De ce si care sunt exceptiile memorabile de la regula, se va deduce din lista de mai jos, si din proeminenta Italiei surprinse pe film, care o distribuie in rol nu de fundal, ci de personaj cu acte-n regula.

VENETIA

  • “Casanova” (2005)

De-a lungul vremii, vesnicul amorezat venetian a fascinat o felie a populatiei feminine mult mai extinsa decat ar fi fost vreodata capabil sa prinda in mreje pe cand era inca in viata: memoriile lui “Povestea vietii mele” fac obiectul interesului general de doua veacuri incoace, iar Hollywood-ul nu a scapat sansa de a profita de pe urma lui Giacomo si a perpetiilor lui aventuroase. Aici intrupat de regretatul actor Heath Ledger, Casanova apare ca un Peter Pan sibarit, fanul nr. 1 al Dragostei, care in numele Ei se catara pe acoperisuri, fuge prin iatacuri de calugarite si se razvrateste nonsalant fata de orice fel de autoritate moralista. Scenele din Venetia se intrepatrund fluent cu peisaje din Vicenza, toate conlucrand pentru o perspectiva de basm asupra vechii Italii, un culcus vizual potrivit povestii usurele, romanti-comice si destul de deficitare la capitolul complexitate realista.



  • “Dangerous Beauty” (1998)

De cealalta parte a campului de lupta unde razboiul sexelor se lasa cu inimi sfasiate, sta “Frumoasa venetiana”, o curteazana din secolul al XVI-lea care a stiut sa se foloseasca de putinele atuuri din arsenalul feminin al acelor vremuri pentru a domina masculii orasului. Taria de caracter a femeii, deprinsa in urma unei educatii comprehensive care o antrena in secretele senzualitatii si ale culturii generale deopotriva, era un apanaj rar intalnit pe-atunci, cand puterea feminina se putea manifesta doar prin intrigi si tehnici de manipulare. Aceleasi unelte, si acelasi fundal al romantei pe apa traversata de gondole si motivatii subversive, ii serveau, trei secole mai tarziu, scriitorului Henry James la conturarea unui personaj determinat sa acceada nu la o pozitie pe picior de egalitate cu barbatii, ci la un statut social aferent acumularii de capital. Helena Bonham Carter intra in pielea lui Kate Croy in ecranizarea romanului “The Wings of the Dove” si, fortata de imprejurari, isi asuma rolul de “petitoare” cu o premeditare la rece “asortata” la fix cu ungherele tenebroase ale Grand Canal-ului.

Citeste si:
Cele mai așteptate filme ale anului 2023
Cele mai așteptate filme ale...


  • “Under the Tuscan Sun” (2003)

In aceasta aventura nascuta din esec sentimental la care se inhama pe nepusa masa personajul lui Diane Lane, se regasesc clisee si stereotipuri imbratisate din oficiu de cetatenii celei mai mari superputeri capitaliste a lumii. Este vorba de preafrumoasele peisaje din Vechiul Continent, Italia in speta, imbaiate intr-un soare cald, care imbie la sieste fara limita de timp si idile care nu se cer inregimentate in ritualuri sau definitii rigide, ci doar sunt. Imaginea, semnata de Geoffrey Simpson, incapsuleaza in viniete vizuale bonomia si lentoarea vietii din Italia rurala, unde reconstructia unei vile boeme se impleteste ca prin farmec cu un inceput nou, al unui trai de vis, departe de rotitele rutiniere si viteza cotidianului american. Captusit cu personaje excentrice, referinte Fellini-ce si pur-sangele unui italian focos, scenariul serpuieste domol printre obstacole previzibile, pe care Frances (Lane) le depaseste cu jovialitate si gratia unei printese auto-exilate intr-un regat strain, multicolor si primitor.

Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

Click aici pentru a descoperi alte 7 filme fascinante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.