Regizorul Lars Von Trier a declarat intr-o conferinta de presa organizata in cadrul Festivalului de Film de la Cannes, ca il "intelege pe Hitler", chiar daca el "nu era cu adevarat un tip curajos", aceasta declaratie declansand o anumita nemultumire in randul spectatorilor.

"Il inteleg pe Hitler. Consider ca a facut lucruri rele, cu siguranta, insa pot sa mi-l imaginez asezat pe scaun in buncarul lui, la sfarsit", a declarat cineastul danez, al carui film "Melancholia" a fost prezentat miercuri seara in competitia oficiala, scrie MEDIAFAX.

"Spun doar ca il inteleg ca om. Nu era cu adevarat un tip curajos, insa inteleg multe lucruri din personalitatea lui si il simpatizez putin. Insa, bineinteles, nu sunt pentru declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, nu sunt contra evreilor",
a adaugat Lars Von Trier, care a ramas fidel reputatiei sale de cineast provocator.

"Bineinteles ca sunt alaturi de evrei, dar nu prea mult, pentru ca Israelul te scoate intr-adevar din sarite",
a continuat regizorul danez, in fata unei asistente impartite intre rasete si taceri jenate.

Alaturi de el, principala actrita din film, Kirsten Dunst, evident jenata de comentariile regizorului danez, a murmurat la un moment dat "Oh my God!" ("O, Dumnezeule!"), intorcandu-se spre partenera ei din film, actrita franceza Charlotte Gainsbourg, al carei tata, Serge Gainsbourg, era evreu de origine rusa.

  • Lars Von Trier a facut aceste comentarii in timp ce a raspuns unei intrebari a jurnalistilor despre originile sale germane, pe care le-a descoperit in 1989, dupa moartea mamei sale, dar si in legatura cu declaratiile lui recente pentru o revista daneza, referitoare la "gustul sau pentru estetica nazista".

"Ceea ce vreau sa spun cu aceste cuvinte este faptul ca imi place cu adevarat foarte mult Speer (Albert Speer, arhitectul lui Hitler, n.r.)", a adaugat cineastul danez. "Imi place mult Albert Speer. Chiar daca el nu a fost una dintre cele mai bune creatii ale lui Dumnezeu, el a avut acel talent pe care a putut sa il exerseze" in timpul regimului nazist, a adaugat Lars Von Trier.
Citeste si:
Cannes 2011: Romanii nu au mai avut succes ca alta data
Cannes 2011: Romanii nu au...

Lars Von Trier si-a incheiat acest interviu stanjenit si razand cu stangacie: "Ok, sunt un nazist".

  • Nascut pe 30 aprilie 1956, in Danemarca, Lars von Trier este unul din regizorii ale caror creatii au influentat semnificativ cinematografia europeana. Absolvent al Scolii de Film Nationale Daneze, Von Trier a debutat in lungmetraj in 1984, cu "The Element of Crime", pentru care a obtinut, la Festivalul de la Cannes, marele premiu pentru tehnica.

Cariera regizorului mai include titluri celebre, precum "Abisul sufletului/ Breaking the Waves", distins cu marele premiu al juriului la Cannes (1996), "Dansand cu noaptea/ Dancer in the Dark", castigator al trofeului Palme d'Or, "Dogville" (2003), premiat cu European Film Award, "Manderlay" (2005) si "Seful sefilor/ The Boss Of It All" (2006).
Citeste si:
Castigatorii Premiilor Gopo
Castigatorii Premiilor Gopo

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.