Senatorii si deputatii au avizat favorabil, miercuri, in sedinta comuna, proiectul de Hotarare privind solicitarea presedintelui Romaniei referitoare la organizarea unui referendum national consultativ cu privire la introducerea votului uninominal pe
Senatorii si deputatii au avizat favorabil, miercuri, in sedinta comuna, proiectul de Hotarare privind solicitarea presedintelui Romaniei referitoare la organizarea unui referendum national consultativ cu privire la introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului, incepand cu urmatoarele alegeri, relateaza Rompres. In favoarea proiectului s-au exprimat 240 de parlamentari, iar impotriva 20.
Pe 1 martie, Parlamentul nu a reusit, din cauza unui singur vot lipsa, sa dea un aviz la propunerea presedintelui Traian Basescu cu privire la o consultare populara pe tema votului uninominal. La acel moment s-au intrunit doar 233 de voturi, in conditiile in care Legea referendumului prevedea ca sunt necesare 234 de voturi pentru ca Legislativul sa adopte un aviz.
Ulterior, Curtea Constitutionala a stabilit ca acest aviz se poate da cu jumatate plus unu din numarul parlamentarilor prezenti si nu din numarul total al senatorilor si deputatilor de 469.
In februarie, Traian Basescu a declansat procedurile pentru organizarea unui referendum privind introducerea votului uninominal incepand cu viitoarele alegeri parlamentare din 2008.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.