La doi ani de cand a fost publicat prima data, acest roman domina in continuare topurile best-seller-urilor

In urma cu doi ani, cam pe vremea aceasta, editura new-yorkeza Doubleday s-a hotarat sa publice un thriller istoric intr-un tiraj de 85.000 de exemplare, fiind convinsa ca desi autorul acestuia este foarte putin cunoscut, are sanse sa atraga atentia publicului american. "Bineinteles ca ne-am asteptat ca romanul sau sa aiba succes, dar nici macar in visele noastre nu am sperat vreo clipa sa devina o carte de referinta in istoria celor mai de succes tiparituri", a precizat Stephen Rubin, presedinte al Grupului Doubleday Broadway Publishing.

25 de milioane de copii in 44 de limbi

Conform ultimelor informatii, furnizate de CNN, in momentul de fata peste 25 de milioane de copii ale acestui roman tradus in 44 de limbi s-au vandut in toate colturile lumii si nu exista nici un semnal care sa indice faptul ca interesul pentru "Codul lui Da Vinci" ar fi scazut in intensitate in ultima vreme. Mai mult decat atat, vanzatorii de carte sunt de parere ca romanul lui Dan Brown are toate sansele sa ramana in fruntea vanzarilor in 2005 si sunt convinsi ca ecranizarea acestuia, incredintata reputatului regizor Ron Howard ("A Beautiful Mind"), va spori numarul cititorilor.

"America se afla de doi ani in fruntea topurilor romanelor de fictiune, situatie care nu-mi amintesc sa se mai fi intamplat vreodata. Mai mult decat atat, oamenii au inceput sa intre in librarii si sa ceara romane asemanatoare sau alte carti semnate de Brown. Este vorba pur si simplu de un fenomen numit "Codul lui Da Vinci", spune specialistul in vanzari, Bob Wietrak. Astfel, multumita "Codului", Dan Brown a reusit incredibila performanta de a-si vinde si romanele publicate anterior. "Deception Point", publicat pentru prima data in 2001, are acum un tiraj de 3,7 milioane de exemplare, conform editurii "Simon & Schuster", prima care a publicat romanele lui Brown. De asemenea, "Ingeri si demoni", publicat in 2000 si in care apare protagonistul din "Codul lui Da Vinci", Robert Langdon, are in momentul de fata un tiraj de opt milioane de exemplare. Editura Doubleday pregateste in prezent aparitia unei editii ilustrate a "Codului", care va fi trasa in peste 900.000 de exemplare.

La succesul fara precedent al acestui roman a contribuit si faptul ca a fost distribuit la scara extrem de larga, putand fi gasit oriunde, de la magazinele din aeroporturi pana la standurile din supermarketuri.

Secretul succesului

Dupa cum stiu deja milioane de cititori din lumea intreaga, "Codul lui da Vinci" debuteaza cu asasinarea lui Jacques Sauniere, curator al Muzeului Louvre din Paris. In ultimele clipe de viata, acesta isi da seama ca a ramas singura persoana purtatoare a unui secret vital pentru omenire. Mai tarziu in acea noapte, profesorul de la Universitatea Harvard, Robert Langdon, un fel de Indiana Jones contemporan, este trezit din somn de catre un agent federal francez, care il duce la Louvre.

Langdon, care studiaza simbolurile, avusese progamata o intalnire cu Sauniere, la care curatorul nu-si facuse insa aparitia. Sauniere este gasit dezbracat, cu picioarele si mainile intinse. Langdon isi da seama ca pozitia curatorului seamana perfect cu cea a "Omului Vitruvian", faimoasa schita a lui Leonardo Da Vinci. Profesorul american isi aminteste ca Sauniere este pasionat de tot ce a creat Leonardo da Vinci si ca acestuia din urma ii placea sa ascunda mesaje in operele sale de arta. El reuseste sa descifreze treptat indiciile lasate de curator, acestea fiindu-i furnizate de capodopere precum "Mona Lisa" sau "Cina cea de Taina". De asemenea, profesorul american isi aminteste ca Leonardo apartinea unei organizatii care pazea un secret stravechi care are legatura cu Sfantul Graal si viata lui Iisus Hristos.

Dan Brown, care lucreaza la o continuare a acestui roman, crede ca reteta succesului cartii sale sunt "secretele" si "misterele". "Cred ca multa lume este pasionata de secrete", spune el. Ideea "Codului.." i-a venit pe cand studia istoria artei la Universitatea din Sevilla, Spania, unde a aflat despre "misterele din picturile lui Da Vinci". Pana in 1996, Brown a fost profesor de engleza la o scoala exclusivista din Statele Unite. A renuntat la slujba sa pentru a se dedica scrisului, decizie pe care a luat-o la scurt timp dupa ce intr-o vacanta a citit un roman scris de Sydney Sheldon si si-a dat seama ca poate scrie mult mai bine decat acesta.

Industria Codului

Succesul "Codului lui da Vinci" a inspirat o serie de alte carti, inclusiv volume care incearca sa explice istoria din spatele cartii, iar anul acesta se asteapta sa apara si alte volume asemanatoare - thrillere istorice care contin mistere sau coduri care trebuie descifrate. Una dintre aparitiile cele mai asteptate este romanul "Istoricul" a lui Elizabeth Kostova, in care o tanara il cauta pe Dracula. Speculatiile lui Brown au fascinat si au infuriat deopotriva publicul din intreaga lume. Afirmatiile sale au fost negate de istorici si teologi si au provocat un protest fara precedent in randul romano-catolicilor si protestantilor conservatori, care afirma ca personajele lui Brown intineaza crestinismul. Astfel au aparut si volumele anti- "Da Vinci" inclusiv "Farsa Da Vinci", "De-codarea da Vinci" sau "Adevar si fictiune in Codul lui Da Vinci".

Tot din cauza acestei carti, expertii in arta si clericii conservatori au organizat un neobisnuit "proces" in orasul natal al lui Leonardo Da Vinci, pentru a dezbate aceasta problema. Alessandro Vezzosi, directorul muzeului Leonardo, a promis ca va publica fotografii si documente care sa demonstreze ca best-seller-ul lui Brown contine mai multe greseli si inadvertente istorice.

Atunci cand volumul nu este atacat, este exploatat. Au aparut produse secundare ale acestuia, ca "Cum sa spargeti Codul lui Da Vinci", "Cum sa rezolvati Codul lui Da Vinci" etc. Mai mult decat atat, thrillerul mistic a inspirat si o mini-industrie a turismului european, cu turisti care incearca sa urmareasca si sa rezolve enigmele Codului.

Un brutar din Portland, Maine, care si-a pierdut aproape toti clientii de cand a aparut moda dietelor cu putine calorii, a inventat acum o alternativa a dietei Atkins, care se numeste "Dieta Da Vinci" cu care spera sa ii convinga pe clienti sa consume din nou paine.

In timp ce editorii si cititorii abia asteapta urmatorul thriller al lui Brown, "Cheia lui Solomon", se pare ca autorul nu se grabeste, el aflandu-se la conacul sau din New Hampshire "documentandu-se pentru urmatorul roman".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.