Johnny Raducanu. Supranumit "Mister Jazz of Romania". Taios, genial, veninos, deranjat de tot ce se intampla pe strazi sau in muzica romaneasca. Trist ca a murit cel mai mare Atlet al lui Hristos din ultimele secole, Papa Ioan Paul al II-lea. Fericit ca se trezeste in fiecare dimineata intreg si inca mai poate auzi si crea... muzica.

- Domnule Johnny Raducanu, exista "gasti" in lumea muzicala romaneasca, grupuri care isi promoveaza propriile interese si produse pe piata?

- Sigur ca sunt gasti, numai ca sunt grupuri care promoveaza muzica mediocra, produsa de mediocri! Exista o mica "mafie" si sunt din ce in ce mai putini oameni care mai organizeaza cantari cu Mozart si Beethoven.

- Ii este greu unui artist sa se impuna in muzica de acum, fara "relatii", doar prin unicitatea creatiei sale?

- Am observat ca dificultatea consta in faptul ca lumea nu mai are nevoie de muzica performanta, altfel spus, de muzica... buna. Poporul, care o asculta, o cumpara si vine la concerte, trebuie sa aiba o minima educatie, nu numai muzicala. Trebuie sa aiba intrarea minima in lumea culturii. Ca sa reuseasca, un artist nu trebuie sa aiba neaparat bani, ci chemarea pentru calitate, dorinta de a face ceva performant.

Daca are aceste lucruri, atunci va ajunge din ce in ce mai sus. Pot sa spun ca la ora actuala nu mai exista artist de calitate in muzica romaneasca. Sunt doar nechemati. Cineva care cunoaste trei sau cinci acorduri la chitara sau un tobosar care stie sa bata doua ritmuri se considera muzicant? Vai de mine! Muzicant abia eu ma pot numi, pentru ca stiu sa cant la instrumente ca un profesionist, diverse genuri de muzica si inteleg ceea ce aud. Asta mi se pare important. Este minimul abecedar al unui muzicant, pe care nu-l are nimeni dintre copiii de acum. imi pare rau pentru ei, pentru ca sunt niste maimute care copiaza de pe CD-uri muzica de la celelalte maimute, fie ele americane sau din Franta. Led Zeppellin, Beatles... de acesti creatori trebuie sa se lase influentati.

- Poti sa faci performanta doar dupa ureche, fara teorie muzicala?

- Poti incerca dupa ureche, daca ai talent, dar, la un moment dat, urechea nu mai functioneaza, nu mai auzi si devii surd. Atunci trebuie sa te apuci sa inveti.

- Ce noutati aveti pentru iubitorii muzicii dumneavoastra? Compozitii, turnee...

- N-am nimic pe santier. Muzica, in general, e spontana. imi vine, o compun, nu-mi vine, n-o creez. Scurt! Nu zac, mintea mea lucreaza tot timpul. M-au invitat in turneu, dar nu pot sa ma duc, am operatie la inima, nu pot sa zbor cu avioanele, trebuie sa port masca, ma deplasez cam greu. Acesta ar fi un motiv si al doilea - nu mai vreau sa merg, m-am saturat, nu mai rezist, dar nu ca am imbatranit... am umblat prea mult, stiu cum e peste granita, nu ma mai intereseaza sa revad locuri si oameni de la care nu mai am ce invata.

- Langa cine nu ati canta niciodata?

- Nu am antipatii fata de nimeni. Daca e un profesionist, cant cu placere alaturi de el. Daca e bun, dar nu suficient de bun pentru mine, nu cant cu el.

- Credeti ca, anul acesta, festivalurile Mamaia sau Cerbul de Aur vor fi mai bine facute?

- Nu, pentru ca promoveaza mediocritatea. in trecut, la Mamaia a fost lansat Aurelian Andreescu si multi altii, care au facut cariera. Erau preselectii exigente, dar acum nu mai e nimic profesionist. Greseala organizatorilor sta in cultura lor. Oamenii care au cultura rock and roll, de exemplu, nu promoveaza ceea ce este bun. Trebuie sa ai cultura chiar si atunci cand conduci o trupa de manele. Tiganii care canta acum manele o fac mizerabil.

Eu nu sunt contra acestui gen popular, ci impotriva celor care le interpreteaza prost, cu instrumente neadecvate. Si eu am cantat manele, dar pe cele mai pure. Muzica tanara de acum e un gunoi. Fetele astea din formatii nu stiu sa cante nici macar o nota, ci doar sa dea din sani si fund, lucruri care ma intereseaza mai putin. A.S.I.A - o rusine! Alti cantareti - o rusine! Nici nu stiu de unde pleaca do diez. Pe acesti artisti ii baga in seama televiziunea, care pacaleste poporul.

- V-a prins bine in viata sa fiti foarte artagos?

- Nu sunt artagos. Lumea ma vede violent pentru ca e ea mediocra. Eu ii descopar doar gaurile din cascaval.

- V-ati gandit sa compuneti vreodata un imn anticomunist, care sa capete forta de simbol?

- Am avut un imn in suflet, in care i-am omorat pe toti. Orice comunist in fata mea a fost mort. Mergea, era viu, dar nu era ca inainte de a ma cunoaste pe mine. Muzica a fost refugiul si arma mea cea mai puternica. Am facut-o cu talent dat de Dumnezeu, iubire si respect fata de oameni.

- Cum a primit publicul cartea dvs., "Tara lui Johnny"?

- Se vinde senzational, dar imi pare foarte rau ca nu mai exista in tara asta pamfletari, care sa critice, si am ajuns sa fac eu meseria lor. Nu e just. inseamna ca undeva, la capitolul asta, am ajuns o umbra. Erau oameni care scriau lucrurile astea, in frunte cu Tanase, criticau, cu umor. Aveam personalitati care manuiau condeiul precum faceam eu muzica. Eu am scris din distractie. Nu m-am asteptat ca lansarea cartii sa capete o asemenea amploare si sa vina la autografe peste 800 de oameni.

- V-a criticat cineva pentru aceasta carte?

- Nu mi-a spus nimeni nimic. Probabil au considerat ca am avut un mesaj clar si am vorbit pe limba oamenilor simpli. Plesu si Patapievici, de exemplu, pot vorbi mai putin pe limba poporului. Le e mai greu, dar mie mi-e mai usor, pentru ca n-am ajuns la nivelul lor, ca sa le citesc articolele. Acum, Plesu e mai domolit, mai sarmant si vorbitor neintrecut. Patapievici e pe drumul bun, scrie pe intelesul oamenilor.

La inceput, nu-l intelegeai, cum nu puteai sa-l pricepi nici pe Dan Haulica la vernisaje. Cand imbatranesc, oamenii incep sa se apropie de sursa primara. E important sa vorbesti pe limba poporului, sa spui cuvinte care sa-i miste in suflet. Eu am o cultura underground, ei au umblat mai mult prin biblioteci. Mie mi-e mai usor, pentru ca vin din mahala. Le recomand tuturor oamenilor de cultura sa coboare intotdeauna printre oameni, cum coborau Nicolae Iorga si Vulcanescu. Ei vorbeau si cu un maturator de strada.

- Cum traieste cetateanul Johnny Raducanu?

- Ca orice om nepricopsit. Nu am nici un fel de binefacere. Stau intr-o garsoniera in care nu mai am loc sa ma misc, cand cant la pian bat toti in tevi, n-am unde sa parchez masina si nu prea mai pot sa merg cu ea pentru ca e balamuc prea mare pe strazi. Soferii sunt indisciplinati, fara cultura si merg pe strada in functie de ce automobil ai. Daca al tau e romanesc, iar al lui german, trebuie sa te feresti.

- Cand ati fost ultima data fericit?

- Fericiri nu prea mai am. Am fost in cateva ocazii, dar acum nu mai sunt. Am alte fericiri - cand ma scol in fiecare zi. E un fel de "gift" al Lui Dumnezeu, sa ma trezesc intreg!

- O mare durere ne-a cuprins pe toti. Papa Ioan Paul al II-lea s-a stins, lasand in urma, parca, o muzica trista...

- Unicitatea Papei Ioan Paul al II-lea nu a constat in faptul ca avea o mare influenta asupra Bisericii Catolice, in fruntea careia era, ci in faptul ca era un om care facea pace in toate bisericile si religiile. A fost singurul iubit de toata lumea. Chiar si punkerii care pictau zidurile si erau respinsi de societate l-au primit la Berlin cu bratele deschise si l-au iubit. Era mare nevoie de el, pentru ca aducea impreuna, peste tot, oameni de rase si religii diferite. ii facea sa se accepte unii pe altii. E pacat ca a trebuit sa moara, pentru ca mai putea face, inca, multe lucruri incredibile pentru umanitate. Problema cea mai importanta, acum, la Vatican, este urmatoarea: cine il va inlocui? Ma gandesc, totusi, ca e de neinlocuit.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.