Consiliul National Secuiesc a cerut organizarea unui referendum oficial pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc in data de 30 noiembrie, aceeasi zi in care se desfasoara alegerile parlamentare, si cu doar 24 de ore inainte de “Ziua Nationala a Romaniei”. Referndumul va fi inaintat ca si initiativa cetatieneasca, deoarece, potrivit legii, organizarea unu referendum in aceasta sitatie este obligatoriu.

Maghiarii vor autonomia

Daca va fi aprobat, referendumul organizat pe data de 30 noiembrie va consta in adresarea unei intrebari simple cetatenilor din Sfantu Gheorghe, la care acestia vor trebui sa raspunda cu Da sau Nu. Intrebarea va fi: „Sunteti de acord cu modificarea delimitarii teritoriale a judetului Covasna conform initiativei legislative «Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc», in vederea infiintarii unitatii administrativ teritoriale autonome Tinutul Secuiesc si cu apartenenta municipiului Sfântu Gheorghe la aceasta unitate administrativ teritoriala?

In opinia conducerii CNS, autonomia teritoriala reprezinta singura cale pentru dezvoltarea si pastrarea identitatii maghiarilor majoritari in aceasta zona. Din acest motiv, CNS a organizat anul trecut un referendum intern neoficial, cu urna mobila, in localitatile din judetele Covasna, Harghita si Mures, iar din cei in jur de 600.000 de maghiari cu drept de vot care traiesc in aceasta regiune, au raspuns peste 200.000 de persoane, din care 99,3% au raspuns favorabil autonomiei.

Tinutul Secuiesc – limba, legislatie si conducere proprie

Potrivit proiectului de autonomie, Tinutul Secuiesc ar urma sa devina o regiune autonoma cu drept de adoptarea si exercitarea unei politici proprii regiunii. Teritorul regiunii autonome ar cuprinde : Covasna, Harghita si scaunul istoric Mures, care apartine judetului Mures. Proiectul promite ca autonomia nu ar afecta integritatea teritoriala a Romaniei si nici suveranitatea nationala.
Proiectul prevede ca, in Tinutul Secuiesc, limba maghiara va avea acelasi statut ca si limba oficiala a statului, iar functionarii publici vor trebui sa cunoasca, pe langa limba oficiala a statului, si limba maghiara. Potrivit documentului, regiunea ar fi reprezentata de presedintele Tinutului Secuiesc, ales de catre cetatenii Tinutului Secuiesc, prin alegeri libere pe o perioada de patru ani.

Proiectul mai specifica si ca cetatenii Tinutului Secuiesc au dreptul de a invata in limba materna in institutii de invatamânt de stat si particulare, la toate nivelurile si tipurile de specialitate ale invatamantului.

Reactii impotriva autonomiei

Forumul civic al romanilor din Harghita si Covasna a transmis o scrisoare deschisa Consiliului Local Sfantu-Gheorghe si primarului municipiului prin care arata ca initiativa organizarii unui referendum oficial privind autonomia este neconstitutionala si solicita retragerea acestui proiect, anunta NewsIn.

"Declansarea de catre dvs. a dezbaterilor publice privind un proiect de hotarare care vizeaza organizarea in data de 30.11.2008, in ajunul Zilei Nationale a Romaniei, a unui referendum local in vederea legiferarii autonomiei teritoriale maghiare a asa-zisului 'Tinut Secuiesc', precum si postarea pe site-ul oficial al Consiliului Local al municipiului Sfantu Gheorghe, a 'Statutului de autonomie al Tinutului Secuiesc' material de propaganda politica vadit anticonstitutional, nu poate fi perceputa decat ca o noua actiune provocatoare, de sfidare premeditata a demnitatii nationale a poporului roman, prin care se urmareste intretinerea si amplificarea tensiunilor interetnice in scop ingust, electoral si politic", sustine in scrisoarea sa presedintele Forumului, av. Ioan Solomon.

De asemenea, conducerea PSD Covasna solicita Primariei Sfântu Gheorghe sa scoata din dezbatere publica proiectul de hotarâre initiat de Partidul Civic Maghiar (PCM) privind organizarea unui referendum pentru autonomia teritoriala a asa-zisului Tinut Secuiesc.

La randul lui, liderul PRM, Lucian Bolcas, a declarat pentru “Gardianul” ca actiunea Consiliului Local din Sfantu Georghe este ilegala. El a precizat ca o reimpartire administrativa a Romaniei se poate face doar la nivel national, si nu la nivel local. Bolcas a sustinut ca, daca PRM va ajunge la putere, va stopa actiunile iredentiste ale radicalilor maghiari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.