Selectionerul nationalei, Victor Piturca, a fost ridicat in ieri dupa amiaza de pe aeroportul Otopeni, pentru audieri la DNA, fiind lasat sa plece dupa prezentarea acuzatiilor.

Potrivit NewsIn, Piturca se intorcea de la Viena, unde a urmarit un meci intre nationalele Austriei si Serbiei, scor1-3, din grupa a VII-a din care face parte si Romania, avionul aterizand la Bucuresti la ora 16.20. Ziaristii sportivi aflati la Otopeni l-au asteptat vreme de o ora, dar Piturca nu si-a facut aparitia, pentru ca fusese deja ridicat. Dintre membrii delegatiei sportive, a iesit doar Stefan Iovan, secundul lui Piturca.

Piturca a amenintat cu presa, cand a fost ridicat de procurori

Becali: 'Piturca este acuzat de favorizarea infractorului, iar Basescu e in spatele actiunii'


Dragomir: 'Este un abuz pe care il face DNA in cazul lui Piturca'

Contra: 'E o rusine ce s-a intamplat cu Victor Piturca, ne facem de ras in continuare in lume'

Lupescu: 'Piturca nu era vreun criminal, procurorii puteau sa procedeze altfel'

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au emis un mandat de aducere pe numele lui Piturca Victor intrucat, fiind citat anterior in mai multe randuri, la domiciliu, la locul de munca, dar si telefonic, acesta nu a dat curs citatiilor si nu s-a prezentat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie", au precizat reprezentantii DNA. DNA sustine ca mandatul de aducere a fost emis in conformitate cu art. 183 din Codul de Procedura penala, potrivit caruia "o persoana poate fi adusa in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata pe baza unui mandat de aducere, daca fiind anterior citata nu s-a prezentat, iar ascultarea ori prezenta ei este necesara".

Dupa ce a fost dus la sediul DNA pentru a i se prezenta acuzatiile in "cazul Valiza", Piturca a fost lasat sa plece. Selectionerul a declarat la iesirea de la DNA ca actiunea procurorilor reprezinta un abuz si ca nu este vinovat cu nimic in cazul "Valiza". "Au venit doi oameni, nu zece asa cum s-a spus. Consider ca este un mare abuz, pentru ca nu am fost instiintat ca trebuie sa ma prezint. Ei spun ca mi-au trimis o citatie la vechiul domiciliu. Au trimis una si la FRF", a spus Piturca.

Acesta a explicat apoi motivul pentru care a fost ridicat de procurorii DNA: "Acela era un precontract de vanzare-cumpararare a unui teren. Sunt acuzat de favorizarea infractorului. Adica de favorizarea lui Gigi Becali. De ce as fi vinovat? Am omorat pe cineva? Am furat miliarde?".

Au procedat corect procurorii luandu-l pe selectionerul nationalei pe sus din aeroport?

Avocatul lui Gigi Becali, Catalin Dancu, a declarat, pe 9 octombrie, ca Victor Piturca este invinuit pentru favorizarea infractorului, in dosarul in care procurorii anticoruptie ancheteaza posibile fapte de coruptie savarsite de Gigi Becali, care ar fi vrut sa premieze jucatorii de la U Cluj.

Catalin Dancu afirma ca Piturca ar fi cercetat pentru ca ar fi semnat, ca martor, un precontract de vanzare-cumparare semnat de Gigi Becali si omul de afaceri Radu Marino.

Ordonanta de invinuire a selectionerului a fost semnata pe 4 octombrie, spune Dancu. DNA nu confirma sau infirma punerea sub invinuire a lui Piturca.

Surse judiciare declara, pentru NewsIn, ca dosarul este aproape de finalizare si, de saptamana viitoare, cei invinuiti vor fi chemati sa li se prezinte materialul de urmarire penala.

Selectionerul echipei nationale, Victor Piturca, a fost citat, pe 25 septembrie, ca martor la DNA, in dosarul in care procurorii anticoruptie ancheteaza posibile fapte de coruptie savarsite de Gigi Becali, care ar fi vrut sa premieze jucatorii de la U. Cluj daca ar fi castigat meciul cu CFR Cluj.

"Piturca e cel care a semnat, ca martor, antecontractul de vanzare-cumparare, prin care Becali urma sa cumpere un imobil de la Radu Marino, acesta din urma fiind pus sub invinuire pentru favorizarea infractorului. Din acest motiv, a fost chemat Piturca. El e doar martor", au declarat, pentru NewsIn, surse judiciare.

DNA l-a pus, miercuri, 17 septembrie, sub invinuire, in dosarul "Valiza", pentru favorizarea infractorului, pe Radu Marino, persoana de la care Gigi Becali spune ca vroia sa cumpere terenuri in Cluj, cu banii despre care procurorii spun ca vroia sa-i premieze pe jucatorii de la U. Cluj, sustin surse judiciare.
La iesirea de la DNA, clujeanul Radu Marino nu a dorit sa dea declaratii presei.

Patronul Stelei, Gigi Becali, a sustinut public, de mai multe ori, ca a semnat cu Radu Marino, in aprilie 2008, un antecontract de vanzare-cumparare a unui imobil, iar martori au fost antrenorul echipei nationale, Victor Piturca, si un fost luptator anticomunist si membru PNG, Radu Volcinschi.

Antecontractul a fost intocmit in biroul avocatei clujene Florentina Ciul, care a fost pusa si ea sub invinurie pentru favorizarea infractorului.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au respins, marti, 22 iulie, ca inadminsibila actiunea vicepresedintelui Steaua, Teia Sponte, prin care acesta cere ridicarea sechestrului asigurator pe suma de 1,7 milioane de euro cu care, potrivit procurorilor, Gigi Becali ar fi trebuit sa ii premieze pe jucatorii U Cluj.

Teia Sponte sustine, in actiunea depusa la instanta, ca banii aceia erau dati de George Becali pentru a cumpara terenuri in Cluj si nu pentru a premia jucatorii Universitatii Cluj in eventualitatea in care acestia castigau meciul cu CFR Cluj.

Totusi, avocatul lui Teia Sponte, Catalin Dancu, a explicat, pe 15 iulie, ca "actiunea in instanta a devenit inadmisibila din cauza deciziei 57/2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a intrat in vigoare in anul 2008, conform careia orice plangere impotriva masurilor asiguratorii luate de anchetatori se poate face in faza de urmarire penala numai in fata procurorilor si nu a judecatorilor. Aceasta decizie a Curtii Supreme a fost publicata dupa ce am intentat acest proces si de aceea nu stiam de ea", a adaugat avocatul lui Teia Sponte.

DNA a anuntat, in data de 9 mai, ca a inceput urmarirea penala impotriva lui Gigi Becali pentru dare de mita si a lui Anton Dobos pentru complicitate la luare de mita, alte doua persoane fiind anchetate pentru complicitate la dare si luare de mita. Cele doua persoane sunt Teia Sponte, persoana din anturajul lui Becali - in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la dare de mita - si Traian Bendorfean, cunostinta a lui Dobos, cercetat pentru complicitate la luare de mita.

In perioada 5-7 mai 2008, Becali a oferit direct si indirect suma de 1,7 milioane euro lui Anton Dobos, presedintele clubului Universitatea Cluj, precum si unor jucatori ai acestei echipe, pentru ca, in ultima etapa a campionatului de fotbal al Romaniei 2007-2008, din data de 7 mai 2008, clubul universitar sa isi apere corect sansele de joc si sa faca tot ce este posibil pentru a obtine cel putin un rezultat de egalitate in meciul cu echipa CFR Cluj, contracandidata echipei FC Steaua Bucuresti la castigarea titlului de campioana. In aceste activitati a fost angrenat si Traian Bendorfean, informeaza DNA.

In data de 7 mai 2008, asupra lui Teia Sponte, aflat in Cluj-Napoca, a fost gasita suma de 1,7 milioane de euro, care a fost indisponibilizata de procurori prin instituirea sechestrului asigurator, in baza art.163 din Codul de procedura penala, raportat la art.255 alin. 4, Cod penal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.