Este binecunoscut faptul ca, atunci cand o productie devine un succes de box-office, locatia in care aceasta s-a filmat este asaltata de fani, acest tip de turism situandu-se pe un evident trend ascendent. Yourmoney va prezinta cateva dintre locatiile devenite faimoase datorita faptului ca au reprezentat scena de desfasurare a unor filme celebre.

Set jetters

Numarul turistilor - cunoscuti si sub denumirea de set jetters - care isi fac planurile de calatorie in functie de locurile in care au fost turnate productiile preferate, este in continua crestere, sustine Forbes. Incepand cu miile de fani ai baseball-ului ce merg anual in pelerinaj la Field of Dreams (Dyersville) si continuand cu legiunile de fanatici ai fictiunii ce se aventureaza in temerarele trasee Lord of the Rings din Noua Zeelanda, calatoriile pe platourile de filmare constituie intr-un adevarat trend in zilele noastre.

In momentul de fata, la nivel mondial, exista peste 100 de tour-operatori care promoveaza acest tip de turism, iar numarul lor creste vertiginos odata cu numarul set jetter-ilor si, implicit, cu fiecare decernare de Oscar-uri.

Filmele de box-office reusesc sa puna orasele intr-o noua lumina, sa le confere o alura de noutate prin evidentierea unor locatii si epoci ce nu au fost exploatate pana atunci. New York City este, cu siguranta, unul dintre orasele care nu mai are nevoie de acest gen de publicitate, figurand in unele dintre cele mai faimoase productii, precum Breakfast at Tiffany's sau Taxi Driver.

Filmul American Gangster, produs anul trecut, se desfasoara in mare parte in Harlem-ul anilor '70 si poate trezi cu usurinta interesul pentru acest faimos cartier din nordul Manhattan-ului. Cu toate acestea, set jetter-ilor li se poate parea dificil sa regaseasca locatiile din film in Harlem-ul zilelor noastre. Actuala realitatea a New York-ului este mult mai evident in Sex and the City ce urmeaza a fi lansat in curand pe marile ecrane si pentru care au fost deja organizate numeroase tururi.

Stampede Trail, Alaska

Decorul pentru filmul lui Sean Penn,Into the Wild, o adaptare dupa cartea lui Jon Krakauer, ar putea fi luat, fara nicio indoiala, dintr-o brosura turistica din Alaska denumita: ”Marea ta aventura in Alaska”. Actiunea filmul se desfasoara in anii ‘30 si pune accentul pe calatoria unui aventuros miner de-a lungul durului traseu Stampede. Biroul de turism din Fairbanks incearca insa sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste parcurgerea acestui traseu. “Stampede Trail este o zona aproape nelocuita, plina de insecte si, bineinteles, fara acoperire pentru telefoanele mobile”. Trebuie mentionat, de asemenea, ca acest traseu traverseaza raul Teklanika, iar cei care vor sa-l parcurga ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte si sa-si aminteasca sfarsitul tragic al filmului.


Despre autor:

YourMoney

Citeste articolul integral in YourMoney

Sursa: YourMoney


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.