Actorul american Dennis Hopper, cu roluri memorabile in filme precum "Rebel fara cauza", "Easy Rider", "Apocalypse Now" si "Blue Velvet", a murit sambata, la varsta de 74 de ani, in urma complicatiilor date de un cancer la prostata.

Actorul a parasit scena vietii sambata, la 74 de ani, la locuinta sa din Venice, California, avand alaturi familia si prietenii. In urma lui raman, insa, creatii unice in istoria cinematografiei, care demonstreaza, artistic vorbind, ca si Diavolul poate fi simpatic daca este convingator.

Cu peste 200 de pelicule in filmografie si doua nominalizari la Oscar, americanul Dennis Hopper ramane in memoria cinefililor prin antologicele sale roluri negative, in care farmecul interpretarii l-a facut simpatic chiar si atunci cand ar fi trebuit blamat, relateaza NewsIn. Cea mai mare realizare cinematografica a sa a fost pelicula Easy Rider, pe care a si regizat-o.

In martie anul acesta a avut o scurta aparitie publica la inaugurarea stelei ce ii poarta numele pe celebrul bulevard Walk of Fame. [Dennis Hopper primeste o stea pe Hollywood Walk of Fame]

BIOGRAFIE: Dennis Hopper, unul dintre "raii" cei mai simpatici de la Hollywood

Nascut la 17 mai 1936 in Dodge City, statul Kansas, Hopper si-a dorit atat de mult sa urmeze o cariera de actor, incat a insistat la majoritatea castingurilor de care auzea pana cand i s-a oferit prima sansa. Era un rol micut, intr-un serial ramas la fel de obscur in istoria televiziunii din SUA, insa cel mai important pas al tanarului de nici 20 de ani fusese facut: intrase in bransa. Au urmat alte doua seriale, dupa care, la jumatatea anilor '50, era deja pe afisul unor lung metraje de referinta. Astfel, a fost coleg de platou cu James Dean in "Rebel Without a Cause" (Rebel fara cauza) si "Giant", legand chiar o prietenie cu idolul saten al domnisoarelor, a carui disparitie fulgeratoare intr-un accident auto l-a ravasit profund, dupa cum avea sa declare mai tarziu.

Citeste si:
Hopper ii va plati fostei sotii 12.000 de dolari pe luna
Hopper ii va plati fostei...

S-a dedicat apoi, pentru cativa ani, genului western, cu roluri alaturi de nume deja consacrate ca Burt Lancaster, Kirk Douglas ori Clint Eastwood. A venit, insa, anul 1969, cand Hopper si Peter Fonda au scris la patru maini un scenariu si au incercat sa dea lovitura pe cont propriu, realizand un film cu buget redus. Hopper a fost atunci regizor, pentru prima data in cariera, si tot el a impartit capul de afis cu Fonda. Intr-un alt rol, un actoras tanar care avea sa devina marele Jack Nicholson. Pelicula, care urmarea aventura pe motocicleta a doi prieteni nonconformisti, s-a numit "Easy Rider" si a fost un succes urias - 400.000 de dolari investiti si 60 de milioane obtinuti din vanzarea de bilete, o suma uriasa pentru un film al acelei perioade.

"Easy Rider", care ii adusese si prima nominalizare la Oscar din cariera, pentru scenariu, l-a transformat pe Hopper intr-un star si i-au dat incredere ca poate recidiva cu succes ca regizor. Urmatoarea incercare, "The Last Movie" (1971), a fost, din pacate, un esec aproape total. Artistul trage linie, isi aminteste la ce visa cel mai mult ca adolescent si se intoarce la prima iubire, actoria. Si ce intoarcere! In "Apocalypse Now", capodopera despre razboiul din Vietnam regizata de Francis Ford Coppola, in care a avut numai parteneri unul si unul - Marlon Brando, Martin Sheen, Robert Duvall, Harrison Ford, Scott Glenn.

Anii '80 il mentin in prim-plan cu magnificul rol negativ din "Blue Velvet" al lui David Lynch, dar si datorita unui serial de animatie inspirat de scrierile lui Hans Christian Andersen, in care a asigurat vocea povestitorului.

Capacitatea aproape incredibila a lui Hopper de a modela intr-o maniera unica rolurile negative l-a ajutat apoi sa ofere alte "partituri" memorabile in pielea unor personaje din randul baietilor rai. "Red Rock West", "True Romance", "The Texas Chainsaw Massacre 2", "Waterworld" si "Speed" sunt doar cinci titluri in care, dincolo de calitatea artistica de ansamblu a peliculelor, interpretarile sale au fost de nota 10. Artistul s-a facut simpatic pana si in postura de angajat umil al mafiei, in "The Last Days of Frankie the Fly", intarindu-si renumele de actor neconventional si, in acelasi timp, complet.

Cu o a doua nominalizare la Oscar in 1987, pentru rolul din "Hoosiers", si 20 de premii castigate in cariera, Dennis Hopper a demonstrat ca a fost un actor si pe placul criticilor, nu doar al cinefililor indragostiti de rolurile sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.