Instrumentistul va face anul viitor un album cu jazzmanul Chick Corea

La sase ani, Marius Mihalache a inceput sa studieze tambalul, iar la 31 se poate mindri ca a cintat pe marile scene ale lumii. Compune muzica de film cu aceeasi usurinta cu care interpreteaza la tambal muzica clasica, jazz sau tiganeasca. A semnat un contract de manageriat cu una dintre cele mai mari agentii din SUA si va scoate un album cu Chick Corea. Acestea sint doar citeva coordonate din cartea de vizita a unui artist mult mai cunoscut in strainatate decit in propria tara.

In iunie pleci din nou in America. Ce vei face acolo?

Am semnat un contract pe cinci ani cu "Time Concerts", una dintre cele mai mari companii de management din SUA, care lucreaza cu artisti ca Lenny Kravitz, Pink, Paul McCartney, Ashanti. M-au remarcat acum un an si jumatate, cind am avut un turneu in SUA. Am mai multe proiecte. Voi avea un turneu si voi semna cu o casa de discuri. Un alt proiect este un album cu Chick Corea, dar asta anul viitor. El ma stie de la Bucuresti, unde am cintat in deschiderea concertului sau. Mai vreau sa studiez compozitia la Universitatea Berkeley, mi-am depus un dosar acolo.

Ce se intimpla pina pleci?

Voi compune coloana sonora pentru inca trei filme: "California Dreamer", "Vacanta Mare" si "La vie en rose". Mi s-a propus acest lucru pentru ca am mai facut muzica pentru "Filantropica" si "Garcea si oltenii". In paralel, lucrez la doua discuri: unul de muzica clasica, altul de jazz. In rest, am spectacole in tara si imi promovez albumul de muzica tiganeasca, "Ges romano", pe care
l-am lansat de curind.

Esti consacrat in jazz. Cum a aparut albumul de muzica tiganesca?

Ideea mi-a venit dupa ce am participat acum doi ani la un festival de muzica tiganeasca, in Berlin. Am ajuns din intimplare, in locul lui Johnny Raducanu, care s-a imbolnavit si n-a mai putut merge. Am descoperit atunci o muzica extraordinara. In Romania se stie numai de manele, care nu sint reprezentative pentru tigani. Am vrut sa fac albumul, desi pina atunci eu nu avusesem contact cu genul asta de muzica. Cu exceptia a doua piese, toate melodiile sint compuse de mine, insa au influente din muzica tiganeasca din Bulgaria, Ungaria, Rusia, Iugoslavia. Cint impreuna cu sotia mea, Mirela, care a debutat cu "Ges Romano".

"Industria muzicala din Romania e condusa de oameni care habar n-au de muzica"

Ai trecut prin muzica clasica, jazz, tiganeasca. De care te simti mai apropiat?

Am inceput cu muzica clasica, la sase ani, cu studiul tambalului. Am avut o copilarie grea, am facut sacrificii pentru muzica. Aveam parcul in fata casei si vedeam copiii care se jucau, iar eu trebuia sa studiez. La 17 ani l-am ascultat prima data pe Chick Corea si primul impuls a fost sa ma las de muzica. A fost si este un Dumnezeu pentru mine. Totusi, treptat, m-am indreptat spre jazz, iar Chick Corea a fost punctul de cotitura. Nu prefer un gen anume, marea mea iubire e muzica buna, cintata de profesionisti. Daca e cintata de oameni de pe strada si pusa la rang de mare piesa, muzica devine un kitsch.

Poti sa dai exemple?

Le stim cu totii. Sint citiva care cinta muzica buna si sint foarte multi care nu cinta. E o industrie, un fenomen, pe care il inteleg. Industria muzicala din Romania e condusa de oameni care habar n-au de muzica. Insa peste tot e asa, chiar si in America. Dar acolo mai exista o directie si spre muzica de calitate, pe cind la noi exista numai chestia cu imbracatul si dezbracatul. Ei nu inteleg ca muzica e arta, ca e o legatura cu Dumnezeu si o transforma intr-o masinarie.

"Nu pot descrie ce am simtit cind l-am cunoscut pe Chick Corea"

Cum e sa cinti pe aceeasi scena cu idolul tau?

Nu pot descrie ce am simtit cind l-am cunoscut pe Chick Corea. La 17 ani il ascultam prima data, iar la 23 l-am intilnit. Bucuria a fost si mai mare cind am aflat ca el m-a ales pe mine sa cint in deschiderea concertului de la Bucuresti, din 1998. Si a avut de ales din 80 de artisti din estul Europei. Am cintat la Scala din Milano, dar nu poate egala momentul intilnirii cu Chick Corea.

Cum ai trecut pe partea de compozitie?

Am inceput cu muzica de film, pentru "Filantropica". Am compus atunci 40 de melodii intr-o luna. A urmat "Garcea si oltenii", iar acum, majoritatea cintecelor mele sint compozitii proprii, inspirate din folclorul romanesc. Eu incerc sa ma includ in curentul "world music" (n.r. - muzica lumii). In SUA e un val foarte puternic. Cam in tot ceea ce fac eu se regaseste folclorul romanesc. Daca nu incluzi si "radacinile" tale in muzica pe care o faci, nu rezisti ca artist.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.