Cineastul danez Lars von Trier a declarat ca a fost interogat, miercuri, de politia daneza privind afirmatiile sale controversate legate de Hitler pe care le-a facut in timpul editiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes.

"Astazi, la ora 14.00, am fost chestionat de politia din regiunea Sjaelland, in legatura cu rechizitoriul preliminar al procurorului din orasul Grasse (Franta), din august 2011, despre o posibila incalcare a legilor franceze privind preamarirea crimelor de razboi", a declarat Lars von Trier intr-un comunicat.

"Incalcarea legislatiei franceze se refera la declaratiile (cineastului, n.r.) facute intr-o conferinta de presa la Cannes, in mai 2011", se afirma in acelasi comunicat.

"In virtutea acestei incalcari grave, am ajuns la concluzia ca nu pot sa ma exprim fara ambiguitate. Din acest motiv am decis ca, incepand de astazi, sa nu mai fac declaratii publice", a adaugat cineastul danez, potrivit MEDIAFAX.



Contactat de AFP, procurorul din Grasse, Jean-Michel Cailleau, a dezmintit existenta acestui rechizitoriu. "Nu este coerent, nu pot sa cer un rechizitoriu, deoarece nu sunt judecator de instructie, a declarat el.

"Insa nu am ramas nici cu bratele incrucisate dupa ceea ce s-a spus la Festivalul de la Cannes. De atunci, am facut cateva investigatii si am cerut in aceasta vara autoritatilor judiciare daneze sa ne spuna daca afirmatiile facute la Cannes pot atrage anumite urmari ca infractiune penala, potrivit legislatiei daneze", a adaugat procurorul francez.

"In acest caz, ei pot continua, la fel cum si noi putem sa continuam. Decizia mea nu a fost inca luata. Daca danezii vor spune ca acest caz este de competenta lor, atunci nu il vom ancheta in Franta", a explicat Jean-Michel Cailleau.

Jean-Michel Cailleau a mai spus ca, in cazul in care va continua ancheta, cineastul danez va fi cercetat pentru "laudarea crimelor de razboi".


Renumit pentru provocarile sale, Lars von Trier a tinut prima pagina a ziarelor din lumea intreaga dupa ce a afirmat ca simte "putina compasiune pentru Hitler", in timpul Festivalului de la Cannes, cu ocazia prezentarii celui mai recent film al sau, intitulat "Melancholia".
Citeste si:
TOP 15 filme scandaloase INTERZISE in cinema
TOP 15 filme scandaloase...

"Spun doar ca il inteleg (pe Hitler, n.r.), ca om. Nu a fost cu adevarat un tip curajos, dar inteleg multe lucruri din felul lui de a fi si il simpatizez putin", a spus cineastul danez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.