Magnatul Rosal are mari planuri de extindere pe piata media

Silviu Prigoana vrea sa se extinda din nou in domeniul mass-media. Magnatul Rosal are in plan deschiderea unei prime televiziuni regionale la nivel european, prin preluarea licentei Oltenia TV, a unui post dedicat studentilor politehnisti, Sigma TV, precum si a unuia care va copia Wheather Channel, difuzind numai informatii meteo grafice, fara prezentatori specializati, Meteo TV.

Primul pas in planurile de afaceri pe care le are Silviu Prigoana este preluarea licentei Oltenia TV, pentru care se afla in faza de asteptare a aprobarii de la Consiliul National al Audiovizualului (CNA). Prigoana a declarat pentru EVZ ca a avut discutii, in ultimele doua saptamini, cu Adrian Berceanu si cu Samir Sprinceana, cei doi asociati care detineau defuncta Oltenia TV, inchisa din cauza lipsei de rentabilitate. Intre timp, Sprinceana s-a retras din afacere. Berceanu si Sprinceana au fost pina la inceputul lunii parteneri si intr-o alta firma, Grupul Kyra, cu activitate in productia de confectii. Oltenia TV a ramas la Berceanu, iar Kyra Grup la Sprinceana. "A fost o intelegere intre doi vechi prieteni si parteneri de afaceri. Am evaluat ambele nume la aceeasi valoare si ne-am retras fiecare intr-una din ele", a spus Sprinceana.
Silviu Prigoana are de gind sa fie o prezenta pe piata televiziunilor regionale. El crede ca televiziunile vor emite pe euroregiuni, adica peste granite, dupa aderarea la Uniunea Europeana in 2007. "Vreau sa resuscitez Oltenia TV ca televiziune regionala. Am o problema pentru ca tehnica e destul de veche, si alta cu publicitatea. Detergentii nu s-au lipit ei de Realitatea, d-apai de o televiziune regionala", a mai spus Prigoana.

Patronii de la Oltenia TV au solicitat CNA intreruperea emisiei pentru 30 de zile pe data de 17 februarie, iar acum asteapta acceptul autoritatii audiovizuale pentru a transfera licenta catre Prigoana. Motivul invocat atunci de Sprinceana pentru inchiderea postului a fost ca nu mai putea fi profitabil din cauza ca nu era retransmis de suficient de multi distribuitori prin cablu.

Seful Rosal va muta emisia la Bucuresti si va folosi echipamente digitale moderne deoarece acelea de la Oltenia TV sint foarte vechi. "Nu se mai face televiziune pe banda, in afara de niste rafturi, tot ce e acolo sint fiare vechi, n-am ce sa fac cu ele", spune acesta. La infiintare, studiourile Oltenia TV aveau in dotare echipamente cumparate din Elvetia, de la un post al carui proprietar a vindut activele dupa inchiderea acestuia. Echipamentele de tip U-Matic, precum acelea de la Craiova, nu se mai achizitioneaza in Romania din 1993, singurii care aveau atunci astfel de dotari fiind cei de la
Tele 7abc si TVR.
Prigoana intentioneaza sa emita in cit mai scurt timp dupa ce primeste acceptul de la CNA. "Trei sau patru zile vom emite mai mult din arhiva si citeva reportaje, pina reusim sa punem pe picioare tot", mai spune Prigoana.

Celelalte ambitii ale lui Silviu Prigoana

In afara de Oltenia TV, omul de afaceri mai are citeva televiziuni "pe teava". Una este Sigma TV, a carei licenta a preluat-o, si care se va adresa in principal studentilor politehnisti. "Va emite 24 din 24, din sase studiouri amplasate in centrele politehnice din tara. Sint 600.000 de studenti si, poate, vrea si cite o mama sa vada ce mai face copilul ei, asa ca eu cred ca e un proiect bun", sustine Prigoana. O alta idee este Meteo TV, un post care va transmite numai informatii despre vreme, fara sa aiba prezentatori sau productii, pe modelul american Wheather Channel.

Nu lucreaza numai pentru el

Unul dintre proiectele la care lucreaza Digital High, una dintre companiile patronate de Silviu Prigoana, este Cosmos TV, post despre care EVZ va informa cu citeva saptamini in urma ca este patronat de Ciprian Tanasescu, fiul senatorului PRM de Ilfov Dan Claudiu Tanasescu. "Nu ma intereseaza daca e sau nu al PRM. Eu, pentru 500.000 de euro, trebuie sa predau la cheie, pe 31 martie, televiziunea", afirma Prigoana.

Cunoscutul om de afaceri a intrat pe piata media de mai multi ani. Primul sau proiect a fost Realitatea TV, pe care a cesionat-o "pe gratis", asa cum spune chiar el, pentru ca era aproape de faliment. "Am dat Realitatea cu o luna inainte ca nu mai pot plati impozitele la stat. Am vazut ca nu merge. Asta e. O afacere nu e un copil, poti sa o inchizi oricind", sustine Prigoana.
"Evenimentul zilei" a solicitat televiziunilor importante de pe piata reactii la planurile audiovizuale ale lui Silviu Prigoana. Acestea au preferat sa nu se pronunte insa.

Imperiul lui Prigoana in AD 2005

Deocamdata, Silviu Prigoana detine doar doua posturi TV, de muzica populara si manele. El nu se rusineaza deloc de profilul acestora: "Am facut televiziune de manele pentru ca asta vor romanii. Cind vor vrea muzica bisericeasca o sa fac Crucifix TV".

Primul infiintat, Etno TV, este unul dintre putinele pentru care cablistii platesc. La inceputul lui februarie, Prigoana a lansat si Taraf TV, specializat in manele. Rares Gardus, asociatul omului de afaceri la cele doua posturi, spune ca cererea de pe piata depasea oferta: "Am constatat ca Etno TV a rezistat cu succes aparitiei Favorit TV, postul fratilor Micula. Ba chiar a crescut. Aveam si o mica problema cu licenta, care era pe etnografie si folclor. Am cerut si ni s-a dat si o licenta pentru manele. In momentul de fata, Taraf TV nu este un canal cu plata", afirma Gardus.

Fata de o televiziune generalista, care traieste din reclama, rentabilitatea unui canal ca Etno TV vine din taxele platite de cablisti, dar si din banii obtinuti de la manelistii care isi promoveaza clipurile. "Pretul de rotatie al unui clip este de 25 de euro, precizeaza Gardus. Cind e vorba de nume mari si multe difuzari, putem ajunge si la 3-4 euro pe difuzare". Prigoana si Gardus planuiesc o retea de tip Discovery, in care Etno TV sa fie postul-mama, si care sa promoveze mai multe canale specializate, ca Taraf TV. Gardus estimeaza ca valoarea unei televiziuni ca Etno este de aproximativ cinci milioane de euro: "In momentul de fata, fara investitii, postul produce in jur de 600.000 euro pe an. Faceti si dumneavoastra o socoteala, luind in considerare faptul ca licenta este acordata pe opt ani", explica Gardus.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.