Se vad cu ochiul liber mai multe emisiuni in care publicul aplauda profesionist. Filosofia figurantilor este povestita de patronul unei firme din domeniu.

Patronul IQ Casting

Numele meu este Valeanu Anita, Valeanu - prenume, Anita - nume. Numele? O toana de-a parintilor. Am lucrat la Castel Film. Am facut figuratie, m-am ocupat de figuratie si am avut prieteni plecati in strainatate cu care discutam despre figuratie, casting e termenul obisnuit. Infiintati din ’98, avem in portofoliu emisiuni ale tuturor televiziunilor, cu exceptia PRO TV. Avem si persoane de 60 de ani, dar si tineri. Am inceput cu Lazarov, el introducind notiunea in uzul obisnuit.

"Pile" la televiziuni

Am avut o surpriza aici. Mic fiind, am crezut ca televiziunea este ceva inabordabil, unde se intra foarte greu. Am intrat destul de usor. Depinde de cit de competent esti. Daca esti OK, usile se deschid.
Competenta in figuratie

La inceput, exigentele erau minime. O baza mare de date era suficienta. Acum, lucrurile nu stau la fel. Nu poti face timpenii cu publicul.

Filosofie si figuratie

Figuratia se adapteaza cerintelor. Aici tine de bucataria noastra interna si nu stiu daca e bine sa le spun. Daca ai un clip in care figuratia bate in noroi, sau e o emisiune in care este invitat un politician, ai nevoie de oameni care se adapteaza firesc la detalii. Automat, oricine intra intr-un platou de filmare percepe locul ca un univers nou si e normal sa fie reticent. Trebuie sa stii sa explici ce vrei, sa-l modelezi, sa lase automat grijile de acasa, sa scoata din el numai lucrurile bune.

Filosofie si figuratie - se intoarce

Trebuie sa le spunem ca sint parte foarte importanta din echipa, ca fara ei nu se poate. Ei pot aduce ratingul emisiunii. Cind auzi: "Nimeni nu are nevoie de voi", iti dai seama ca nu e adevarat. Ei chiar sint importanti. Sint emisiuni care nu se pot face fara public. Daca publicul e plictisit, omoara audienta.
Public si subiect si viceversa

Au fost cazuri cind, din figuratie, oamenii au devenit subiecte ale emisiunii. N-ai cum sa nu te regasesti, sint lucruri de viata. E normal.

Sistemul

E simplu. Selectam persoanele. Facem castinguri peste castinguri. Apar oameni noi. Alegem oameni carora le place lucrul acesta. Vedem cind omul este mai deschis sau mai inchis. Pe cel deschis "il tragi in fata". Trebuie sa ai apoi o paleta cit mai mare de profiluri profesionale. Trebuie sa ai si un inginer, un student, nu poti sa ai numai casnice.

Pacalire

Cum sa spun, noi nu prelucram publicul. Ideea este ca publicul de acasa sa se regaseasca in cel de la televizor. Nu e figuratie ceea ce fac ei. Figuratia se face in film.

Jobul nostru este sa le deschidem orizontul celor ce aplauda. Nu e nici o pacaleala. Cind te duci in magazin, produsele ce ar trebui sa se vinda cel mai bine sint puse la nivelul ochilor. Noi sintem o parte din mecanism. Ajutam omul care vrea sa aplaude sa-si spuna un punct de vedere. Il luam de acasa, ii spunem cum sa faca sa-si exprime punctul de vedere. Nu e o manipulare.
Banii figurantului

Daca e vorba de un promo pentru o emisiune, chiar si o suta de euro. Pentru figuratia obisnuita, o suta de mii pentru ziua de filmare.

Cum se aranjeaza

Sa fie o paleta cit mai colorata. Cineva in picatele sta mai in spate. Vestimentatia si aspectul conteaza. E nevoie de a-si spune parerea, atunci cel care are o parere e pus in fata. Aplauzele se exerseaza spre a fi uniforme. Sint patru persoane care fac animatie. Animatorii, in afara, sint platiti pe nivelul al patrulea de venituri, dupa vedeta, producator si regizor. Aici, lucrurile nu stau la fel. Animatorul e important, ginditi-va, se vorbeste de cineva care si-a rupt piciorul si tu ce faci? Dai aplauze? Nu e chiar bine. Animatorul nu se vede niciodata. Sta in legatura cu producatorul, se uita mereu la prezentator. Nu are timp de nimic. Nici in pauza. Fiindca atunci aranjeaza detaliile urmatoare.
Valeanu

Sint animator si sint un impatimit al tutunului. Nu pot, cinci-sase ore cit fac animatia, sa fumez o tigara.

Banii lui

Se cistiga bine. Cum sa spun, daca un actor ia doua milioane pe un rol, animatia nu poate fi platita prea mult. Dar ca patron, sigur, poti sa-ti cumperi mai mult de o motocicleta pe an. Asta ca sa masor munca mea prin ceea ce imi place. Am un Kawasaki Ninja, primit cadou.

Filosofie si figuratie - trei

Asta nu e un job de cariera. Aici oamenii vin si dispar dupa o luna. Nu te poti lega foarte tare de vreun om, de povestea vreunuia. Iar daca te atasezi, degeaba, oricum, om si poveste dispar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.