis un mandat de arestare pe numele a patru persoane suspectate in legatura cu atentatele de la Barcelona si intr-o statiune din apropiere, a declarat vineri un reprezentant al Sindicatului Garzii Civile.

Update 20:57- Soferul camionetei in atentatul de la Barcelona este unul dintre cei cinci suspecti ucisi la Cambrils, scrie presa. Politia catalana a anuntat anterior ca este posibil ca soferul camionetei sa se afle printre suspectii ucisi in al doilea atentat cu masina, in acest oras turistic, insa a subliniat ca nu este sigura de acest lucru.

Update 16:53- Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca doua dintre cele trei persoane de cetatenie romana, ranite in urma atacului, au fost externate, fiind tratate doar in regim ambulatoriu.

Update 16:38
- Un reprezentant de rang inalt al politiei a declarat ca un singur politist a ucis patru dintre presupusii autori ai atacului din Cambrils. In total, 5 suspecti au fost ucisi dupa atentatul din Cambrils, in care o masina a intrat in multime si a ucis o femeie.

Update 16:17
- Un purtator de cuvant al serviciilor de urgenta a anuntat ca in total 130 de persoane au fost ranite in atacul cu camioneta din Barcelona si in cel cu masina care a avut loc opt ore mai tarziu in Cambrills. Dintre acestia 17 persoane se afla in stare critica si 30 in stare grava.

Update 15:15- Politia catalana a anuntat ca a arestat o a patra persoana in legatura cu dublul atentat de la Barcelona si Cambrils.

Serviciile de urgenta catalane au anuntat pe Twitter ca o femeie care era in stare critica dupa atentatul de la Cambrils a incetat din viata.

Deocamdata nu se cunoaste nationalitatea victimei, prima care si-a pierdut viata dupa atacul din statiunea balneara Cambrils, scrie News.ro.

AFP: Ce se stie in prezent despre atentatele din Spania

Un sofer a intrat intentionat in multime joi, in zona cea mai intens frecventata de turisti din Barcelona, Rambla, provocand moartea a 13 persoane si peste 100 de raniti, dintre care trei romani. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic. Cateva ore mai tarziu, un nou atac, cu acelasi mod de operare, a avut loc la Cambrils, la 120 de kilometri sud de Barcelona si s-a soldat cu moartea a cinci persoane, ucise de politia catalana, relateaza AFP, care prezinta ce se stie in prezent despre situatie.

Evenimentele

Joi, in jurul orei locale 17 (18 ora Romaniei), o furgoneta alba a lovit multimea pe bulevardul Ramblas, cel mai frecventat bulevard din Barcelona de catre turistii spanioli si straini, provocand scene de haos si de panica in randul pietonilor.
Citeste si:
Jean Gavril și Dinu, nevoiți să facă autostopul din Londra în...
Jean Gavril și Dinu, nevoiți...

Furgoneta s-a deplasat aproximativ 500 de metri, in zig-zag, inainte de a se opri intr-un chiosc de ziare. Soferul a fugit.

Potrivit ministrului de Interne catalan, Joaquim Forn, atacul s-a soldat cu 13 morti si peste 100 de raniti, dintre care trei romani.

Ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, a anuntat ca o femeie belgiana a fost ucisa in atentat. Victimele – morti si raniti – sunt de cel putin 34 de tari, potrivit serviciilor spaniole de protectie civila.

Mai tarziu, in jurul orei locale 00.00 (1 ora Romaniei), un Audi A3 a intrat in multime la Cambrils, pe faleza acestei statiuni balneare aflate la 120 de kilometri sud din Barcelona. Masina a fost vizata de focuri de arma ale Mossos d’Esquadra, politia catalana.

Patru dintre cei cinci “presupusi teroristi” aflati la bordul vehiculului au fost ucisi pe loc, in timp ce al cincilea, ranit grav, a murit cateva minute mai tarziu. El ar fi incercat sa injunghie oameni inainte de a inceta din viata.

Citeste si:
VIDEO Joe Biden, mesaj la 20 de ani de la atentatele din 11...
VIDEO Joe Biden, mesaj...

O parte dintre agresori purtau ceea ce pareau a fi centuri de explozibili, a precizat un purtator de cuvant din Mossos.

Sase civili au fost raniti de vehicul, dintre care doi grav, potrivit politiei. Serviciile de interventie in situatie de urgenta afirma ca o persoana este in stare critica. Un politist a fost ranit usor.

Politia a anuntat pe contul de Twitter ca priveste acest atac ca legat de cel de la Barcelona.

Citeste si:

Revendicarea

Gruparea jihadista Statul Islamic a revendicat primul atentat intr-un comunicat difuzat de agentia sa de propaganda, Amaq, si citat de centrul american de monitorizare a site-urilor jihadiste, SITE.

«Autorii atacului de la Barcelona erau soldati ai Statului Islamic”, se arata in comunicat, ai carui autori adauga ca “operatiunea a fost desfasurata in replica la apelurile de a viza statele coalitiei” internationale antijihadiste din Siria si Irak.
Citeste si:
Politistul care a ucis 4 teroristi in Spania s-a alaturat politiei...
Politistul care a ucis 4...

Atacul de la Cambrils nu a fost revendicat deocamdata.

Suspectii

Soferul furgonetei care a lovit multimea de pe Ramblas era cautat inca vineri dimineata. Un martor a declarat ca este vorba despre “un barbat foarte tanar, de aproximativ 20 de ani, cu fata slaba”. Intre timp s-a stabilit ca atacatorul care a intrat cu duba in pietoni ar fi un adolescent de 17 ani, sustin autoritatile

Politia regionala din Catalonia a anuntat arestarea a doi suspecti – un spaniol si un marocan.

Spaniolul, a carui identitate nu a fost dezvaluita, s-a nascut la Melilla, oras din nordul Marocului aflat sub administratie spaniola. El a fost arestat la Alcanar, la 200 de kilometric sud de Barcelona, o localitate unde, in noaptea precedenta, o explozie intr-o locuinta s-a soldat cu un mort si sapte raniti.

Anchetatorii leaga aceasta explozie de atentatul de la Barcelona, potrivit purtatorului de cuvant al politiei. “Suspectam ca (ocupantii apartamentului – n.r.) pregateau un dispozitiv explozibil”, a explicat el.

Citeste si:
Război Israel - Hamas. Numărul morților în Țara Sfântă depășește...
Război Israel - Hamas....

Marocanul a fost identificat drept Driss Oukabir, a anuntat purtatorul de cuvant al politiei catalane. Fiind suspectat de legaturi cu furgoneta utilizata in atentat, el a fost arestat la Ripoll, la 100 de kilometri nord de Barcelona.

Niciunul dintre ei nu avea antecedente judiciare.

Deocamdata nu exista informatii despre cei cinci oameni ucisi la Cambrils.

Reactia autoritatilor

Zona vizata din Barcelona a fost inchisa imediat cu un cordon de securitate, a constatat corespondentul AFP.

Statiile de metrou si garile din oras au fost inchise, de asemenea, iar populatia a fost rugata sa se indeparteze de zona atacului.

Supravietuitorii s-au refugiat in magazinele si restaurantele de pe Rambla, unde au stat cateva ore, inainte ca ofiterii sa le permita sa iasa, in cursul noptii.

Politia le cere in continuare locuitorilor sa ramana in case si sa evite deplasarile care nu sunt neaparat necesare.

Premierul Mariano Rajoy a anuntat intr-un tweet ca este in contact cu autoritatile locale si ca prioritatea este ajutarea victimelor si facilitarea eforturilor fortelor de securitate.

Casa regala spaniola a condamnat atacul. “Nu ne vor teroriza”, au dat asigurari membrii familiei regale.

Citeste si: Au aparut primele imagini cu bulevardul La Rambla, care a fost redeschis in urma cu putin timp

Atacuri precedente

Spania a fost vizata de cel mai grav atac comis de extremisti islamisti in Europa, in martie 2004, cand bombe au explodat in trenuri de la suburbia Madridului, provocand moartea a 191 de oameni.

Atentatele au fost revendicate de extremisti din reteaua al-Qaida.

In iulie 2015, un barbat a deschis focul in fata unui hotel din Barcelona, ranind doua persoane.

Citeste si: Cea mai tanara victima a atentatului din Barcelona este o fetita de numai trei ani, care a murit la spital


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.