Bolshaja kniga (Marea carte), cel mai important premiul literar rus, a fost acordat pe 29 noiembrie in cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Moscova.

Premiul intai a constat in suma de trei milioane de ruble (aproximativ 100.000 de dolari) si a fost castigat de Mihail Siskin cu romanul “Pismovnik”.

Romanul “Pismovnik” este de o simplitate deconcertanta: o femeie, un barbat si scrisorile lor de dragoste. O casa la tara, prima iubire. Scrisorile lor vorbesc despre tot ceea ce se poate intampla in viata: despre familie, despre copilarie, despre bucurie si despre tristete; impreuna alcatuiesc romanul unei iubiri, sau poate al unei morti, fiindca „nicio carte mare, niciun tablou nu sunt deloc despre iubire. Numai lasa impresia ca sunt despre iubire, ca sa fie interesante. Dar, de fapt, sunt despre moarte. In carti, iubirea e un fel de scut, mai bine zis, un fel de legatura peste ochi. Ca sa nu vezi. Ca sa nu fie asa de infricosator.“

Cel de-al doilea castigator a fost Vladimir Sorokin cu romanul “Metel” („Viscolul“), in care spune povestea unei calatorii aproape kafkiene pe care cei doi protagonisti, un medic si calauza lui, incearca sa o duca la bun sfarsit pe un viscol naprasnic. La capatul drumului, pe medic il asteapta victimele unei boli misterioase care transforma oamenii in zombi, insa infernul hibernal se va dovedi fara scapare.

Romanul s-a bucurat si de premiul New Prose, oferit de Fundatia Mihail Prohorov.

Premiul al treilea, care a adus castigatorului suma de un milion de ruble, a fost inmanat lui Dmitri Bikov pentru romanul “Ostromov”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.