Baletul Operei de Stat din Viena a prezentat, vineri seara, in premiera pentru tara noastra, un spectacol foarte apreciat de publicul care a umplut Sala Palatului. Seara a fost deschisa cu "Tema si variatiuni" de Ceaikovski, in care corpul de balet a demonstrat adevarat profesionalism, iar al doilea moment al spectacolului - "Ceaikovski - Pas de deux"- a adus-o in prim-plan pe Simona Noja, prim-solista ansamblului. Muzica pentru "Pas de deux" a fost scrisa de Ceaikovski pentru balerina Anna Sobeschtschanskaia, ca insertie in "Lacul lebedelor". Aceasta a fost redescoperita abia in 1953 in arhivele Teatrului Balsoi de la Moscova. Balerinii au dansat pe coregrafia celebrului maestru al baletului clasic din secolul al XX-lea, George Balanchine. Au urmat "Slingerlan pas de deux", muzica de Bryars, coregrafia William Forsythe; "Sase dansuri" si "Petit Mort" de Mozart in coregrafia lui Jiri Kylian, iar in final, sub titlul "Numai vals", balerinii au dansat noua valsuri, pe muzica de Johann Strauss Fiul, Josef Strauss si Gustav Mahler, coregrafiate de Renato Zanella, remarcandu-se aceeasi Simona Noja.

"Numai vals" a fost creat in 1997 de Renato Zanella, directorul si coregraful-sef al Baletului Operei de Stat din Viena. Baletul clasic s-a imbinat armonios, in acest spectacol, cu baletul contemporan. Spectacolul s-a dorit a fi, dupa cum a precizat Zanella, un "pod" care uneste Viena si Bucuresti, programul fiind elaborat anume pentru turneu, cu secvente din alte spectacole de balet. Renato Zanella a mai spus ca ansamblul, cu o traditie indelungata, reuneste balerini ce reprezinta 21 de nationalitati din intreaga lume, printre acestia fiind si romani. Orchestra, alcatuita local, din muzicieni din Romania, a fost dirijata de Michael Halasz, dirijorul Operei de Stat din Viena, nascut in 1938 la Cluj. Spectacolul, organizat de "Memento Music", a facut parte din proiectul romanesc "Musica Generosa", ajuns la a IV-a editie.

Romanca Simona Noja a fost aplaudata la scena deschisa de public, chiar si in timpul spectacolului, cand realiza cu o naturalete si o tehnica impecabila piruete mai dificile. Dupa aproape trei ore de feerie, spectatorii au aplaudat in picioare, minute in sir, performanta unuia dintre cele mai prestigioase ansambluri de balet din lume, care si-a etalat stralucirea pentru prima data pe o scena romaneasca. La iesirea din Sala Palatului, organizatorii au pregatit si au oferit, ca o surpriza care sa prelungeasca starea de euforie, un foc de artificii spectaculos.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.