Filmul fratilor Coen "Nu exista tara pentru batrani" a castigat patru Oscaruri duminica seara, inclusiv pe cele pentru Cel mai bun film si Cel mai bun regizor, intr-o ceremonie de gala prezentata de comicul Jon Stewart, din care nu au lipsit glumele despre greva scenaristilor si alegerile americane.

Marele favorit al celei de-a 80-a editii a Oscarurilor, "Nu exista tara pentru batrani", o adaptare dupa un roman al scriitorului american Cormac MacCarthy, o combinatie de ironie si violenta, a castigat cele mai importante premii, Cel mai bun film si Cel mai bun regizor, dar si trofeele pentru Cel mai bun scenariu adaptat si Cel mai bun actor intr-un rol secundar, pentru spaniolul Javier Bardem, informeaza NewsIn.

"Nu exista tara pentru batrani" este cel de-al 12-lea film scris si regizat de Joel si Ethan Coen si cel mai mare succes comercial al lor, cu incasari de peste 64 de milioane de dolari doar in SUA. Fratii Coen au mai castigat un premiu Oscar in 1997, pentru scenariul filmului "Fargo".

Pe langa drama sangeroasa a fratilor Coen, membrii Academiei Americane de Film au premiat o gama larga de filme, actori si actrite din mai multe tari.

Britanicul Daniel Day-Lewis a castigat Oscarul pentru Cel mai bun actor intr-un rol principal pentru sadicul magnat al petrolului de la inceputul secolului XX, din "Va curge sange", a carui ambitie pentru putere si bogatie ii distruge sufletul.

Actrita franceza Marion Cotillard a castigat trofeul pentru rol principal, pentru portretul cantaretei Edith Piaf din filmul "La vie en rose", si a devenit prima actrita din Franta care a castigat Oscarul pentru rol principal din 1960 pana in prezent.

"Nu am cuvinte acum", a spus Cotillard pe scena, evident emotionata, dupa ce a multumit regizorului filmului, Olivier Dahan. "Multumesc viata, multumesc dragoste. Este adevarat ca exista ingeri in acest oras."
Tilda Swinton, din Marea Britanie, a castigat Oscarul pentru rol secundar feminin, iar Bardem, pe cel pentru rol secundar masculin si a devenit primul actor spaniol care a castigat un premiu al Academiei Americane de Film.

Bardem s-a adresat celor prezenti la teatrul Kodak din Los Angeles in limba spaniola, dupa ce si-a cerut scuze in prealabil. "Mama, este pentru tine. Este pentru bunicii si parintii tai", a spus Bardem. "Este pentru comicii din Spania, care, asemeni tie, au adus demnitate si mandrie profesiei. Este pentru Spania si pentru voi toti."

Ceremonia de gala, a carei soarta a fost incerta pana la incheierea grevei scenaristilor de la Hollywood, care a durat mai bine de trei luni, a fost deschisa de prezentatorul Jon Stewart cu glume despre conflictul de munca dintre scenaristi si studiourile de film si televiziune.

"In aceasta seara ne uitam dincolo de zilele negre si ne concentram asupra unor aspecte mai placute - filmele cu ucigasi psihopati nominalizate la Oscaruri in acest an", a spus Stewart si s-a intrebat: "Orasul acesta are nevoie de o imbratisare?".

Monologul lui Stewart, care a prezentat pentru a doua oara gala Oscarurilor, a fost mult mai scurt decat discursul de deschidere din 2006, din cauza constrangerilor de productie cauzate de greva scenaristilor.
Greva de 14 saptamani s-a incheiat pe 12 februarie, iar producatorii show-ului au avut doar 11 zile la dispozitie pentru a scrie texte pentru spectacolul televizat la care se lucreaza in mod normal cateva saptamani. Gala premiilor Oscar a fost amenintata chiar de un posibil boicot din partea starurilor care s-ar fi aliat cu scenaristii, daca acestia nu ar fi incetat greva. Aceeasi situatia i-a obligat pe organizatorii Globurilor de Aur sa transforme ceremonia intr-o conferinta de presa, luna trecuta.

Din discursul lui Stewart de duminica seara nu a lipsit nici subiectul favorit al comicului, politica, in cazul de fata, cursa pentru alegerile prezidentiale din SUA.

"Julie Christie a fost absolut uimitoare in 'Away From Her'... o poveste emotionanta a unei femei care uita cine este propriul sot", a spus Stewart, care a adaugat ca acesta a fost filmul anului pentru Hillary Clinton.

Cu referire la presupusul nominalizat din partea republicanilor, senatorul de 71 de ani John McCain, Stewart a spus ca Oscarurilor implinesc 80 de ani, "ceea ce le face favorite in cursa pentru nominalizarile republicanilor".

Stewart a atacat si razboiul din Irak si politica administratiei George W. Bush atunci cand a glumita ca filmele despre Irak au avut rezultate slabe in box-office in ultimele saptamani.

Cea de-a 80-a gala a premiilor Oscar a fost transmisa in direct in Romania de postul HBO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.