Loverboy-ul lui Catalin Mitulescu ar fi al 56-lea film romanesc care isi face intrarea in lume pe Coasta de Azur, la Festivalul de la Cannes, cel care poate asigura dintr-un poignee, ca nici un alt eveniment de gen din lume, celebritate si recunoastere.

Povestea Romaniei la festivalul inaugurat la un an dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial a inceput chiar la prima editie, in octombrie 1946, cu o ecranizare dupa un basm de Carmen Sylva (pseudonimul literar al Reginei Elisabeta a Romaniei), "Florea Reginei", filmata de Paul Calinescu in vara aceluiasi an undeva in muntii Ciucas. Un scurtmetraj de 20 de minute care figura in competitia principala, dedicata lungmetrajelor.

  • Pentru presa vremii, Cannes-ul nu insemna (inca) mare lucru, de aceea s-a scris putin despre primele drumuri ale cineastilor romani pe Croazeta, mai ales in anii 50-60.

Dupa o documentare atenta in arhivele Festivalului de la Cannes, Filmreporter.ro alcatuieste, pentru prima data, lista completa a peliculelor selectionate in cei 64 de ani de festival.

Ne ies 56 de filme la numaratoare si peste 30 de regizori, unii invitati de mai multe ori
. Campionii selectiilor la Cannes – am luat in considerare toate sectiunile, inclusiv cele paralele (Semaine de la Critique si Quinzaine des Réalisateurs) si Cinefondation – sunt Lucian Pintilie, de sase ori prezent in festival, de cinci ori pentru Romania si o data pentru Iugoslavia, cu Pavilion VI (1979), Catalin Mitulescu (trei scurtmetraje si doua lungmetraje, plus un Palme d’Or pentru Trafic), Ion Popescu Gopo (trei scurtmetraje si un lungmetraj, S-a furat o bomba, plus un Palme d’Or pentru Scurta istorie). Trei filme in diferite sectiuni au avut si Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Ion Bostan.

In ce priveste premiile, ele sunt deja cunoscute si documentate: cinci Palme d’Or-uri, dintre care unul singur pentru lungmetraj, Cristian Mungiu cu "432". Celelalte le-au revenit lui Gopo (Scurta istorie, 1957), Mirel Iliesiu (Cantecele renasterii, 1969), Catalin Mitulescu (Trafic, 2004) si Marian Crisan (Megatron, 2008).

Lor li se adauga patru premii ale sectiunii Un Certain Regard, dintre care unul inventat special pentru o actrita romanca, Dorotheea Petre din Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii.

  • Descopera care a fost primul lungmetraj selectionat vreodata in competitia de la Cannes, precum si lista filmelor selectionate la Cannes din 1946 pana in 2011, pe filmreporter.ro.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.