Cineastul franco-elvetian Jean-Luc Godard, caruia ii va fi decernat, in luna noiembrie, un Oscar pentru intreaga cariera, a anuntat ca nu se va deplasa la Los Angeles pentru a-si primi statueta

"Dupa doua luni de schimburi epistolare cordiale cu Tom Sherak, presedintele Academiei, Jean-Luc Godard ne-a anuntat cu regret ca nu va putea asista la gala Governors Awards de pe 13 noiembrie, pentru a-si primi acea statueta", se afirma in comunicatul emis de Academia de film americana, care nu explica insa si motivele care l-au determinat pe cineast sa ia aceasta decizie, relateaza MEDIAFAX.

Jean-Luc Godard, in varsta de 79 de ani, "a multumit inca o data pentru premiu si le-a adresat urari de bine" "celor trei muschetari", asa cum le-a spus regizorului Francis Ford Coppola, actorului Eli Wallach si criticului de cinema Kevin Brownlow.

In seara galei, Academia de film americana va aduce un omagiu cineastilor premiati, difuzand extrase din filmele lor si declaratiile unor admiratori - foarte numerosi la Hollywood. Statueta va fi expediata la domiciliul din Elvetia al lui Jean-Luc Godard, au precizat reprezentantii Academiei de film americane.

Dupa ce Academia de film americana a anuntat ca Godard va primi premiul Oscar onorific, directorul executiv al institutiei, Bruce Davis, a declarat pentru publicatia The Hollywood Reporter ca nu s-a putut lua legatura cu regizorul si ca nu se stie daca acesta va participa la ceremonie. Tacerea lui Godard a dat nastere la speculatii potrivit carora va refuza premiul, fiind cunoscuta aversiunea acestuia fata de Hollywood.

La inceputul lunii septembrie, Jean-Luc Godard a parut interesat de o eventuala calatorie la Los Angeles, declarand ca va veni sa isi ridice statueta daca timpul i-o va permite.

Academia de film americana (The Academy of Motion Picture Arts and Sciences) a decis, anul trecut, sa mute ceremonia decernarii premiilor Oscar onorifice in cadrul unui banchet separat organizat in noiembrie, pentru a castiga mai mult timp pentru celelalte trofee din timpul galei Oscarurilor.

Citeste si:
TOP 10 cele mai scumpe oraşe din lume în 2022
TOP 10 cele mai scumpe oraşe...

De-a lungul timpului, doar cativa destinatari ai acestor premii nu au venit sa ridice celebra statueta, printre care s-a numarat si Audrey Hepburn (care a murit in acel an, 1993).

Godard are si faima de a nu aparea la evenimente formale. In 2007, el ar fi trebuit sa fie prezent la ceremonia Academiei de film europene, cand i s-a decernat premiul pentru intreaga activitate. In ultimul moment, acesta a decis sa stea acasa, motivandu-si absenta printr-un mesaj bizar.

Godard este cunoscut pentru ideile sale comuniste si pentru faptul ca mereu a avut o parere proasta despre Statele Unite ale Americii si Hollywood. Desi filmul sau "Cu sufletul la gura/ A bout de souffle" (1960) a devenit un clasic si l-a facut celebru, transformandu-l pe regizor intr-unul din promotorii Noului val cinematografic francez, Godard a refuzat constant ofertele marilor studiouri si a facut aproape toate cele 70 de filme ale sale din bani putini, in limba sa materna.

Citeste si:
Academia Americană de Film: Will Smith are 15 zile pentru a trimite...
Academia Americană de Film:...

Regizorul franco-elvetian Jean-Luc Godard, unul dintre pionierii Noului val cinematografic francez, aparut la sfarsitul anilor '50 - '60, a fost recompensat, de-a lungul carierei sale, cu numeroase premii, printre care Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, pentru "Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution" (1965), Ursul de Argint, pentru " Une femme est une femme" (1961), un premiu César onorific in 1998, un premiu pentru intreaga cariera din partea Academiei de film europene, in 2007.

Cea de-a 83-a gala a premiilor Oscar va avea loc la Los Angeles, pe 27 februarie 2011. Nominalizarile la premiile Oscar 2011 vor fi anuntate pe 25 ianuarie, la Samuel Goldwyn Theater din Los Angeles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.