Cineastul canadian James Cameron, regizorul unor filme cu mare succes de casa, precum "Titanic" si "Avatar", si-a realizat un vis din copilarie, primind tiltlul de "explorator rezident" din partea prestigioasei reviste National Geographic, informeaza AFP.

"Sa fiu numit explorator este o mare onoare si un rezultat la fel de uimitor ca atunci cand esti premiat cu Oscar de catre Academia de film americana", a declarat James Cameron.

James Cameron a intrat astfel in cercul restrans de exploratori pentru National Geographic, in acelasi timp cu specialistul spaniol in ecologie marina Enric Sala.

"Fiind adolescent, nu visam la nimic altceva decat sa devin un explorator al oceanelor. De fapt, la varsta de 16 ani, locuind intr-un orasel din Canada, aflat la o distanta de 800 de kilometri de ocean, mi-am luat licenta in scufundari marine", a adaugat cineastul canadian.

In noua lui calitate de "explorator rezident", James Cameron va pilota un submarin de mici dimensiuni care va putea sa coboare la adancimi de pana la 11.000 de metri, pentru a vizita "o parte a oceanului, niciodata observata de om si abia zarita prin lentilele camerelor robotizate".

James Cameron participa la constructia acestui mic submarin cu un singur loc si va fi unul dintre cei doi piloti care vor plonja succesiv in celebra Groapa a Marianelor din Oceanul Pacific, cu cea mai mare adancime cunoscuta de pe Terra, transmite MEDIAFAX.

Micul submarin se va scufunda cu o viteza de 6 - 7 ori mai mare in comparatie cu majoritatea submarinelor actuale ce au la bord un echipaj uman, a caror viteza medie de coborare este de 30 de metri/ minut.

"Obiectivul nostru este de a ajunge pe fundul oceanului in mai putin de o ora, ceea ce ne va permite sa petrecem acolo sase sau sapte ore pentru diverse cercetari stiintifice, sa facem fotografii, sa recoltam esantioane sau sa descoperim noi specii", a declarat James Cameron.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.