O echipa condusa de cercetatorul american Robert Sarmast sustine ca a gasit dovezi ale existentei Atlantidei si ca vestigiile civilizatiei evocate de Platon s-ar afla pe fundul Marii Mediterane, intre Cipru si Siria. Sarmast a aratat ca echipa lui, care a scanat fundul Marii Mediterane vreme de sase zile, a localizat urmele unor asezari umane la aproximativ 1500 metri sub nivelul marii, la o distanta de 80 de kilometri de coasta sud-estica a Ciprului. "Drumul pana aici a fost lung, dar azi ne-am primit rasplata. Ce ar putea fi acolo, daca nu Atlantida?", a declarat cercetatorul american in cadrul unei conferinte de presa, la Limassol.

Sarmast, care a inceput sa caute Atlantida in urma cu zece ani, este sigur ca si-a atins scopul. "In acest moment nu putem furniza dovezi tangibile, pentru ca ruinele sunt ingropate sub cativa metri de sedimente, dar avem dovezi indirecte de netagaduit", a spus cercetatorul, fara a preciza care sunt acestea.

"Speram ca expeditiile viitoare vor permite indepartarea sedimentelor si aducerea unor dovezi materiale", a adaugat el, precizand ca are nevoie de fonduri suplimentare de 250.000 de dolari pentru a organiza cu succes o asemenea expeditie.

Sarmast a publicat in 2003 o carte intitulata "Descoperirea Atlantidei: surprizele Insulei Cipru", in care afirma ca Cipru este ceea ce a ramas dupa scufundarea insulei atlantilor. Potrivit propriilor afirmatii, descoperirile sale respecta intocmai indiciile date de Platon in dialogurile "Timaios" si "Critias". Aceste doua texte sunt primele surse scrise care mentioneaza existenta Atlantidei, descriind-o drept vatra unei civilizatii infloritoare care ar fi fost inghitita de ape in a doua jumatate a mileniului al doilea i. Hr. Ipoteza cea mai raspandita privind localizarea Atlantidei este ca aceasta s-ar fi aflat la vest de ceea ce anticii numeau "coloanele lui Hercule", adica Stramtoarea Gibraltar. Alte teorii au plasat Atlantida in Crimeea, America, Sahara sau Antarctica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.