Documentarul "Lumea vazuta de Ion B.", produs de HBO Romania si regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat la categoria "Arts Programming", la cea de-a 38-a editie a Premiilor Emmy.

Filmul lui Alexander Nanau prezinta povestea lui Ion Barladeanu, care, de la o viata de vagabond pe strazile Bucurestiului, a ajuns un artist de prestigiu international.

Un fost paznic si gropar, Ion Birladeanu, expune la Londra alaturi de Warhol si Duchamp

La peste 60 de ani, Ion Barladeanu este cea mai recenta descoperire a artei romanesti. In urma cu trei ani locuia si lucra in ghena unui bloc bucurestean. In 2009, operele sale erau expuse la Londra, alaturi de cele ale lui Andy Warhol si Marcel Duchamp.

Pe culmile gloriei: Artistul Ion Barladeanu, fost homeless, de vorba cu Angelina Jolie

Anul acesta, el a fost prezentat intr-o expozitie personala - "Realpolitik" -, la o prestigioasa galerie din Paris, operele sale fiind admirate acolo si de actrita Angelina Jolie, scrie MEDIAFAX.

Alexander Nanau a inceput filmarile la documentar in momentul in care lucrarile lui Ion B. au inceput sa fie cunoscute si apreciate. Filmul ofera o perspectiva asupra a ceea ce poate propune Europa de Est: talent nedescoperit, oameni care au invatat sa ascunda pentru a-si pastra adevarul interior si a supravietui regimului comunist.

Gopo 2010: Cine este marele castigator?


  • "Lumea vazuta de Ion B." a castigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar, in martie, dar si numeroase alte premii in festivaluri internationale.

Filmul este produs de HBO Romania si Alexander Nanau Production, in colaborare cu Avro-Netherlands, YLE Teema si SVT Sweden. "Lumea vazuta de Ion B." a fost difuzat in premiera si in exclusivitate pe 17 decembrie 2009, la HBO Romania.

"Lumea Vazuta de Ion B.", in premiera mondiala

  • In iulie 2010, Marc Lorber, cel care conduce divizia de programe a HBO Central Europe, a declarat, pentru publicatia C21, ca "Lumea vazuta de Ion B." este cel mai bun documentar produs de HBO Central Europe in ultimul an.

Totodata, Lorber spunea la acea data ca si-ar dori foarte mult ca documentarul sa primeasca o nominalizare la premiile Emmy. "Sper ca acest documentar sa primeasca o nominalizare la premiile Emmy. Este atat de bun", afirma Lorber.

  • Alaturi de "Lumea vazuta de Ion B.", la sectiunea "Arts Programming" a Premiilor Emmy au mai fost nominalizate trei programe: "All My Life: Cazuza" (TV Globo, Brazilia), "Imagine... David Hockney: A Bigger Picture" (BBC/ Coluga Pictures, Marea Britanie) si "Personas Inside Out" (TV Asahi, Japonia).

Nominalizarile la cea de-a 38-a editie a Premiilor Emmy au fost anuntate luni de catre International Academy of Television Arts & Sciences la targul Mipcom de la Cannes.
Citeste si:
Anul Dragonului, un nou documentar HBO Europe
Anul Dragonului, un nou...

  • Castigatorii vor fi anuntati in cadrul unei ceremonii ce va avea loc pe 22 noiembrie la New York.

International Academy of Television Arts & Sciences este o organizatie ce cuprinde entitati media si de divertisment din peste 50 de tari. Organizatia premiaza excelenta in programele de televiziune produse in afara Statelor Unite ale Americii.

  • Alexander Nanau s-a nascut in Romania si a trait in Germania o lunga perioada de timp. Este absolvent al Academiei de Film si Televiziune din Berlin. A lucrat, in principal ca regizor second, la mai multe productii de televiziune si filme, printre care "Taking Sides", in regia lui Istvan Szabo (2001). Din 2002 pana in 2006, el a lucrat cu Petert Zadek la mai multe productii teatrale, puse in scena in Europa. Productia sa "Peer Gynt", in regia lui Peter Zadek, a fost proiectata la festivaluri de film din Germania si Franta.
Citeste si:
Ion Barladeanu, despre premiul Emmy: Imi vine sa-l injur pe Dumnezeu
Ion Barladeanu, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.