James Cameron a realizat un succes dublu la Globurile de Aur, dar controversele cu privire la pelicula sa se multiplica in SUA si in restul lumii, regizorul fiind acuzat de plagiat si de instigare la consumul de tutun, potrivit presei internationale.

James Cameron, al carui film a realizat incasari in valoare de 1,6 miliarde de dolari la nivel mondial, a primit doua Globuri de Aur - pentru cel mai bun regizor si pentru cel mai bun film dramatic.

In prezent blogosfera si media americane sunt furnicare de dezbateri si polemici cu privire la acest film cu giganti albastri. Prima polemica, nu surprinzatoare in tara care practic a interzis fumatul pe teritoriul sau, este declansata de asociatiile anti-tutun americane care acuza "Avatar" ca incurajeaza fumatul, scrie NewsIn.

Site-ul scenesmoking.org, care stabileste un palmares al filmelor care prezinta un pericol pentru plamani, nu a digerat scena in care Sigourney Weaver, in rolul lui Grace, se delecteaza cu o tigara.

O alta polemica a luat nastere in Rusia in urma cu o saptamana, care a fost preluata de site-urile americane - fanii literaturii science-fiction au gasit asemanari intre "Avatar" si "Noon Universe?" ("Universul Noon"), o serie de romane scrise de fratii Arcadi si Boris Strougatski. Seria de zece romane publicate in anii '60 povesteste intamplarile unei rase umanoide numita Nave (nume asemanator cu Na'vi din "Avatar"). Actiunea in romanele rusilor se deruleaza, la fel ca in "Avatar", pe planeta Pandora, intr-o jungla luxurianta.

Boris Strougatski, singurul care a ramas in viata, nu a vazut inca filmul care a declansat controversele si nu vrea sa il acuze pe Cameron de plagiat. Nu este prima data cand se spune ca James Cameron ar fi imprumutat ideile altora, insa regizorul respinge acuzatiile.

Realizatorului i se mai reprosaza in SUA ca ar fi vrut sa exploateze "vina omului alb". Washington Post dedica subiectului un editorial si cere o dezbatere cu privire la rasa, iar New York Times preia pe site blog-ul intitulat "Cand vor inceta albii sa faca filme precum Avatar?".

Povestea albilor care se simt vinovati de ororile comise impotriva persoanelor de culoare dar care sfarsesc prin a deveni parte din lumea acestora pentru a-i salva este o tema clasica la Hollywood. Inainte de "Avatar" tema a fost folosita in "Dansand cu lupii", "Ultimul samurai", "Dune" si in "District 9".

"Avatar" este, potrivit specialistilor, cel mai scump film din istorie - a avut un buget de 240 de milioane de dolari pentru realizarea filmului si inca aproximativ 260 de milioane cheltuieli de marketing. Pelicula 3D, cu Sigourney Weaver, Sam Worthington si Zoe Saldana in distributie, prezinta o planeta indepartata numita Pandora, locuita de rasa Na'vi, unde cativa pamanteni trebuie sa lupte pentru a-si gasi locul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.