Cristian Mungiu a declarat la New York ca este dezamagit de reactia unor reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane cu privire la pelicula sa, dar si ca este ingrijorat in ceea ce priveste cultura cinematografica a publicului roman, potrivit MEDIAFAX.

Lungmetrajul "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, face parte din selectia oficiala a Festivalului International de Film de la New York, care se desfasoara intre 28 septembrie si 14 octombrie.
Cu aceasta ocazie, cineastul roman a vorbit cu jurnalistii de la site-ul Indiewire, potrivit carora, in urma premierei de la Cannes a filmului "Dupa dealuri", aceasta pelicula "fenomenala" nu a avut parte de reactiile care i se cuveneau.

Cristian Mungiu a povestit pentru Indiewire cum unul dintre reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane nu a fost foarte incantat de tema filmului "Dupa dealuri", care a primit anul acesta, la Cannes, premiul pentru cel mai bun scenariu, dar si premiul pentru cea mai buna interpretare feminina (acordat ex-aequo Cristinei Flutur si Cosminei Stratan).

Astfel, Mungiu a vorbit despre reactia unui preot roman, dupa avanpremiera "Dupa dealuri" de la Vaslui, la sfarsitul lui septembrie.

"A crezut ca filmul pune Biserica Ortodoxa Romana si Romania in general intr-o lumina proasta, dar acesta este un caz special. Nimeni nu spune ca filmul acesta reprezinta biserica romana. In acelasi timp, este parerea sa asupra lucrurilor. La fel cum filmul nu reprezinta imaginea intregii biserici, sper ca nici reactia lui sa nu fie reactia bisericii in general. Sper ca ulterior vor intelege ca aceasta este cea mai echilibrata maniera de a prezenta subiectul", a adaugat Mungiu.

"Oamenilor nu le place ca lucrurile sa fie puse sub semnul intrebarii. Eu as spune ca trebuie sa pui totul sub semnul intrebarii. Chiar si Dumnezeu are un simt al umorului pe care oamenii bisericii nu il inteleg. Nu le poti cere oamenilor sa nu aiba o parere despre ceva. Nu este rezonabil. Tocmai despre acest lucru este filmul, despre dorinta de a lua decizii exact asa cum iti dicteaza mintea si sufletul si credinta, atat timp cat iti asumi si responsabilitatea si vina. Trebuie sa iei decizii singur", spune regizorul premiat cu Palme d'Or in 2007.

Citeste si:
Ce își dorește Oana Roman pentru fiica ei, după despărțirea de...
Ce își dorește Oana Roman...

Despre publicul care merge la cinema in Romania, Mungiu a declarat:

"Sincer sa fiu, publicul din Romania nu este format din foarte multi oameni. Am pierdut aproape toate cinematografele. Oamenii care au crescut vazand filme in cinema acum vad filme acasa. 'Politist, adjectiv', de exemplu, si majoritatea filmelor din noul val nu vor avea niciodata incasari mai mari de 10.000 - 15.000 de euro, ceea ce este foarte putin".

Regizorul roman a mai spus ca, probabil, filmele romanesti au mai multi spectatori in strainatate decat "acasa". Pe de alta parte, Mungiu a precizat ca publicul a fost expus foarte mult timp la filme pe care le-a vazut doar ca pe o forma de divertisment, iar noul val cinematografic a adus o cu totul alta maniera de a face cinema pe marile ecrane.

"Nici noi nu le facem viata usoara spectatorilor. Este un mod foarte riscant de a intelege cinematografia si de a lucra", a adaugat el.

Citeste si:
Festivalul Cannes 2022: TOP 10 filme care merită urmărite la ediția...
Festivalul de Film de la...

Mungiu a marturisit ca se gandeste sa faca un film in alta limba decat romana, cu actori americani, pe care sa ii aduca intr-un sistem de lucru mai apropiat de al lui.

"Am vorbit cu cativa actori foarte interesanti, dar bineinteles ca nu o sa dau nume. Dar ce as vrea sa fac ar fi sa le dau oamenilor ocazia sa faca un lucru care sa ii puna intr-o lumina complet diferita de imaginea lor obisnuita (...) un asemenea proiect ar fi tentant", a spus Mungiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.