Anul 2008 a fost unul plin, din punct de vedere al evenimentelor politice. Am avut parte de alegeri locale, de alegeri parlamentare, de greve si mai ales de gafe politice. De la gafele de pe ultima suta de metri ale Guvernului Tariceanu si pana la cele “de exprimare” ale UDMR, in lupta pentru autonomie, totul a fost facut parca pentru amuzamentul sau indignarea noastra, depinde din ce perspectivea privesti lucrurile.

  • Desemnarea lui Emil Boc in functia de prim ministru - poate nu cel mai important, dar cu siguranta cel mai surprinzator eveniment politic al anului. Dupa anuntul soc al renuntarii lui Theodor Stolojan la functia de premier, Traian Basescu l-a desemnat pe presedintele PD-L, Emil Boc, pentru ocuparea fotoliului de prim-ministru.

Noul Premier Desemnat

MOf a publicat decretul de desemnare a lui Boc si revocare a decretului cu numele lui Stolojan

  • Alegerile parlamentare sub vot uninominal - alegerile parlamentare s-au desfasurat in sistem uninominal, in premiera pentru Romania. Dupa ce a trecut peste multe hopuri si contestatii, micutul si nedoritul Vot Uninominal s-a produs. Pentru prima oara romanii au votat cu persoana dorita, nu doar cu partidul. Prezenta la vot insa a fost foarte mica, de doar 35%. Cu toate ca aceasta forma de vot a fost contestata la nesfarsit de catre PRM, alegerile s-au desfasurat fara incidente, marii castigatori ai alegerilor fiind PSD si PD-L.

Parlamentul a aprobat organizarea referendumului pentru votul uninominal

Totul despre Uninominal

  • Renuntarea lui Stolojan la numirea sa in functia de premier - in opinia unora, Theodor Stolojan a demonstrat, inca o data, ca este doar o marioneta a politicii post-decembriste. Cu toate aceastea, motivele acestei decizii sunt puse inca sub semnul intrebarii. S-au facut si speculatii referitoare la faptul ca acesta ar fi renuntat la nominalizare deoarece i s-ar fi impus un nou guvern, in a carui formare nu avea niciun cuvant de spus. Cu aceasta ultima "bomba", Stolojan si-a pierdut si orice urma de credibilitate politica.

Stolojan se retrage din functia de premier

De ce a renuntat Stolojan la fotoliul de premier?

  • PRM nu a intrat in noul Parlament, nereusind sa treaca pragul de 5% la alegerile electorale din 30 noiembrie - Romania Mare a lasat astfel in urma multi ani de lupta "impotriva mafia politice". Vadim nu renunta insa la politica, el anuntand la doar cateva zile de la infrangere formarea unui nou partid, botezat "Alianta Nationala Anti Saracie".

Vadim isi face un nou partid

  • UDMR a intrat in opozitie, pentru prima data in 12 ani - UDMR-istii au iesit de la guvernare, dupa ce PSD, castigatorul moral al alegerilor electorale din aceasta toamna, a refuzat o colaborare cu partidul condus de Marko Bela pentru formarea noului Guvern.

Boc si Marko au discutat despre o posibila colaborare, dupa ce UDMR a anuntat ca ramane in opozitie

  • Revenirea lui Adrian Nastase in politica prin castigarea unui mandat de senator la alegerile din 30 noiembrie - semn ca Nastase, in ciuda cercetarilor facute de DNA nu si-a pierdut popularitatea in randul electoratului. Acesta revine in politica ca Senator de Mizil.

Adrian Nastase revine, PSD creste ca din apa

  • Sorin Oprescu, noul Primar al Bucurestiului - cea mai mare surpriza a alegerilor locale desfasurate in acest an. Oprescu a hotarat sa participle pentru postul de Primar al Bucurestiului din postura de independent si a reusit sa castige alegerile. Interesant este faptul ca dupa 6 luni de la instalarea sa in functie, sondajele il arata in "topul increderii" populatiei.

Sorin Oprescu si-a inceput prima zi de munca la Primaria Capitalei

  • Guvernul Tariceanu, final controversat de mandat - in data de 30 septembrie Camera Deputatilor vota, in unanimitate, ordonanta privind cresterea cu 50 de procente a salariilor cadrelor didactice. Ulterior, Guvernul Tariceanu refuza majorarea, justificandu-si decizia prin "lipsa de fonduri" la nivelul bugetului de stat. Votarea iresponsabila a majorarii salariilor cadrelor didactice cu 50% si incapacitatea de respecare a acestei legi, publicate in Monitorul Oficial a fost urmata de nenumarate greve si manifestari de strada ale profesorilor nemultumiti. Aceasta problema nu a fost solutionata nici pana acum, urmand ca solutiile sa fie gasite de noul Guvern, potrivit liderului UDMR, Marko Bela: "Problemele create de actualul Guvern, sa le rezolva urmatorul", o afirmatie "curajoasa" din partea liderului maghiar, tinand cont de faptul ca partidul sau nu mai face parte din majoriatea guvernamentala.

Majorarea salariala pentru profesori a fost votata in unanimitate de deputati

Vosganian: Nici un guvern nu va aproba marirea salariilor profesorilor

Profesorii intra luni in greva generala

Tot inainte de marele final, Guvernul Tariceanu a mai facut inca o "gafa", la fel de grava si controversata, si npanume Modificarea Taxei Auto prin triplarea acesteia pentru masinile second hand. Legea a fost data de catre un Guvern care nu mai era in functiune, lucru care a atras dupa sine si actionarea in judecata a Guvernului Tariceanu.

Guvernul, dat in judecata pentru triplarea taxei auto

In schimb, unul dintre "lucrurile bune" facute de Guvernul Tariceanu a fost modificarea legii privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, modificare care nu ii vizeaza insa pe toti cetatenii Romaniei, ci doar cei prezenti la litera "v" a legii si anume fostii sefi ai statului roman, fostii presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor si fostii prim-ministri. Astfel, dupa terminarea mandatului atat Calin Popescu Tariceanu, cat si fostii sefi de stat si fostii presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor isi vor putea pastra pasapoartele diplomatice.

Tariceanu pleaca. Pasaportul diplomatic ramane

  • Problemele legate de "Autonomia Tinutului Secuiesc" - s-a stabilit in premiera o data pentru organizarea unui referendum pentru autonomie. O data controversata, 30 noiembrie, data alegerilor parlamentare. Ulterior aceasta a fost modificata pentru 15 martie 2009.

Maghiarii cer autonomia Tinutului Secuiesc cu 24 de ore inainte de Ziua Romaniei

  • Disparitia de pe scena politica principala a PNTCD-ului - din cauza problemelor de la conducera partidului. Taranistii nu au mai candidat pentru formarea noului guvern si nu au reusit nici sa faca vreo alianta cu un alt partid pentru alegerile din 30 noiembrie.

Disperarea PNTCD

Nu ne putem plange ca a fost un an foarte rau, bineinteles, exceptand criza financiara, grevele, nemultumirea cetatenilor si controversele ridicate la nivelul formarii noului Guvern. Putem doar sa incheiem 2008 cu speranta ca lumea politica va fi ceva mai "deschisa" catre nevoile cetatenilor, iar noii ministrii ceva mai implicati in ceea ce ar trebui sa faca decat predecesorii lor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.