Candidatura cantaretului hip-hop haitian Wyclef Jean la presedintia statului Haiti a fost respinsa de autoritati, intrucat, conform Constitutiei tarii, candidatii la aceasta functie trebuie sa locuiasca in tara timp de cinci ani inaintea alegerilor, relateaza bbc.co.uk.

Wyclef Jean, in varsta de 40 de ani, si-a depus candidatura la inceputul lunii iulie, pentru a participa la scrutinul prezidential din Haiti, prevazut pentru 28 noiembrie. Candidatura sa a fost intampinata si cu sustinere, dar si cu ostilitate de haitieni, relateaza MEDIAFAX.

Consiliul electoral din Haiti a deliberat in privinta celor 34 de candidaturi depuse pentru alegerile prezidentiale, acceptand 19 si respingandu-le pe celelalte 15, printre care si cea a lui Wyclef Jean.


Cantaretul a dat o declaratie in care a spus ca respecta decizia consiliului, exprimandu-si in mod respectuos dezacordul si indemnandu-i pe sustinatorii sai sa faca la fel. "Trebuie sa cinstim memoria celor pe care i-am pierdut - fie la cutremur, fie alte dati - reactionand in mod pasnic si responsabil la aceasta dezamagire", a spus Jean. Haiti este inca afectata de cutremurul din ianuarie, in care au murit circa 230.000 de oameni, iar peste un milion au ramas fara case.

"Vreau sa ii asigur pe toti concetatenii mei ca voi continua sa contribui la renasterea din Haiti. Desi consiliul a decis ca nu sunt rezident in Haiti, acasa este acolo unde ti-e inima - iar inima mea a fost si va fi mereu in Haiti", a mai spus cantaretul.

Wyclef Jean a sustinut ca faptul ca a fost numit ambasador al bunavointei pentru Haiti in 2007 il scuteste de indeplinirea conditiei privind rezidenta in tara.


Wyclef Jean, fostul vocal al trupei Fugees, a fost primit, joi, de presedintele haitian René Préval. Presa nu a avut acces la aceasta intalnire, singura fotografie a celor doi fiind postata de Wyclef Jean pe contul sau de Twitter. Cantaretul a declarat ca intalnirea sa cu presedintele, care nu mai poate candida pentru un nou mandat, a mers bine.

Anturajul cantaretului a vorbit in urma cu cateva zile despre amenintari cu moartea primite de starul hip-hop, din cauza carora acesta a trebuit sa ramana ascuns in resedinta sa din Croix-des-Bouquets din nordul capitalei Port-au-Prince.

Citeste si:
Wyclef Jean a fost impuscat in Haiti
Wyclef Jean a fost impuscat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.