Camera Deputatilor a adoptat marti, in unanimitate, cu 254 de voturi pentru, legea prin care salariile cadrelor didactice se majoreaza cu peste 50% incepand de la 1 octombrie, actul normativ mergand spre promulgare la presedintele Romaniei, informeaza NewsIn.

Legea de aprobare a OUG 15/2008 prevede, datorita unui amendament al PSD, ca salariile profesorilor universitari sa creasca cu 74%, iar cele ale cadrelor didactice din sistemul preuniversitar sa se mareasca cu 54%. Masura a intrunit consensul tuturor partidelor, si chiar si reprezentantii PNL au anuntat ca vor vota legea, chiar daca au aratat cu o zi in urma ca initiativa pare sa aiba un caracter pur electoral si creeaza dificultati inflationiste.

Votul a fost, la propunerea PSD, nominal, astfel ca fiecare deputat a trebuit sa-si exprime optiunea deschis, in sala. Pana si ministrul Cristian Adomnitei, care ii criticase luni pe deputati ca nu au precizat sursele de finantare pentru aceasta majorare, a votat pentru, optiunea sa fiind salutata prin aplauze de deputati. Si ministrul Eugen Nicolaescu a votat pentru majorarea salariilor profesorilor, si el fiind aplaudat. Premierul Tariceanu figureaza ca absent, fiind la Bruxelles, la fel si Bogdan Olteanu, presedintele Camerei, care prezidase sedinta de dezbateri de dinainte. Absent a fost si ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu.

Legea merge spre promulgare la presedintele Basescu, care o poate trimite Parlamentului inapoi spre reexaminare sau o poate supune analizei de constitutionalitate printr-un atac la CCR.

Dupa anuntarea rezultatului, grupurile parlamentare s-au felicitat reciproc pentru adoptarea acestei legi. Pesedistul Anghel Stanciu a spus ca majorarea salariilor dascalilor nu este o "pomana electorala", ci este "o decizie strategica pentru dezvoltarea Romaniei moderne si europene", o "decizie istorica". "Acesta este calea spre integrare in Europa, prin stiinta si educatie", a mai spus el de la tribuna.

Liberalul Cornel Popa a sustinut si el ca parlamentarii au contribuit la "indreptarea unei nedreptati". El le-a mai cerut deputatilor sa continue adoptarea masurilor pentru invatamant votand ordonanta de urgenta prin care elevii sa primeasca computere si laptopuri, act ce a fost respins recent de Senat.

Udemeristul Astalosz Ferenc a vorbit si el despre "consensul politic" la care a ajuns clasa politica. "Votul dvs dovedeste ca in Parlament se poate conlucra, indiferent de grupurile parlamentare, atunci cand interesele sunt majore", a declarat vadit emotionata si Ecaterina Andronescu, aplaudata de colegii sai.

Guvernul a anuntat saptamana trecuta ca salariile profesorilor vor fi majorate cu 9% de la 1 octombrie, anuntul venind dupa ce motiunea PSD referitoare la educatie fusese adoptata in Camera Deputatilor. Federatia Sindicala "Spiru Haret" si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera ca majorarea salariilor profesorilor cu doar 9% este rezultatul unui troc politic intre PSD si PNL si au amenintat cu sanctionarea politicienilor la alegeri daca lefurile cadrelor didactice nu sunt marite asa cum prevede amendamentul PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.